Пронађена изгубљена писма Николе Тесле

Пронађена су два писма Николе Тесле, за која се мислило да су изгубљена, а реч је о писмима која је велики научник упутио Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку, потврдили су Тањугу у „Адлигату“.

Занимљивости 07.03.2019 | 15:19
Пронађена изгубљена писма Николе Тесле
У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, а пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог Удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића (оснивача „Адлигата“) и часописа Недељник.

Према речима Виктора Лазића, оснивача „Адлигата“, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

„Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну“, каже Лазић.

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама „Адлигата“ од понедељка, а удружење Адлигат очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар