"ИВ је била грешка, али и лекција која ми је помогла!"

Новак Ђоковић је суверени шампион, освајач 15 Гренд слемова, 32 Мастерса, али ни он није могао да предвиди историјски повратак 2018. године.

Тенис 08.03.2019 | 22:15
"ИВ је била грешка, али и лекција која ми је помогла!"
Пре само 12 месеци Ђоковић је био, може се рећи на дну. Упркос проблемима са лактом одлучио је да игра Индијан Велс, где је доживео један од најтежих пораза у каријери, у виду позиције ривала на АТП (Таро Данијел, 109).

Јапанац је славио 7:6, 4:6, 6:1 и избацио Ђоковића из Топ 20 са листе. Годину дана касније, Ђоковић је опет број 1. 

"Нисам био спреман да се такмичим на овом нивоу прошле године. Убеђивао сам себе да јесам, али искрено нисам. Већина чланова мог тима у то време је била против играња на Индијан Велсу и Мајамију, јер је било превише брзо после операције", каже Ђоковић. 

Међутим, није прошло дуго, а Ђоковић је вратио своју игру, освојио Вимблдон и УС Опен, те Синсинати и Шангај. Постао је први тенисер у историји који је освојио Златни мастерс. Са броја 22 је за само неколико месеци опет стигао до врха. 

"Било је прилично забавно путовање ових последњих 12 месеци. Не жалим што сам играо ИВ и Мајами. Из ове перспективе, могао сам, морао сам да донесе другачију одлуку, али верујем да ми је то била важна лекција која ми је помогла да направим невероватне резултате у наредних седам, осам месеци и вратим се на број 1 за мање од шест месеци. Сумњао сам и преиспитивао све, први пут искусио операцију у животу, нешто што никад нисам доживео раније. Нисам знао шта да очекујем. Морао сам да се упознам са новим осећајима, ментално, физички, емоционално. Била је то сјајна поучна крива за мене". 

Ђоковић се вратио у Индијан Велс као светски број 1 и покушаће да уђе у историју као први тенисер који је шест пута освајао овај турнир.

Турнир у Калифорнији ће му бити први од Аустралијан опена где је 27. јануара освојио 15. ГС у каријери, а на старту ИВ, у другој рунди, чека га Американац Бјорн Фратанђело. 

Потенцијални ривали у трећем колу су Немац Филип Колшрајбер и Аустралијанац Ник Кирјос, који је прошле недеље редом рушио Рафаела Надала, Стена Вавринку, Џона Изнера и Александра Зверева, дакле другог, бившег трећег, садашњег трећег и деветог играча света за титулу у Акапулку, своју највећу од октобра 2016. 

Контроверзни Аустралијанац је одбио оба међусобна сусрета са Ђоковићем, укључујући победу у два сета пре две године управо у Индијан Велсу. 

"Увек смо били свесни његових квалитета и талента. Има јака оружја у својој игри – сервис, један од најбољих на Туру; снажан форхенд и добру игру на различитим подлогама. Без обзира да ли је константан или не, то је оно што ћемо да видимо", прокоментарисао је Кирјоса најбољи тенисер света, "Изгубио сам оба дуела од њега. Ако добијем шансу да опет играмо, радујем се томе јер је у форми. С друге стране, и ја сам добро почео сезону, надам се да ћу овде наставити тамо где сам стао у Аустралији". 

Ђоковић и Фратанђело ће играти у суботу увече. Тачан термин меча ће бити познат касније. Ипак, први наступ на ИВ га очекује у петак увече, игра у дублу са Фабиом Фоњинијем, а ривали су им Жереми Шарди и Милош Раонић. Меч почиње око 23х.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар