Нови шок: Скандал "13 мртвих беба"

Дијани и Марку Мицићу из Краљева живот се окренуо наопачке када су 31. јануара полицајци закуцали на њихова врата, да им кажу како њихова беба скоро двије године несахрањена лежи у замрзивачу Опште болнице у Краљеву.

Србија 11.03.2019 | 22:32
Нови шок: Скандал "13 мртвих беба"
Стара рана поново се отворила, а однос службеника према њиховој жељи да сахране своје дијете додатно је продубио њихов бол и излегао нове сумње.

Скандал “13 мртвих беба”, које су у болници у Краљеву годинама чуване у најобичнијем замрзивачу, не јењава ни два мјесеца откада је откривен. Информације о истрази изостају, а како кажу Мицићи, ни њима се од јануара нико није јавио, да им барем потврди да је једна од 13 мртвих беба – њихово дијете. Због тога су потражили истину и документацију, али све што су добили су затворена врата.

– Моја беба се родила у 26. недјељи и није заплакала. Однијели су је, а мени нису рекли ни да ли је жива или мртва. Сутрадан су само казали: “Дешава се, млада си, биће још дјеце” – прича Дијана, која је у вријеме порођаја имала 21 годину.

Из болнице јој, тврди млада жена, нико није споменуо да постоји опција преузети бебу, нити су муж или она потписали било какву сагласност да неко други бебу сахрани.

Подсјећања ради, у извештају републичке инспекторке се наводно тврди да болница има писмене сагласности родитеља да сахрани 12 од 13 беба.

Но, скоро двије године касније, Мицићима су на врата покуцали полицајци. 

– Рекли су да се “вјероватно” наша беба налази у замрзивачу, али још нису сигурни, јер је истрага у току, а нас ће позвати у суд да дамо изјаву. Отада нас нико није контактирао, нити знамо је ли наше дијете несахрањено или није. Једна беба се води под нашим именом, али је ли наша, не знамо, јер када смо отишли у болницу, напали су нас са врата – каже Дијана, док јој се глас ломи.

Ниједан папир није успјела добити у болници, а на ништа бољи пријем и разумијевање за њихов бол нису наишли у Вишем тужилаштву.

– Дочекали су нас као да смо криминалци. Не тражим ништа што ми не припада – само медицинску документацију о мом порођају, о мом дјетету. А они ми то не дају. Виши тужилац је рекао свом обезбјеђењу да нас удаљи, да је за њега случај завршен и да нема елемената за кривично гоњење. Тражила сам да прими барем мене, као мајку, и да ми да моју документацију. Није то учинио, послао ме је у Медицински центар. Но, и ту тврде да немају наше папире. Нема их нико. Чак ни у општини, гдје смо отишли да тражимо извод из матичне књиге рођених. Ту смо сазнали да бебу нису ни пријавили, што су, с обзиром да је рођена жива, по закону морали урадити – рекла је Дијана.

Мицићи су помоћ потражили од Удружења за истину и правду о несталим бебама, чији је предсједник Радиша Павловић цијелу аферу и разоткрио.

– Брачни пар Мицић не само да жели преузети дијете и сахранити га, ако ДНК анализа из кесе покаже да је њихово, већ и желе знати шта је са бебиним органима. Имамо разлога сумњати да се са органима преминулих беба трговало. Ипак, овдје су нас дочекали “локални шерифи”, које су наредили обезбјеђењу да нас склони. Како смо сазнали, замрзивач са бебама отпечаћен је прије два дана, а завршни извештај не одговара списима предмета – каже Павловић и најављује тужбе против неколико учесника у истрази, пише Аваз.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аустрија

12.03.2019 05:31

Тоје медецине И будуцност цовјецанства тосу ти крволоци тако је И усрано европи закољу те унистен те на крају ако останес немас коме дасе залис јер те кољаце сите исти злоцинци И лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

12.03.2019 07:38

А јој, добро да си знао којим се путем иде до Аустрије. Па ти, човјече, не знаш писати.

Name

Еко

12.03.2019 08:19

Саша попиј нешто за смирење.

Name

Ре Аустрија

12.03.2019 08:41

Ваљда и тамо организују какве курсеве за описмењавање па, за васе добро, пријавите се, сто прије, то боље. Искрено, теско је прихватити да данас постоје толико неписмени људи.

Name

Wхистлер

12.03.2019 09:35

Опсте позната ствар да се српска дјеца и бебе краду из породилиста, киднапују, и продају богатим американцима, канадјанима, аустралијанцима - првацима геноцида! То највисе раде странци којима је дозвољен улазак у српску дрзаву без пасоса. Да, за ово је крива дрзава јер дрзавне институције не цине ниста да то спријеце, а ево из изјава и искуства породице Мициц, видимо и како се опходе према зртвама. То све само указује да је и тузиластво умијесано у оваква злодјела. Страсно је људи моји ста се ради са народом. Престрасно...

Name

Људи моји!

13.03.2019 16:44

Медју медицинским особљем се крију најгоре психопате, цаст изузецима. Када цујес да је љекар директор, министар, политицар - ух сваста би цовјек написао...............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

13.03.2019 18:15

Бице прије да је зиво и продато као у многим таквим слуцајевима јос у еx YУ...

ОДГОВОРИТЕ