Купљене дипломе нису приоритет?

Одбијање да се дипломе функционера ставе на увид јавности само се ојачава сумња у плагирање, куповину звања и лажирање биографија.

Босна и Херцеговина 09.03.2019 | 08:39
Купљене дипломе нису приоритет?
Говори ово за Српскаинфо универзитетски професор Ђорђе Вуковић, један од ријетких који се одлучио да говори о овој теми. Ријетко се ко од министара, али и академске заједнице, усуђује јавно говорити о теми која већ трећи мјесец потреса Босну и Херцеговину.

Све је кренуло од афера лажних диплома, након што је новинарка портала Журнал објавила како је за 17 дана добила диплому средње медицинске школе, и то без иједног присуства часу.

Особа која је диплому продала још није процесуирана. Једина хапшења која су услиједила су у она у Бихаћу, када је због сумње да су продавали лажне дипломе ухапшено 9 особа.

Влада Федерације БиХ покренула је ревизију диплома у јавном сектору, али од тога још нема позитивних исхода, док је у Републици Српској само иницијатива која је, судећи по свему, далеко од циља.

Из Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС поручују да још нису одлучили да ли ће покренути захтјев за провјеру диплома у институцијама Републике Српске, док министарка просвјете каже да ће чекати став Владе РС.

Из Владе РС стиже изјава премијера који каже да за поједине оптужбе нема времена.

– Нит’ сам провјерио, нит’ ћу провјеравати, нити имам времена, али позивам вас, радите нешто, провјерите. Кад ви будете провјерили, објавите, истражујте – рекао је премијер Радован Вишковић новинарима.

Нема ни реакција након писања да је министар Петар Ђокић лажирао податке из своје дипломе. Премијер је и то прокоментарисао рекавши да га он у Владу није бирао према дипломи, већ према страначкој припадности.

– Ако није важно да ли су министри дипломирали право или лажно, ако се све крије као ноге змије, да ли би се смјело провјеравати њихово дјело – упитао је професор Вуковић. 

Он наглашава да се одбијањем да се дипломе функционера ставе на увид јавности само ојачава сумња у плагирање, куповину звања, лажирање биографија и исмијавање академске честитости, али и закона, чиме смо сви оштећени, а знање, образовање, васпитање одбачени и понижени.

– Јадно је друштво које је у таквом стању, а биједан је народ коме ни то није важно. Можда ће пароле неке партије бити „и клинци и матори, сви смо фалсификатори“ – истакао је Вуковић.

Политичка аналитичарка Ивана Марић наглашава да је провјера диплома, биографија и свих података у било којој земљи обавезна и нормална ствар.

– Код нас се око тога прави проблем, јер су политичке партије јако повезане с приватним факултетима, код који се може лако купити диплома. Само у посљедње вријеме смо имали много примјера који су пробудили сумњу; прво диплома за 17 дана, а онда и министар који студира у Лондону, а не зна енглески – наводи Марићева.

Додаје да су то кадрови владајућих политичких странака и да их не желе угрозити, јер би се тада повукло питање како су ти људи запослени, откуд им дипломе и зашто нико није провјеравао.

– Управо су запошљавање, али и стицање таквих диплома, омогућиле политичке странке. Зато никоме није у интересу да се то истражује и процесуира. Тога имамо у цијелој БиХ и то је нешто што је и народ прихватио – наводи Марићева.

О аферама куповине диплома у БиХ извјештавали су њемачки медији, управо због великог броја људи из БиХ који тамо одлазе да раде.

– Наравно да овакве ставри утичу и на комплетну слику у БиХ, али добро је што наши људи углавном иду да буду приватни његоватељи. Било би проблема с провјером диплома да иду да раде у њемачке болнице – наводи Марићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

велико постење

09.03.2019 08:02

Вецина ових сада сто су на власти су купили дипломе али то треба прецистит и видет где верификована диплома и потразит сва сведозба од прве до заврсне године акоје права да је исао на факс и оставит га на полозају ако је купио диплому послата на принудни рад да заврси редовно факс или да продаје купус и кронпир али у фоци на обали дрине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подвала

09.03.2019 08:55

Док су они власт неће "никад" дипломе провјеравати, јер су већина куповне, иза њих не стоји знање, зато смо пропали и привредно и као друштво. Особа која је у стању овако подвалити, не може бити морална, карактерна и одговорна, према томе, ово је све шупља прича за народ. Да је неко мислио добро овом друштву, не би се дозволило формирање приватних факултета, јер су и тзв државни , квалитатувно срозани. Ово је исмијавање здравог разума, морала и интелигенције просјечног човјека, бесмисао друштва...

Name

Гангетерај

09.03.2019 09:31

Власт стимулисе гангстерај.Ово с дипломама је дно.

Name

Ре Велико Постење

09.03.2019 11:18

О каквим ти сведоџбама. То се издаје у основној коју не можеш купити и средњој коју су ови политичари 99,9% завршили а која се може купити и ово није ни страшно јер на основу тих свједоџби и нису дошли на позицију. Када се ради о факултетским дипломама, мастер студијима и докторатима е ту је проблем. На основу тих диплома они нама кроје капу. Брдо је економиста за које знам да не знају ни процентни - рачун, проценат не знају израчунати.

Name

Исток

09.03.2019 08:27

Рјесење је једноставно. Дипломе су лицни трофеји и не требају бити дио услова за пријем у радни однос или постављење на руководеце мјесто. Једини критериј по коме некога треба позиционирати на радно мјесто или функцију треба да буде струцнос у области којој припада и бенефити које је донио својим радом у тој области друству или дрзави. Ниста друго .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахха

09.03.2019 09:31

Који си ти стручњак. Па како да буде квалификован за неку област ако нема образовање. Није се научен родио. Изгледа да и ти имаш купљену диплому,али си стручан.

Name

Никола-Нико Микић

09.03.2019 08:28

Провјерити дипломе свих запослених у владиним институцијама и јавним предузећима. Много је купљених диплома и због тога резултати рада институција су поражавајући јер људи незнају радити свој посао. Студенти државних факултета требају инсистирати на ревизији свих диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови светски поредак

09.03.2019 09:29

Најгоре незналице су у Министарству рада и борачко инвалидске заштите РС , па одређен број РЕЖИМСКИХ адвоката осмишљавају рјешња како би се и оно мало признатог права укинуло, иста ситуација је у Министарству здравства и социјалне заштите РС, а поражавајућа ситуације је по центрима за социјални рад , ту социјалне раднице пишу пачијим пером

Name

НН

10.03.2019 20:47

Ја предлазем да сви професори бањалуцког универзитета, прије него сто запоцну рад са студентима, обаве психијатријски преглед.Многи од њих су лоси педагози, једне пусте преко стеле, друге обарају небројено пута, испити се могу купити код неких од њих.Једноставно, овај град- главни, нема критеријуме за универзитетски центар.Боље је затворити такве факултете, него да функционису као до сада, са разним аферама ( о којима се извјеставало у медијима)! Такав рад и тако неодговорни професори негативно утицу на студенте.Овдје предају ненормални типови.Потребна је строга контрола рада професора!!!

Name

Коментар

09.03.2019 08:33

Сви сељаци ником поникосе...политиком сколу куповасе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Статистика прије

09.03.2019 09:15

Лако вам је закљуцити. Маx. 16% диплома је регуларно стецено а ту вам је и знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој народе

09.03.2019 09:57

Овом Висковицу не пада на памет, нит' ће тражити да се уради извјештај ИРБ-а за задњих неколико година, а сад нит’ ће провјеравати дипломе, нити има времена. Па шта радиш онда за плату коју примаш, и ти и сви "експерти" око тебе? Боље да си остао тамо одакле си и дошао и јос мало док фирма постоји и ради бринуо о возачима камиона и механичарима који још нису отишли за Словенију или Њемачку. Све купљене дипломе. Погледајте им фаце, струцност и комуникацију, од чланова Предсједништва, премијера, министара, посланика...па ћете видјети који је то интелектуални ниво, образованост и стручност. Сировина до сировине. Јад и биједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

09.03.2019 10:15

Док је год СНСД на власти,нити це бити закон о пореклу имовине, нити за дипломе, нити изаста једноставно они стите себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.03.2019 10:18

Да су дипломе купљене говори насе никакво стање и народни просјаклук а једино по цему се одликују наси великани је пљацка и крадја па ето ста они знају а дипломе им требају за високе пензије а не за рад како то неки мисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

09.03.2019 10:56

Прво функционерима дипломе провјерит па да се види стање а не као до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

09.03.2019 11:27

Људи моји! Браћо и сестре! Од ове садасње структуре и генерације политичара немојте очекивати никаквог добра,напретка,правде,борбе против криминала и сл.То су све (част изузецима) скотови,гадови,смрадови,ђубрад,стока,криминалци и шљам. Изузетно,нова генерација младих људи попут Драшка Станивуковић,кад би преузела власт,можда да направи некакав помак напријед. До тад само можемо слушати лажи и бити овце за шишање,као све ове године од рата на овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.03.2019 17:12

свака ти је на мјесту