Сваког мјесеца погине радник

Сваког мјесеца у Републици Српској погине један радник, а више их буде теже повријеђено.

Република Српска 06.03.2019 | 09:30
Сваког мјесеца погине радник
Може се то закључити из података Инспектората РС, по којим је у 2018. на радном мјесту живот изгубило 13 запослених, а забиљежено је и 79 тежих повреда на раду.

И, што је још шокантније, више људи изгинуло је на послу него у минским пољима, јер, како "Независне" сазнају у БХ МАЦ-у, у истој години забиљежене су три минске несреће, у којим се угасио један живот, док су два лица рањена.

Црни низ на радним мјестима у РС настављен је и ове године, па је тако у понедјељак, на градилишту у бањалучком насељу Старчевица, погинуо радник Нијаз Мујаџић (61) из Добоја.

Већ традиционално, грађевинарство је једно од најопаснијих занимања, али у најризичније дјелатности спадају и електропривреда, те шумарство и дрвна индустрија.

"У прошлој години на радном мјесту смртно је страдало 13 радника, од чега два у електропривреди, шест у грађевинарству, један у хемијској индустрији, два у шумарству и дрвној индустрији, те два у осталим дјелатностима", кажу за "Независне" из Инспектората РС.

Коментаришући ове податке, синдикалци исказују огорчење. Тако Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, истиче да црна статистика на радним мјестима указује на то да за неке људски живот више нема никакву вриједност.

"Мислим да је проблем код послодаваца, односно да им је битно да изграде објекат, а шта ће бити са људима, апсолутно их не занима! До када овако? До тада док контролни органи дозволе да се на тај начин ради - да су нам људи на необезбијеђеним објектима, без заштитне опреме, а притом уморни радећи од сванућа до мрака", критикује Врабичићева.

С друге стране, Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, лоптицу пребацује на Закон о заштити на раду који би, како оцјењује, требало мијењати.

"Наравно, сви треба да радимо на томе да несрећа буде што мање. Јесу ли за те све несреће криви послодавци? Не треба унапријед осуђивати никога. Чињеница је да наш Закон о заштити на раду не ваља. Отишао је у ширину, оптерећује и оне послодавце тамо гдје за то нема никакве потребе, а није отишао у срж и није направио праву заштиту у оним дјелатностима гдје су здравље и животи људи угрожени", казао је Шкребић, који оцјењује да послодавци треба да поштују прописе.

Међутим, подаци инспекције показују да бројни послодавци закон обилазе у широком луку. Или, ако ћемо бити прецизнији, у 40 одсто случајева!

"У области заштите на раду, у 2018. години извршено је 2.377 контрола, од чега су у 958 случајева утврђени пропусти у спровођењу мјера заштите на раду", рекли су за "Независне" из Инспектората РС.

(Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

комсија

06.03.2019 08:54

БРУКА САМОТА све уцимо и наводмо све знамо али горих примитивних и непостовања закона нема ни на балкану, Тјерају нас да радимо за 400КМ и кад погинемо све обецавају и послије 7 дана нико се нејавља и нико незна ниста о томе цак се несјецају ни добре цорбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНР

06.03.2019 09:49

Шкребић нема појма. Закон ЗНР у РС који је на снази од 2008. године је 100 % усклађен са законима ЗНР држава Европске уније. Па како онда да је тај закон добар у Европи а није овде. Проблем је други, што послодавци не поштују тај закон и не поштују правилнике из области ЗНР тј. не проводе закон који је веома добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку

06.03.2019 09:50

Бјезите људи... спасавајте зивоте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.03.2019 09:58

Ево довољно је само погледати приложену слику уз овај текст, видимо како радници не носе заштитне шљемове а зато је крив искључиво послодавац односно шеф градилишта или пословођа који не опомиње и не кажњава те раднике. А овом Шкребићу само да кажем да радници раде минимум десет сати днево и то шест дана у седмици а кад затреба и свих седам дана. Радници су преморени, гладни, понижени, подплаћени....Зато се Шкребићу поклопи ушима и шути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2019 10:03

У вези слике, зар не би требало поставити привремену ограду од 1 метра када се обављају послови на висини? Овде је нема.

Name

анти-бот

06.03.2019 12:30

Лупаш, а немаш појма. Не можеш натјерати радника да носи шљем, јер он то не жели. Ако га отјераш са градилишта нема ко да ти ради јер данас ко год било шта зна и хоће да ради (у грађевинарству) - тај већ негдје ради (најчешће у Њемачкој), а ако му даш отказ постоји шанса одере те на суду и опет нема ко да ти ради. Дочекали су преостали радници својих 5 минута да могу да уцјењују. Али шта ти знаш о пословању... ти си бот

Name

за Драгану из синдиката

06.03.2019 10:54

Повеца ли се плата овим паценицима?Знате ли да они раде један од нај опаснијих послова...које је радно вријеме..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

06.03.2019 12:26

Ма ухљеби из синдиката само о себи воде бригу

Name

Добри људи

06.03.2019 11:27

Страхоту овог посла видимо.Сви ми сваког дана у сваком граду видимо ове људе и са сазаљењем пролазимо поред њих..а сад ајде..свако ко зна неку сигурну фирму која трази градјевинце од физикалаца па надаље да јави..негдје у Словенију ..Њемацку..Аустрију..ови људи су вриједни..а тамо це имати тродуплу плату и заститу на раду..помагајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГДЈЕ ЖИВИМО!

06.03.2019 12:09

Људи у овој држави умиру од грипа, а о самоубиствима да не причамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

06.03.2019 12:42

И пад је лет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа чудно, нажалост

07.03.2019 08:12

Бањалука је постала опасно мјесто за грађевинске раднике. Слично је и у Београду. А зна се добро да је РС-а 'загледана' у Србију, а Бањалука 'загледана' у Београд.

ОДГОВОРИТЕ