Тузла: Хронично загађени угљем

ИQАИР -АирВисуал је објавио нове податке о загађености ваздуха широм планете Земље.

Босна и Херцеговина 06.03.2019 | 12:37
Тузла: Хронично загађени угљем
Иначе могу се пратити подаци о загађености у реалном времену овдје и они се ажурирају сваких неколико минута. Тако је Сарајево у једном моменту ујутро било међу 10 најзагађенијих градова у свијету, док је након ажурирања странице Сарајево пало на 11. мјесто.

АирВисуал наводи како су, према глобалном извјештају о квалитету ваздуха за 2018. годину, градови на Западном Балкану међу најзагађенијим у Европи.

"Прво мјесто свакако заузима Тузлански кантон из Босне и Херцеговине те потом и Сарајевски. Лукавац, Живинице, Грачаница, Сарајево и Тузла се налазе међу првих десет најзагађенијих градова у Европи", саопштено је.

Ништа мање нису загађени градови Сјеверне Македоније као што су Тетово, Куманово, Битола и Скопље. Четрнаесто мјесто заузима Приштина на Косову као и педесето мјесто град Београд у Републици Србији. Преко 3000 градова је обухваћено овим извјештајем, Лукавац из Босне и Херцеговине се нашао на 92. мјесту, а подаци показују да су у 64% градова прекорачене дозвољене граничне вриједности прописане од стране Свјетске здравствене организације. 
 
Подаци у скоро објављеном извјештају 'Хронично загађење угљем' који је у надлежности Алијансе за здравље и животну средину из Брисела, говоре да је примјећено погоршање емисија у 2017. у односу на исти период 2016. године. Ове налазе Тузлаци су користили за тврдње да је извор загађења градска термоелектрана, која сагорјева око 3,8 милиона тона мрког угља и лигнита годишње. Током периода независних надгледања 2016. и 2017. године показало се да су емисије драстично повећане чим падне мрак, после 7 увече, што сугерише да су филтери за прашину у термоелектрани Тузла искључени током ноћи. 

Према анализама, сљедеће године ће 7 милиона становника осјетити посљедице загађења ваздуха што ће глобалну економију коштати 225 милијарди америчких долара. Извјештај за 2018. годину показује податке о квалитету ваздуха услијед присуства само суспендованих честица (ПМ2.5), без осталих штетних материја. Подаци у реалном времену су доступни сваки дан. 

Извор: Бука

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрекавац

06.03.2019 12:54

Што мало ти експерти не причају о 37 илегалних депонија нуклеарног отпада у РС, а који је под окриљем СФОР-а допремљен и укопан на територију РС?!

ОДГОВОРИТЕ