Осмомартовска женска права

Солидарно против институционалног насиља према женама – главна је парола под којом су прошетале жене у Бањалуци. Желимо боље услове рада, поштовање наших репродуктивних права, бољи положај жена у друштву, једнаке плате и равноправност, а највећи проблем који мора да се ријеши кроз институције је проблем насиља у породици – заједничке су поруке учесница бањалучког осмомартовског марша који се већ осму годину организује у Бањалуци.

Република Српска 08.03.2019 | 16:12
Осмомартовска женска права
"И када се нека жена одлучи да пријави насиље у проодици, она доживљава институционалну дискриминацију. Питања попут да ли си била прикладно обучена или шта си радила сама с дјететом на Тргу, дискриминаторска су", поручује Милица Пралица, активисткиња Удружења грађана „Оштра нула“ 

 Учеснице осмомартовског марша су прошетале од Народног позоришта Републике Српске до Трга Крајине, узвикујући и пароле "Правда за Давида" и "Правда за мајку Сузану". Симболично су од својих парола, направиле срце на Тргу Крајине у Бањалуци, подсјећајући на убиство двадесетједногодишњег студента Давида Драгичевића.

Све је било пропраћено будним оком појачаних полицијских снага.

Жене у политици су једва видљиве и мора се радити на повећању њиховог броја на политичкој сцени Републике Српске – поручили су представници ПДП –а који су дијелили цвијеће свим женама на Тргу Крајине у Бањалуци.

"Припремамо низ закона које ћемо у наредном периоду предложити како би се побољшао положај жена на политичкој сццени.", рекла је Дијана Јешић, предсједница Форума жена ПДП Бања Лука.

 Положај жена се јесте побољшао у односу на нека давна времена, али и даље нисмо равноправне са мушкарцима у сваком смислу те ријечи – поручују жене.

Овогодишњи Дан жена је протекао уобичајено, уз нешто веће гужве у продавницама и цвијеће на улицама.

Ипак, женама у центру Бањалуке које су продавале цвијеће и које су морале радно да проведу 8. март, стигла је честитка од градске управе у виду Комуналне полиције.

Иако су сви продавци цвијећа имали дозволе за продају у центру града, припадници Комуналне полиције су их помјерали на бањалучку тржницу умјесто да буду, традиционално, на Тргу Крајине.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

кенгур

08.03.2019 15:16

каква зенска права за8март и каква славља кадасе сада слави по странацким клубовима то није никакав 8март прератасе славијо по фирмама тадаје бијо празник а не сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дх

08.03.2019 15:17

ПОДРСКА.ЗЕНАМА.ПРАВДА.И.ЗАКОН.ПРОТИВ.НАСИЉА.ЗЛОСТАВЉАЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архандјело

08.03.2019 15:56

СУЗАНА ЈЕ И ЗЕНА И МАЈКА!!!!! УБИЦЕ ОПРОСТА ВАМ НЕМА!!!!! ПРАВДА ЗА НАСЕГ ДАВИДА И ИДЕМО ДО КРАЈА ДАВОРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

08.03.2019 16:40

У јавним институцијама ни један мушкарац није чистач, а у комуналним фирмама ни једне жене чистачице. Рудници, грађевинарство, шумарство, ватрогасци... Хоће ли жене равноправност баш у свим областима живота или само оно што њима годи?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

08.03.2019 17:10

Рудоња је згазио сва права и мушка и женска ако нису симпатизери ЗЛОЋУДНОГ СНСДа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.03.2019 17:13

Полиција је ту да нас подсјети у каквом друству данас зивимо, док криминалци коло воде и опљацкасе дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кант

08.03.2019 17:47

Зенска репродуктивна права...феминизам... У свим друствима гдје се да висе права зенама, наталитет пада или је негативан. И обрнуто. Знам да звуци совинистицки, али је истина. С друге стране, науцна је цињеница да мускарци производе мање сперматозоида. Ниста не тврдим или не заговарам, само констатујем. Сад се мало замислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

08.03.2019 19:45

Здраво друство зависи од здраве,постене,моралне и цестите зене.Ста нам запад уради од зена.