Помен страдалој дјеци С.Сарајева

У Источном Новом Сарајеву обиљежен је Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, у протеклом рату. Упућена је јасна порука - не смијемо, нити ћемо дозволити - да ово страдање буде заборављено. Злочинци морају одговарати!

Република Српска 11.03.2019 | 21:06
Помен страдалој дјеци С.Сарајева
Тачно прије 24 године мучка рука снајперисте са зграде Лориса прекинула је у тада српском насељу Грбавица посљедњу игру ластиша деветогодишње Наташе Учур и годину старије Милице Лаловић. У вријеме примирја прекинула је дјетињство и игру, иза којих су остале неостварене жеље, непрочитане књиге, недосањани снови.Наташа и Милица симбол су страдања дјеце Српског Сарајева. Малишана за које правде нема.

- Обавеза нас просвјетних радника јесте да говоримо и његујемо културу сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева и на тај начин их сачувамо од заборава, да напомињемо јавност да до данашњег дана нико није одговарао за злочине почињене над дјецом Српског Сарајева - рекла је Данијела Мрда директорка Основне школе "Свети Сава" Источно Ново Сарајево.



Нико није одговарао ни за Милицу, ни за Наташу, ни за Мирјану Драгичевић, ни за једно од малишана црног, још некомплетираног списка на којем је сада 118 имена. Међу њима и 18-омјесечни Милун Тешановић, којем заједно са рођацима Данијелом и Драгомиром у збијегу, злотвори нису дозволили да одрасте.

- Који је имао само 18 мјесеци, којима није никоме зла нанио, а тако је завршио да нам је патолог рекао да су дјетету ломљене и ноге и руке и шта ја даље да кажем - рекла је Милена Витковић.

Никада не смијемо и нећемо дозволити да се заборави – јасна је порука премијера Српске. Истиче да се мора истрајати на томе да злочинци буду изведени пред лице правде и да ће се овим питањем озбиљно морати позабавити и нови Савјет министара.

- Доста више да су Срби одговорни за све. Срби јесу за помирење, Срби јесу за толеранцију, али мора за ове ствари монструм да одговара, ово није радио човјек, ово не може радити човјек, ово не ради људско биће, ово ради изрод у виду човјека - нагласио је Вишковић.

Његовање културе сјећања, учење историје као науке, као и учење младих нараштаја како да раздвајају чињенице од фалсификата- задатак је свих. На то обавезују прерано одузета дјеца . А њих је у Српској 475. На списку убијених малишана Српског Сарајева за сада је 118 имена, али нажалост трагични низ није коначан, јер се још прикупљају релевантни подаци. 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

камелеон

11.03.2019 20:13

Мој брат Милун је убијен, имао је само осамнаест мјесеци и заслужио је да се помене и не заборави. Вјечни им покој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

11.03.2019 20:37

Премијеру.Имали ли сте ви СНСД прилику да у Савјету министара покренете то питање као и хиљаду других али нисте ни прстом мрднули.Нећете ни сад.На велику жалост овај данасњи помен је чисти популизам,Волио бих да гријешим али вријеме ће показати.

Name

Xxx

11.03.2019 20:40

Сваки злоцин је за осуду и зртве немају нације код Бога, исто тако и 1800 убијене дјеце града Сарајева да се не забораве господо , тако цемо кренути у помирење и будуцност.

Name

Боки

12.03.2019 06:24

злоцине и геницид не понизавати и увазавати.....само тако бице медусобног разумјевања.....

Name

Коле

12.03.2019 06:37

Види овог манијака, какав те снсд спопао, јеси ли ти опседнут Додиком, биједо!?

Name

Јоја

11.03.2019 20:27

Оне биједе сто називасе себе херојима и тзв браниоцима су само тако неста могли уцинити муцки и на превару , снајпером и то за вријеме примирја, засједе небрањеним колонама војске јна у повлацењу за србију , а гдје су напали на српска насеља око сарајева мало који им се "херој" вратио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2019 22:12

Кратко и јасно, злочин. Ко је то урадио је злочинац и да ми је брат рођени ја бих га осудио. Јоја, да те глава не би заболила од размишљања, ових 1.800 дјеце, што је господин навео у коментару прије, извршили су самоубиство и једне друге убијали да би окаљали снајперисте са друге стране. Ако ти је тако лакше, ти живи са тим убјеђењем.

Name

Неко иза угла за Јојицу

12.03.2019 05:05

Права си ти биједица,све су прице исприцане,од разних судија до трибунала,само трабуњас безвезе

Name

Истина и правда

12.03.2019 08:57

Треба то све испитати, доци до праве истине за сваку зртву,поготово када су дијеца у питању. Било је пуно пропаганде, обмана, затаскавања, свега и свацега.... Страдала су дјеца и у фед. Са. српске националности..... Све зртве заслузују правду и истину.

Name

Гојко

11.03.2019 22:28

Ха, овде четри коментара, нема оних секташа да куцкају поруке. Сјео лола за компјутер и лупа ли лупа. А има ли за ову дјецу правде, јесте ли за њих икад упалили свеће, секташи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

12.03.2019 06:12

Покој дусама Али само долазе за појене за фотељу само се спрдају Са Тим покојним свима Ста то уради снсд И остали сви нико ниста само пуста обецања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска посла

12.03.2019 08:42

Двије деценије на власти, никада се нису сјетили дјwце С. Са, цак и немају за толико времена комплетиране податке, а није та манипулација слуцајна с обзиром на десавање у Бл.

Name

Правда и Истина

12.03.2019 06:54

Какво српско и какви бакраци.БиХ је свација и коме се то не свидја хајмо напоље.Засто сте слали своју дјецу да убијају друге?Ви сте опколили Сарајево и бомбардовали и убијали ,русили и палили и нитко .други.Ви би да убијате друге а да ви зивите нормално па гдје то има.Зар мислите да тај сто је направио није прије тога све своје изгубио ?Опет изокрецете историју али назалост зна цијели свијет тко је убијао и протјерао друге народе.НИКО НИЈЕ БОМБАРДОВАО БЕОГРАД ИЛИ НОВИ САД ако се добро сјецам али обратно Сесељовци,Аркановци и сва банда ср војске су правили злоцине према томе то сто ви сада залите требате да упитате своје сто су уопсте запоцели рат.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

12.03.2019 08:02

Такоје Српска посла ба.

Name

Само истина

12.03.2019 09:06

Памцење те издало како је поцео рат. Прво доци до истине, па онда правда,а не обрнуто, као све сто је у твом коментару. Ниста селективно, него само истина.

Name

@Роки

12.03.2019 13:03

Која мржња ,дјецу гађат кад се играју. Ја сам на линији био и гледао доста пута дјецу да се играју фудбала , није ми падало напамет да пуцам. Недај боже,који монструм.

ОДГОВОРИТЕ