ДW: Поново сахрана Давиду

Посмртни остаци Давида Драгичевића, који би требали да буду ексхумирани наредне седмице, биће сахрањени у Аустрији. Породица прикупља новац, чека се мистериозни снимак, а тужилаштво и даље ћути.

Република Српска 08.03.2019 | 12:02
ДW: Поново сахрана Давиду
Ексхумација тела Давида Драгичевића требало би да буде обављена 12. марта на Новом гробљу у Бањалуци. Посмртни остаци биће превезени у Аустрију, где ће по други пут бити сахрањени 15. марта у месту Винер нојштат, пребивалишту његове мајке Сузане Радановић.

Породица је путем друштвених мрежа упутила и апел за финансијску помоћ за превоз тела и сахрану, што, како наводе, износи око 15.000 евра. Према незваничним информацијама до сада се на рачуну налази око половине тог износа.

Јавност на ваги

С друге стране, у појединим коментарима на друштвеним мрежама, грађани постављају питање шта је са новцем који је раније уплаћиван на рачун групе „Правда за Давида“ током прошле године, тачније од почетка борбе породице и чланова групе да се пронађе истина у убиству њиховог сина Давида.

Што се тиче саме ексхумације, мишљења грађана Бањалуке су подељена:

- „Не знам зашто, то је скрнављење, није то требало на тај начин радити. Треба пустити кости тог несрећног детета да мирују“.

- „Треба наравно. Шта им је дала ова држава? Изгубили су сина, и ја бих исто то урадила“.

- „Разумем бол, неправду, разумем све, али шта ће добити тиме? Понекад ми се чини да се ствари у овом случају раде само како би се одржала пажња некога или нечега. Не знам. А чињеница је да тужилаштво не ради посао и да је полиција све заје**ла“.

Бањалучка здравствена инспекција издала је одобрење за ексхумацију посмртних остатака Давида Драгичевића. Захтев је поднела Давидова мајка Сузана уз сагласност оца Давора, а уз образложење да не желе да оставе кости њиховог детета у „злочиначкој држави“. Такође, сагласност је добијена и од Окружног јавног тужилаштва Бањалука, које годину дана након убиства Давида Драгичевића нема никаквих доказа у том случају. Сада је то и очигледно, с обзиром на дужину трајања поступка и непостојања било какве информације, осим да је истрага још у току.

„Крив је врх“

Давор Драгичевић није у Босни и Херцеговини од 30. децембра 2018. године, након што је нестао током протеста те ноћи, када су се он и неколицина чланова групе „Правда за Давида“ сукобили са полицијом. Тачније, нису хтели да поштују време које им је тада одобрено за одржавање протеста. Давор се отада неколико пута обраћао путем друштвених мрежа и у укључењима у програме неких медија, па се не за да ли је он заиста у БиХ или је ван земље.

Давор Драгичевић је од прошле године, па све до данас, оптуживао руководство полиције Републике Српске, али и комплетног ентитета да су саучесници у убиству његовог сина Давида, иако то није поткрепио никаквим конкретним доказима. Током обраћања у Народној скупштини РС прошле године, оптужио је МУП да заташкава доказе, а тужилаштво да не жели да реши случај.

„Апсолутно одбијам све ставке које је Давор Драгичевић ту изнео јер све је апсолутна лаж“, рекао је министар полиције РС Драган Лукач на седници у мају прошле године.

Козметика

Недавно је извршена „смена“ неколико кадрова унутар полиције. Међу њима су и неки људи чија су се имена појављивала у оптужбама Давора Драгичевића за саучесништво у убиству. Међутим, већина њих само је пребачена на друге позиције, што је правдано реорганизацијом, а никако одмаздом. У групи „Правда за Давида“ рекли су да је то само замазивање очију јавности да се нешто дешава, а да се у ствари праве убице и даље крију.

Јавност и годину дана након убиства не зна мотив, тешко да га зна и тужилаштво, а немају никакве нове доказе са којима би могли изаћи пред грађане и рећи да је случај завршен. Снимак који је најављиван да ће бити објављен, још није доспео у јавност, иако је Давор Драгичевић то најавио још прошле године.

Ипак, након што тело Давида Драгичевића буде пребачено у Аустрију и тамо сахрањено, тешко је очекивати даље било какву активност по том питању – и од стране тужилаштва, али и од чланова групе „Правда за Давида“. Бар не у Бањалуци.

(ДW)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Миле Митриц

08.03.2019 11:12

Ко је убио Давида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК

08.03.2019 11:37

Правда за Давида!✊✊✊

Name

Велимир

08.03.2019 11:51

Ипак је требало оставити тијело покојног Давида да поцива у миру,у родној груди. Ту је родјен,ту је кратко зивио,ту су га злоцинци уморили,па нека ту буде и његова вјецна куца. Ту би се могли и родитељи,и родбина и пријатељи исплакати над његовим гробом. Овако це зликовцима се дати вјетар у ледја,а свака даљна борба за правду це усахнути

Name

РЕ Велимир

08.03.2019 13:01

Како да се исплачу и дођу на гроб, када су људи протјерани из "родне груде"??? Лично не вјерујем да ће правда икада доћи за ово несрећно дијете...

Name

Нека тамо

08.03.2019 13:23

Подрска породици и покој дуси Давида Драгицевица ❤️

Name

Ре Ре Велимир

08.03.2019 15:19

Отисли су трбухом за крухом,сто не знаци да се неце врацати,долазити или вратити се дефинитивно. Неце ни ова власт бити довијека. А одласком це само криминалци и зликовци да добију на снази,јер они ипак остају овде ...

Name

Опет

08.03.2019 16:09

Зар опет тразе паре? Па ова група од антисрлског фактора до сада је добила на стотине хиљада евра. Сад бацају зваку да им је захвалило пар хиљада.

Name

Ре

08.03.2019 16:21

Питај цаце

Name

правда

08.03.2019 11:13

покојти невиној дуси давиде драгицевицу некати господ подари рај твојој невиној дуси сви твоји зликовци це бити казњени од бога БОГИХ КЛЕО ПРОКЛЕТИ ИЗРОДИ РДЈОМ КАПАЛИ ДОКЛЕ ЈЕ ВРЕМЕНА БОГ ЦЕВАС КАЗНИТ ЗА НЕВИНУ КРВ ДАВИДА ДРАГИЦЕВИЦА ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

08.03.2019 11:14

Снимак објавити што прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2019 16:28

А који

Name

ГОРАН

08.03.2019 11:15

ВЕЛИКА ШТЕТА ЗА МЛАДИ ЖИВОТ,СРАМОТА ЗА ОЦА И БРУКА ЗА РЕПУБЛИКУ.НЕМА КОМЕНТАРА ЗА МЛАДИ ЖИВОТ ОПЕТ КАЖЕМ ВЕЛИКА ШТЕТА.ДА ЈЕ СРАМОТА ЗА ОЦА ЈЕСТЕ ПОБЈЕГО НАВОДНО БОЈЕЋИ СЕ ЗА СЕБЕ А ГОДИНУ ДАНА ГОВОРИ ДА ЊЕМУ ЖИВОТ НЕТРЕБА БЕЗ ДАВИДА И ПОМИЊЕ СНИМАК И ОБЈАВЉУЈЕ ГА ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ И НИШТА САМО НАДУВАН ПРЕКО ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА СЕ ЈАВЉА И НАВОДНО ПРИЈЕТИ.А ДА ЈЕ БРУКА ЗА РЕПУБЛИКУ ЈЕСТЕ И ТО НЕ ВИЂЕНА.ДА ТАМО ПАР (ПОЛУПИСМЕНИХ) ИНСПЕКТОРА ЗАВРЋЕ ЈАВНОСТ ИСТИНОМ ШТО ЈЕСТ ЈЕСТ БРУКА И СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ГОРАН

08.03.2019 15:18

ОДАВНО ВЕЦЕГ ГЛУПАНА ОД ТЕБЕ НЕ БИДЈЕХ. ИНСПЕКТОРИ ЗАВРЦУ ЈАВНОСТ, ЈЕ ЛИ?? Е КОЈА СИ ТИ СИРОВИНА ЈАДНА ТИ МАЈКА. САМИ ВРХ ВЛАСТИ ЈЕ УПЛЕТЕН У УБИСТБО И ОНИ ЗАВРЦУ ЈАВНОСТ. КАКВИ ИНСПЕКТОРИ? ОНИ РАДЕ СТОБИМ СЕФОВИ НАРЕДЕ. А СТА ЈЕ ТРЕБАО ДАВОР? ДА ЦЕКА У БАЊАЛУЦИ ДА ГА УХАПСЕ ТЕ ИСТЕ УБИЦЕ И НАНИЗУ МУ КРИВИЦНИХ КОЛИКО ИМ ТРЕБА, ДА ГА МОГУ ГОДИНАМА ДРЗАТ У ЗАТВОРУ, ДА НИСТА ВИСЕ УЦИНИТ НЕ МОЗЕ. ОВАКО ЦЕ МОЗДА НЕСТО УЦИНИТ, МОЗДА ОСВЕТИТ СИНА. АЛИ ЗА ТЕБЕ ДА ОВО СХВСТИС НЕМА САНСЕ.

Name

ре

08.03.2019 15:29

Ако знаш да је умешан сам врх,онда си за затвор,јер знаш истину.

Name

Ре

08.03.2019 16:29

Свака цаст за коментари то је истина креците готови да није ово су цињенице

Name

борац

08.03.2019 11:27

и ја би исто уцинио његова мајка сигурно не намјерава зивјети у дрзави која јој је убила дијете оце да јој и гроб буде близу сасвим разумљиво.Неки би се исмијавали на његовом гробу треба то спријецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

08.03.2019 11:50

Његова мајка није живила овдје и кад је несрећни младић био жив. Разлози су сасвим други.

Name

Ја

08.03.2019 11:28

Нека га премјесте тамо,овдје су изманипулисани и преварени и сигурно да за њих овдје нема мјеста.Народ нек се запита зашто? Питао бих вас све шта бисте ви урадили у њиховом случају.Нема вам сина у најбољим годинама и СВИ ћуте и нико вас не обавјестава ништа.Онда вас растјерају као олош и не дају да питате ништа.Кад размишљате онда свог сина замислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

08.03.2019 11:34

Зар да се српско дијете носи са српске земље и из његовог родног града и ти у Аустрију. Е политико политико на ста си све спремна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

08.03.2019 12:37

Гого! Уз дузно постовање, ипак ти ово не разумијес.

Name

Ре гога

08.03.2019 15:45

Ту си стварно одурно и иритантно биће, ако је то жеља његових родитеља шта се ти буниш?

Name

Xxx

08.03.2019 11:52

Српска земља му одузела зивот а бице барем близу своје мајке која це му гроб обилазити а неце је хапсити као у српској земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2019 12:07

И даље од комсије којем је тај дјецак хиљаду пута поправио рацунар и хиљаду пута га послусао, а он његовом оцу пресијеца цијеви јер ето отац руси Републику Српску.

Name

Ре ре

08.03.2019 12:34

Па да, Давор ратни војни инвалид је руши, а Бурле шверцер и дезертер је брани!

Name

Ре

08.03.2019 16:37

Правда за Давора наркомана

Name

ПРАВДА

08.03.2019 12:10

----------РОДИТЕЉИМА ЈЕ НАЈТЕЗЕ-------------------------------------------------ДА МИ НИСМО ОВЦЕ И КУКАВИЦЕ-ДО ОВОГА НЕ БИ НИ ДОСЛО----------------------------------------------------------------------------ДОПУСТИЛИ СМО ДА НАС УБИЈАЈУ,ПЉАЦКАЈУ,КРАДУ,А МИ ?--------------------------МИ СУТИМО И ГЛЕДАМО У НЕБО-КАО ПОМОЦИ ЦЕ НАМ -НЕКО И НЕСТО------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ОВО ЈЕ НАСА СРАМОТА-ИЗГЛЕДА НИ ПРВА-НИ ЗАДЊА------------------------------------------------------------------------------------------

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

08.03.2019 17:12

Браво за коментар! Право у мету! Да људи нису кукавице и продане дусе ниста од овога се не би десило! Вец је крајње време да обицни градјани РС преиспитају своју улогу у свему сто се десава у РС али и на целом Балкану. И да казу ми смо криви јер смо им допустили да раде то сто раде зато сто на неправду реагујемо цутањем и забијањем главе у песак. Десице се опет то сто се десава овој несрецној породици пре или касније, а то се мозе спрецити. Градјани имају моц јер их је висе! И престаните да тразите лидере јер само овцама требају водје! Угледајте се на људе који протестују сиром Србије, у Подгорици итд. Скупите храбрости и крените и ви. Организујте се сами!

Name

УХ

08.03.2019 12:48

Требао је ту остати, или кад су вец толико кивни и разоцарани (сто у потпуности разумем) требали су наци неко вецно поцивалисте, јер у западним земљама се сваиких двадесетак година уплацује веца сума новца, па уколико изостане, онда је питање ста даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

08.03.2019 13:12

То уопсте није тацно. Овдје ни не плацас мјесто уопсте ни кад сахрањујес јер је то овдје регулисано порезним системом.

Name

Борис

08.03.2019 14:11

По тој логици, све прерано страдале би требало пребацити у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

08.03.2019 16:59

Ајде не лупај,матере ти

Name

Дусан Здрале

08.03.2019 14:21

Правда и закон је исти за све, нароцито за неке. Земља у којој власт" убија своје градјане нема срецну будуцност, нема се цему надати народ нити сами руководство које је највеци кривци за овакво правно И економско стање у лакрдију од правне" дрзаве. За породицу Драгицевиц имам искрено разумевање за нанесени боли и неправду као им је дрзава" нанијела, исто тако и поруку ако би је коим слуцајем добили. Оставите кости васег дјетета у земљи насој да мирују, не носите их у злоцинацкој Аустрију, земљу која је ако сте иста из трагицне Историје свог народа науцили" убила на звјерски нацин само у Великом рату на стотине хиљада невиних цивила,дјеце и стараца, с оне стране Дрине, Саве, Дунава и Мораве, да напоменем вас заборав на злоцине нијемаца и устаса око Бањалуке, Козаре, Дракулица, Градиске..... Дуса и понос се не продаје, то немацијену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

08.03.2019 14:24

Зао ми је Давида али и његових родитеља.Срамота је да му сада његови родитељи не дају мира.Да га однесу на Марс ниста неце промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

08.03.2019 14:28

Ста реци а не казати. Зафалило конобару пара па опет у циркус. Залосно истину и правду до краја али овај конобарев циркус је превисе загазио да и детету мртвом не да мира. Докле је досло после претњи зуб за зуб и тако даље сацувај бозе сто све се за лову ради. Залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Грга

08.03.2019 16:08

Дабогда се ти Грга накупио лове као и он, несрећо људска

Name

xxxx

08.03.2019 15:03

Полиција се ниста није ту питала него главну улогу у свему овом игра онај које га убио, а сви знају које убица само нико се не смије јавити да и он не заврси у потоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некрофилија болест најмилија

08.03.2019 15:41

А главна им је ова мантра...сви знају ко је убица, а убиства нидје хахахха.

Name

Бурле

08.03.2019 15:41

Туга, нема се ста реци.....Институција нема, слободе нема, правде нема, истине нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бако

08.03.2019 15:42

Јави се

ОДГОВОРИТЕ
Name

кукуy

08.03.2019 15:48

Страшно ... зликовци побјеђују ... Нема снаге народ да се избори са овом зликовачком гарнитуром која је завладала свуда на балкану ... Штета, није овје лоше... мора се паковати кофер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реапер

08.03.2019 15:51

постујем то сто породица зели да премјести тијело, имају право на то, медјутим мало ми је цудан овај захтјев за 15.000 евра ако знамо да је вец одраније прикупљан новац, малтене од самог формирања покрета па би ме интересовало за ста је он искористен, мислим да је за годину дана добацена цифра од 15 хиљада евра ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

АП

08.03.2019 21:00

Правда за Давида,за Дзенана и сву дјецу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

09.03.2019 07:43

Није ми јасно откуд вама право да коментарисете да ли треба или не треба да се Давидово тјело пребацује у аустрију или не ? Тко смо ми да о томе прицамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А. Ј. Медеси

09.03.2019 14:58

Тразимо истину! Ко је убио Давида?

ОДГОВОРИТЕ