Ко ће махати црно-бијелом заставицом у недјељу?

Преминуо легендарни директор трка Формуле 1, Чарли Вајтинг, одговоран за "ореол". . .  Ф1 у жалости пред старт сезоне – преминуо Чарли Вајтинг.  Директор трка ФИА Чарли Вајтинг, један од најутицајнијих људи у Формули 1, преминуо је у 66. години.

Остали спортови 14.03.2019 | 18:15
Ко ће махати црно-бијелом заставицом у недјељу?
Директор трка Формуле 1 Чарли Вајтинг, један од најутицајнијих људи у овом спорту, умро је у 66. години, само три дана пре премијерне трке нове сезоне.

Вајтинг је умро од последица плућне емболије у Мелбурну.

Из болнице у Мелбурну, где се Вајтинг затекао, уочи старта нове сезоне, саопштено је да је узрок смрти плућна емболија.

Председник ФИА Жан Тод назвао је Вајтинга "централном и непоновљивом личношћу која је била отеловљење етике и духа"у Формули 1. Вајтинг је радио у ФИА од 1988, када је ступио на дужност техничког директора.

Раније је радио као главни механичар и инжењер у Бребхему, некадашњем тиму Бернија Еклстона, екипи која је одвојила светске титуле 1981. и 1983. године. 

"Формула 1 је изгубила верног пријатеља и харизматичног амбасадора", изјавио је Жан Тод. 

Огласили су се и бројне друге личности из света Формуле 1. 

"Шокиран сам овим тужним вестима. Оно што је урадио за овај спорт је невероватно, био је изузетно посвећен, права икона спорта, толико много је дао за успех нашег спорта", изјавио је светски шампион Луис Хамилтон. 

Возач Ферарија Себастијан Фетел каже да је са Вајтингом био у среду. 

"Прошетали смо стазом у Мелбурну, прошли смо заједно неколико кривина. Тешко је прихватити да више није са нама. Он је био наш човек, човек возача. Постоје правила и постојимо ми, он је био спона. Његова врата су у сваком тренутку била отворена за све. Био је тркач у души, предиван човек", изјавио је немачки возач. 

Вајтингова смрт је затекла све у Формули 1. Овог викенда трком у Аустралији почиње нова сезона, а у ФИА нису саопштили ко ће заменити Вајтинга.

Он је био особа која је давала знак за почетак трке, водила рачуна о поштовању свих правила овог такмичења, а био је и технички директор овог такмичења последње три деценије.

Био је најодговорнији када је у питању и махање црно-белом заставицом на крају сваке трке, а сви памте прошлогодишњи инцидент на ВН Канаде када је манекенка Вини Халоу грешком организатора махала чувеном заставицом круг пре краја трке.

Председник Светске аутомобилске федерације (ФИА) Жан Тод рекао је да је Вајтинг био "централна и јединствена личност и отелотворење етике и духа" Формуле 1.

Вајтинг је радио за ФИА од 1988. године. Захваљујући његовим иницијативама, болиди су постали далеко сигурнији. У Формулу 1 је увео сигурносну ћелију, ослонац за главу, подигао је бочне ивице поред возача и, на крају, контроверзни "ореол". И поред бројних критика, овај додатак је прошле године постао обавезни део болида Формуле 1, 2, 3, као и Формуле Е.

Пре ангажовања у ФИА је био главни механичар тима "Бребем" у време када је његов шеф био бивши главни човек "најбржег циркуса на свету" Берни Еклстон. Предвођен ових двојцем, Нелсон Пике је у Бребему освајао је шампионат 1981. и 1983. године.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар