Тадић тек девети играч коме је Екип дао десетку!

Савршен меч! Привилегија мајстора. . .

Фудбал 08.03.2019 | 13:15
Тадић тек девети играч коме је Екип дао десетку!
Био је величанствен и у првом мечу. У реваншу је српски нападач одиграо савршен меч. Онај који ти обележи каријеру. Онај који те чини звездом. Два пута је дао одлучујући пас, постигао је трећи гол изврсним ударцем левицом са 16 метара.

Тако је угледни Екип описао партију Душана Тадића у Ајаксовој победи против Реала пре но што га је у закључку наградио култном “десетком“, која се, кад је овај лист у питању, у свету фудбала сматра једним од најпрестижнијих признања које играч може да добије за једну партију.

Тадић је наиме постао тек девети играч у историји фудбала који је добио Екипову десетку, јер тај лист по традицији тражи длаку у јајету и ретко се размеће похвалама у суперлативу. Комплимент на Екиповимстраницама мора да се заслужи, а Тадић га је вала заслужио.

Колико је ова “десетка“ у ствари битна у мору других десетки које је Тадић добио за синоћњу партију говори и списак ранијих Екипових лауреата. Уз напомену да Екип оцене даје само за утакмице француског првенства, европске купове и међународна репрезентативна такмичења, редом...

БРУНО МАРТИНИ (1988) – За одбране у победи Француске над Грчком у финалу У21 Европског првенства 1988. године. Невероватне одбране утабале су Триколорима пут до тријумфа од 3:0.

ФРАНК СОЗЕ (1988) – Иста утакмица, двоструки стрелац. Први гол са 25 метара, други са 20. Пројектили. Приде још много тога корисног у средини терена.

ОЛЕГ САЛЕНКО (1994) – Русија је већ испала са Мундијала у САД, али се бар истресла на Камерунцима.Олег Саленко је постигао пет голова. Никоме после тога није успело да на Светском првенству постигне пет голова.

ЛАРС ВИНДФЕЛД (1997) – Заборављени дански голман. У отаџбини познат по колу који је преко целог терена дао против Одензеа. У Екипу награђен
оценом 10 за све одбране у реваншу шеснаестине финала Купа УЕФА. Његов Архус је славио са 1:0 и после 2:2 на домаћем терену избацио Нант Клода Макелелеа. 

ЛИОНЕЛ МЕСИ (2010. и 2012) – Једини играч који је два пута добијао Екипову “десетку“. Први пут априла 2010. када је постигао све Барсине голове у победи над Арсеналом од 4:1 у четвртфиналу Лиге шампиона. Други пут марта 2012. када је, као Саленко Камеруну, стрпао пет комада Бајеру из Леверкузена.

РОБЕРТ ЛЕВАНДОВСКИ (2013) – Опет Реал у улози жртве. Полуфинале Лиге шампиона, Борусија Дортмунд је декласирала Краљевски клуб са 4:1, Левандовски је био стрелац сва четири гола.

КАРЛОС ЕДУАРДО (2014) – Први играч који је добио “десетку“ у првенству Француске, иако је у Ници био само у пролазу, као позајмљен играч Порта. Онда му се наместио Генган и Едуардових пет голова!

НЕЈМАР (2018) – Страдао је мучени Дижон. Баш је страдао. Пари Сен Жермен је уписао најубедљивију победу у историји клуба на домаћем терену. Нејмар је постигао четири гола, наместио још два. Занимљиво, навијачи су га свеједно звиждуцима испратили са терена, пошто у 83. минуту није дозволио Единсону Каванијуда изведе пенал и претекне Златана Ибрахимовића на челу листе најбољих стрелаца у историји Пари Сен Жермена.

Има наравно на овом списку и повода за полемику. Кад су критеријуми овако строги, а нема их строжијих у свету фудбала, да ли онда У21 ниво уопште сме да уђе у конкуренцију? Да ли су, примера ради, Нејмаровадва гола и асистенција у Барселониној победи од 6:1 над Пари Сен Жерменом ипак вреднији од тих 4+2 против Дижона или је на оцене ипак утицало и то што је Бразилац у међувремену променио дрес?

О свему томе можемо да расправљамо, али не и о томе да су у фудбалским условима Екипове десетке ретке као Халејева комета. Да ствари ставимо у контекст, када се Пари Сен Жермен прошле сезоне шетао до титуле првака Француске, цео тим је имао просечну оцену 5,85. Шампионски тим је дакле био тек просечан?! Нејмар је као најбоље оцењени играч у просеку имао 7,3. Према Екиповим стандардима био је дакле само добар, ништа више од тога.

Тадић је био перфектан.

ЗНАЧЕЊЕ ОЦЕНА У ФРАНЦУСКОЈ

0 – Неприхватљиво, не сме се толерисати
1 – Ужасно
2 – Веома лоше
3 – Лоше
4 – Незадовољавајуће
5 – Просечно
6 – Задовољавајуће
7 – Добро
8 – Веома добро
9 – Изванредно
10 – Савршено

Извор: моззартспорт

ФОТО: Л’Еqуипе

Коментари / 0

Оставите коментар