Прича - Баксузних 13: Све Партизанове рокаде...

5 председника, 6 спортских директора, 15 тренера! Ђура мењао директоре, код Вучеле одлазе стратези. . .

Фудбал 14.03.2019 | 23:38
Прича - Баксузних 13: Све Партизанове рокаде...
Континуитет. То је оно што у Европи углавном истичу као једну од најважнијих ствари за узлет клуба. (Само)поверење, предан рад и уиграна екипа, на терену и ван њега.

Имали су континуитет и Партизан и Црвена звезда све негде до средине прве деценије 21. века. Када су отишли из клубова последњи "диносауруси", Зека-Бјека-Ћуре на једној, а Џаја и пре њега Цвеле на другој страни, у оба клуба на Топчидерском брду настао је - рингишпил.

Да се задржимо сада на црно-белој страни брда, где је поново дошло време промена. Трио Ћурковић – Зечевић - Бјековић је уз све успоне и падове, водио клуб 17 година. Председници, директори и генерални секретари се нису мењали, само су повремено тренери добијали отказе. Јасно, није мало ни оних који сматрају да би за Партизан било боље да су се и ова тројица водећих руководилаца чешће мењала...

Из данашњег угла, ипак, звучи невероватно да је Партизан у периоду од 1992. до 2003. променио укупно тројицу тренера! Два мандата имао је Тумбаковић, један Јешић, а те 2003. је дошао Матеус.

Зашто је то интересантно? Од 2006. године, када је први пут, после 17 година, промењена управа, кроз Партизан су прошла петорица председника, шесторица спортских директора и 15 тренера! А, можда би било и више „палих“ директора, да у два периода црно-бели нису ни имали првог руководиоца задуженог за спортска питања.

Када се погледа та бизарна статистика, види се да у Хумској много тога, када су управе у питању, чак и нема везе са резултатима на терену. Како објаснити да је најдуговечнији председник Партизана у последњих 15 година, Драган Ђурић, поред пет освојених титула у низу (она прва од шест је Толетова), „успео“ да смени четворицу спортских директора, једног вршиоца дужности (чувена функција координатора Алберта Нађа) и седморицу тренера!?

„Квака“ је у томе што су многи од њих добили отказе због мешања у пословну политику клуба или народскије речено – због покушаја да спрече неке трансфере којима су дириговали чланови управе. Пошто су добри резултати, углавном, бранили те тренере, раскиди уговора су их чекивали на првој кривини, када би се указала шанса.

Тако је Драган Ђурић, који је столовао од јула 2008. до децембра 2014. потрошио директоре Томића, Крстајића, Нађа и Тумбаковића, као и тренере Јокановића, Стевановића, Станојевића, Гранта, Вермезовића, Рашовића и Николића. За то време, у управи гро екипе је остао све време на окупу, Раша Бабић, Миле Јовичић и остали, чинило се да су свезани за фотеље у Хумској 1. Додуше, један део је отишао, али онда када је управа пукла на све струје, у којој је Ђурић превладао.

Код Милорада Вучелића, актуелног председника Партизана, Ивица Илиев је први директор који је отишао, али је зато Зоран Мирковић шести тренер који је дигао сидро! У просеку гледано, једва да су се стратези задржавали полусезону у Хумској 1. Вучелић је као привремени први човек клуба у децембру 2015. "наследио" на клупи Зорана Милинковића, после којег су кроз стадион продефиловали Љубинко Друловић, Иван Томић, Марко Николић, Мирослав Ђукић и Зоран Мирковић.

Зоран Поповић је годину дана био први човек црно-белих, „стигао“ је да промени двојицу тренера, али му је спортски директор Драган Ћирић отишао после два месеца. И у наредних осам клуб није ни имао првог оперативца за спортска питања! Све док није именован Ивица Илиев...

Томислав Караџић је за нешто мало више од годину дана променио двојицу тренера. Када је „изгурао“ Мирослава Ђукића, указао је шансу Славиши Јокановићу.

Једини који није стигао много да мења је Ненад Поповић, јер му је мандат био прекратак. Први човек Партизана био је само од децембра 2006. до јуна 2007. Истина, у његовом управљању клубом је Ненад Бјековић завршио мисију као директор клуба, а у фотељу је ускочио Иван Томић. Тренер је био и остао Мирослав Ђукић.

Дакле, за 13 година променило се укупно 26 људи на три функције у Партизану. По двојица сваке године. План, програм, стратегија, будућност... Јасно је да су то теме које у Хумској, у српском фудбалу последњих година - не постоје.

НЕНАД ПОПОВИЋ

Директори: Ненад Бјековић, Иван Томић
Тренер: Мирослав Ђукић

ТОМИСЛАВ КАРАЏИЋ

Директор: Иван Томић
Тренери: Мирослав Ђукић, Славиша Јокановић

ДРАГАН ЂУРИЋ

Директори: Иван Томић, Алберт Нађ (координатор), Младен Крстајић, Алберт Нађ, Љубиша Тумбаковић
Тренери: Славиша Јокановић, Горан Стевановић, Александар Станојевић, Аврам Грант, Владимир Вермезовић, Вук Рашовић, Марко Николић

ЗОРАН ПОПОВИЋ

Директор: Драган Ћирић
Тренери: Марко Николић, Зоран Милинковић

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ

Директор: Ивица Илиев
Тренери: Зоран Милинковић, Љубинко Друловић, Иван Томић, Марко Николић, Мирослав Ђукић, Зоран Мирковић...

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар