Мичел Доналд: Звезда је највећа!

Када сам дошао, схватио сам да морам да будем најбољи! “Партизанови навијачи су ми говорили да играм за погрешан клуб, али смо имали узајамно поштовање”.

Фудбал 09.03.2019 | 15:00
Мичел Доналд: Звезда је највећа!
Капитенска трака два највећа српска клуба увек је носила велико бреме, а када се иста додели странцу, добија невероватну тежину.

Зато Мичел Доналд има посебно место у историји Црвене звезде, али и срцима навијача. Било је већих имена, било је бољих играча, али мало који странац је заслужио такво поштовање Делија као холандски везиста. Зато што је прошао дугачак пут кроз три године у Љутице Богдана и остао упамћен као велики борац, професионалац. Емоције су се, нема дилеме, развиле до неслућених висина. О томе, као и бројним другим стварима из живота и досадашње каријере Доналд говорио у великом интервјуу за холандски ВТБЛ.

“Црвена звезда је највећа“, почиње Доналд разговор и наставља:

“Људи су потпуно другачији него у Русији. Топли, друштвени, насмејани. Београд је невероватан град. Пре него што сам дошао мало сам знао о Србији, али док сам играо у Русији имао сам тројицу саиграча из Србије. Они су знали више о Звездиној жељи да ме доведе од мене“.

Можда недовољан број људи зна како је Мичел Доналд стигао у Црвену звезду. Доведен је лета 2015. из Мордовије на шестомесечну позајмицу, уз опцију да се сарадња продужи на још две године. Скаутинг је трајао само током Мордовијиних припрема у Београду, што је било довољно да убеди људе из Црвене звезде да је прави човек за посао.

“Да, истина је. Разлог томе је што ме је тренер Миодраг Божовић знао из Русије, где ми је био тренер, а и прича холандски. Добро смо се упознали у Русији. Били смо у тренинг кампу у Београду око месец дана, где смо одиграли припремне утакмице против Звезде и Партизана. Обе утакмице сам одиграо добро и то је био велики плус“.

Одлично је почео свој мандат у Црвеној звезди, али је пред долазак Владана Милојевића пао са формом, да би онда поново нашао свој комфор и играо пуном паром. Због тога су га навијачи посебно ценили.

“Када играте за тако велики клуб, увек морате да будете најбољи. Наравно, увек је важно да покажете жељу и будете спремни на све, бонус је када играте добро“.

Када је упитан да открије шта је то што се у Звезди највише гледа, добар и за око леп фудбал или бодови, није имао дилему:

“У Звезди је увек важан квалитет. И даље је најбоља у Србији, а очекивања су увек највиша. Навијачи увек траже да виде добар фудбал, а ми смо то успели да им пружимо. Имали смо добар тим и на крају је све испало добро. Те три године у Црвеној звезди биле су много лепе“.

Једна од тема разговора био је вечити дерби. Мичел Доналд је покушао најпрецизније да објасни новинарима ВТБЛ како изгледа бити део највеће светковине српског фудбала.

“То је нешто најлуђе и најлепше што сам доживео. Невероватно је искуство било када сам играо први вечити дерби. Пред утакмицу смо сви били у карантину у хотелу. У једном тренутку нисам чуо апсолутно ништа напољу. Устао сам, склонио завесе и никога нисам видео на улици, јер је била затворена. Следећег дана сам остао у чуду када сам видео колико полиције има на све стране. Никада нисам видео толико полицајаца на једном месту. Био сам у шоку“, признао је Доналд, али и открио да такве ситуације умеју да изроде и негативне ствари:

“Често можете да чујете приче о тучама навијача и прозивкама. Али, замислите да на раздиљини од 500 метара имате стадионе Ајакса и Фајенорда. Шта бисте добили. Наравно, све измакне контроли. Звезда има огроман стадион, а на њему је велики број полицајаца. Уз вас су буквално у тренуцима када улазите на терен. Атмосфера на стадиону је застрашујућа за гостујуће играче“.

Једно од питања односило се на његов однос са навијачима и да ли је икада имао проблем са њима?

“Не, никада. Када играш добро, све иде како треба. Наравно, добијао сам поруке од Партизанових навијача, где су ми писали да играм у погрешном клубу. Али, чак ни са њима није било проблема, већ само поштовање. Све полази од тога што и ја њих поштујем, тај осећај је обостран. Небитно је коју боју изаберете, на крају сви волимо исту игру – фудбал. Сви волимо нормалну атмосферу“.

После три године и две освојене титуле, Мичел Доналд је отишао из Црвене звезде у Малатију као слободан играч прошлог лета.

“Искрен да будем, имао сам много понуда, а отишао сам без обештећења. Тако сам одлучио. Оно што сам гледао од следећег ангажмана јесте квалитет утакмица, стил игре, али и такмичење, као и финансијски моменат. Нећу да лажем о томе. Када сам добио позив Малатије, на неколико места сам се распитао какав је клуб, да ли плаћају редовно и каква је ситуација у клубу. Засад није било никаквих проблема, исплате су на време“.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар