Хрватска боља од Србије у 50. класику!

"Делфини" потопљени – Хрватска се реванширала Србији за пораз у Нишу! Ватерполо репрезентација Србије поражена је од Хрватске у последњем колу Европа купа са 12:9 (1:0, 4:4, 5:2, 2:3).  Светски шампион савладао олимпијског и европског у мечу без великог такмиачрског значаја.

Остали спортови 12.03.2019 | 19:15
Хрватска боља од Србије у 50. класику!
Хрватска се реванширала Србији, али пораз не боли... Предност домаћег терена у Сиску помогла је Хрватској да се реваншира Србији за пораз у Нишу. Следећи дуел, већ у априлу у Загребу! 

"Баракуде" су се овако реванширале "делфинима" за пораз у Нишу, међутим како су се обе селекције пласирале на Завршни турнир, овај меч није имао такмичарски значај.

Иако је обезбедила пласман у Будимпешту, селектор Дејан Савић повео је јак састав у Сисак, али је и поред тога наша селекција доживела пораз.

Утакмица је отворена прилично неефикасно, видели смо само један погодак у првој четвртини и то у мрежи Србије. У наставку борба се распламсала, а на паузу се отишло са резултатом 5:4 за домаћина.

Хрватска је фуриозно кренула трећу деоницу, Марко Јоковић је постигао два гола и предност "баракуда" била је +3, 7:4. До краја сусрета наша селекција није успела да се врати Хрвати су мирно привели утакмицу крају.

По два гола за Србију постигли су Душан Мандић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Филип Филиповић, а један Милан Алексић. Код домаћина најбољи је био Маро Јоковић са четири гола.

Завршни турнир Европа купа биће одржан у Загребу од 5. до 7. априла, где ће Србија бити у групи са Хрватском, Црном Гором и Француском.

У новом класику светског ватерпола и репризи многих битака за медаље, Хрватска је савладала Србију 12:9 и донекле поправила биланс и утисак који је у последњих година остављала у дуелима са нашим Делфинима. Био је то јубиларни 50. окршај две највеће ватерполо силе.

У бици за прво место у Д групи Светске лиге, Хрватска је на свом базену у Сиску сломила отпор Србије бољом игром у другом полувремну.

Суштински, прво место не значи никакав битан успех пошто су оба тима још раније обезбедила пласман на Ф8 турнир Светске лиге који је на програму од 5. до 7. априла у Загребу. После њега следи Ф4 турнир у Београду на којем Србија већ има загарантовано место као домаћин.

Ипак, иако победа у данашњем дербију није била неопходна, играло се за престиж и традицију. Као и увек када се састану два велика ривала. Оба тима су играли у скоро најјачим саставима.

Очекивано, водила се велика борба. Одбране су блистале у првој четвртини када је само Маро Јоковић нашао пут до мреже са минимално вођство Хрвата. Али је зато виђена голеада у другом каврталу игре. Хрвати су стигли до два гола разлике, Србија их је јурила головима Мандића, Митровића и Прлаиновића, па се на полувреме отишло са 5:4 за Хрватску.

А онда је наишао најбољи период игре домаћих. Сјајни Јокович је везао два гола, донео Хрватској 7:4, а после гола Митровића су Вукићевић и Мацан подигли на недостижних 9:5. Успела је Србија у последњој деоници игре да стегне одрбану, Алексић, Мандић и Филиповић су опустили руку и ублажили пораз.

Ниједна утакмица није неважна, па чак и када нема резултатски значај.

Такве природе био је и сусрет Хрватске и Србије у Сиску, у оквиру Европа купа, где је Дејан Савић повео најјачи тим и истакао да су дуели са комшијама посебни и због традиције, иако су обе селекције и пред дуела обезбедиле пласман на завршни турнир Европа купа.

Мотивисанија Хрватска искористила је предност домаћег терена и реванширала нам се за пораз у Нишу, користећи нашу слабу игру посебно током треће деонице.

Завршни турнир Европа купа биће одржан у Загребу од 5. до 7. априла, где ће Србија бити баш у групи са Хрватском, Црном Гором и Француском и важно је због пласмана у Светску лигу, али "делфини" ће на њему већ свакако учествовати јер је Србија домаћин.

Пред око 800 гледалаца у Сиску:

Хрватска - Србија 12:9 (1:0, 4:4, 5:2, 2:3)

Наши ватерполисти су лоше ушли у меч и помало "успавано" решавали ситуације када имамо играча више у базену, тако да је тек из седмог пута та бројчана предност и искориштена.

Тек у другој деоници...

У њој се "расплесао" Маро Јоковић који је вукао напад Хрватске док је Србија констатно била у заостатку од једног или два гола, да би та разлика нарасла током одличне треће деонице за "баракуде" који су користили грешке наше одбране.

Било је и индивидуалних потеза који су "кумовали" головима Хрватске, отворених контри, срећних околности и исто тако маестралних потеза ватерполиста Ивице Туцка.

С обзиром на то да су Хрвати у последњу четвртину ушли са високом предношћу (10:6), коју су голом Марка Мацана на њеном старту повећали на највиших пет разлике, било је јасно да је Србији остало да игра за ублажавање пораза. И тако је и било...

По два гола у нашем тиму дали су Стефан Митровић, Андрија Прлаиновић, ФИлип Филиповић и Душан Мандић, док је Милан Алексић додао један.

Код Хрватске је предњачио Маро Јоковић са четири поготка, по два су дали Марко Мацан и Анте Вукићевић, док су се још четворица уписала у стрелце (Андро Бушље, Милош Ловре, Јосип Врлић, Хавијер Гарсија).

Нема сумње, чека нас узбудљив окршај за два месеца у Загребу!

ХРВАТСКА: Бијач, Мацан 2, Фатовић, Лончар, Јоковић 4, Буљубашић, Вукичевић 2 Бушље 1, Милош 1, Врлић 1, Шетка, Гарсија 1 , Марцелић. Селектор: Туцак.

СРБИЈА: Г.Пијетловић, Мандић 2, Рашовић, Ранђеловић, Ћук, Д.Пијетловић, Вицо, Алексић 1, Јакшић, Филиповић 2, Прлаиновић 2, С.Митровић 2, Б.Митровић. Селектор: Савић

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар