Страни лидери обасипали Трампа

Страни лидери обасули су америчког предсједника Доналда Трампа и његову породицу са више од 140. 000 долара у поклонима током прве године проведене у Бијелој кући, а међу онима који су му уручили најскупље поклоне су Кина и Саудијска Арабија.  

Свијет 06.03.2019 | 20:57
Страни лидери обасипали Трампа
Према годишњем рачуноводству Стејт департмента о поклонима, кинески предсједник Си Ðинпинг поклонио је Трампу и првој дами Меланији два најскупља поклона 2017. године: окићену калиграфију и кутију вриједне 14.400 долара и сет посуда од порцулана који са отиснутом ружичастом кућом у Трамповом одмаралишту Мар-а-Лаго вриједне 16.250 долара.

Саудијске и заливске арапске државе дале су барем 24.120 долара у поклонима.

Међу њима је била и огрлица вриједна 6.400 долара са рубином и смарагдом од краља Салмана из Саудијске Арабије, позлаћени модел борбеног авиона вриједан 4.850 долара од престолонсљедника Бахреина, бронзане статуе три антилопе од престолонасљедника Абу Дабија вредне 3.700 долара, кувајтски ковани новац вриједан 1.610 долара кувајтског емира и краљевски парфем у торбици од коже гмизаваца вриједан 1.260 долара од замјеника премијера Омана.

Други на Блиском истоку нису штедили када се ради о поклонима за породицу Трамп, показала је листа од 64 странице коју је саставила Канцеларија Протокола Стејт департмента, која ће бити објављена сутра у Федералном регистру.

Трампови су добили персонализовану књигу псалма вриједну 4.500 долара од рабина задуженог за зид у Јерусалиму, златну и дијамантску огрлицу и сличан привјесак из цркве Светог гроба у вриједности од 5.800 долара и бисерну сцену јаслица вриједну 4.200 долара од грчког православног патријарха Јерусалима.

Чак је и палестински лидер Махмуд Абас, прије него што је Трампова администрација покренула серију потеза којим су охладили односи САД са Палестинцима, био великодушан.



Он је Трампу и првој дами дао копију сцене неовизантијских јаслица, портрет Меланије Трамп и фотографију укупне вриједности од 6.770 долара. 

Међу лидерима који су уручили Трампу вриједне поклоне су и њемачка канцеларка Ангела Меркел која му је поклонила оловке и папир вриједне 5.264 долара, предсједник Француске Емануел Макрон који му је поклонио мапу САД из 1783. године вриједну 1.100 долара и премијер Канаде Џастин Трудо статуу лава са круном вриједну 450 долара.

Поједини поклони бирани су да би привукли пажњу предсједниковог ега.

Међу њима је портрет Трампа испред америчке заставе од премијера Вијетнама вриједан 1.380 долара и фото албум под називом “Предсједник Доналд Ј. Трамп у Њујорку” од пољског предсједника који садржи црно-бијеле фотографије предсједника и вишебојне фотографије Трампове куле вриједан 850 долара.

Страни лидери поклањали су првој дами САД Меланији одјећу, умјетничке предмете, накит и модне додатке.

Супруга јапанског премијера поклонила јој је пар минђуша са Микимото дијамантима и бисерима од 2.200 долара и златну и акрилну слику од 3.000 долара, док јој је италијански премијер дао торбу Ферагамо вриједну 3.400 долара.

Белгијски премијер и његов партнер поклонили су Меланији Трамп двије торбе дизајнера Делвоа вриједне 1.020 долара и 2.273 долара, а Иванка Трамп је, такође, добила Делво торбу од белгијског лидера вриједну 1.023 долара.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брyан

07.03.2019 04:30

Ај небили се мало и они трзнули, грота.

ОДГОВОРИТЕ