Сјећања: Лијепи дани у Крчедину

Два бијела лабуда стално обилазе обалу гдје је пјевач сједио, док на тераси викендице у којој је живио непрестано горе свијеће.

Србија 06.03.2019 | 08:05
Сјећања: Лијепи дани у Крчедину
Краљ народне музике Шабан Шаулић, који је настрадао у стравичној саобраћајној несрећи, ноћи је проводио на наступима широм Балкана, а мир је пронашао у малом мјесту близу Инђије. Бијела кућица одмах поред воде коју је саградио давних година, била је његово уточиште у тренуцима када му је било потребно да разбистри мисли и врати се природи.

Управо Крчедин отворио му је своја врата, а он му је током живота то дупло вратио. Прославио је мало мјесто које је било популарно најприје због тога што је краљ народне музике у њему саградио викендицу. Некада мјесто у којем се орила пјесма, након смрти легенде народне музике је тихо и мирно, у шта смо се увјерили када смо отишли управо тамо.

Љубазни мјештани одмах су нам показали гдје се налази викендица у којој је, донедавно, Шабан проводио најљепше дане пецајући и свирајући са најближим пријатељима. Пут до куће веома је стрм, али се на крају пута поред Дунава издиже бијела кућа која је све до кобног 17. фебруара била уточиште једном од најбољих пјевача са ових простора.

– Овдје је живио краљ. Једноставно речено, отишао је најбољи. Јако сам тужан што се то догодило… Заједно смо пецали годинама уназад. Ево, тачно тамо гдје су два лабуда, то је било његово мјесто за пецање. Тамо је одлазио сваког дана када је желио мир и у тишини је пецао. Обожавао је да пеца смуђа, уживао је. С обзиром на то да је у граду огромна гужва, он је овдје долазио када је желио да се одмори и нађе мир.

Чујете само птице, краве и коње и то је то. Шабан никада није био уображен, упркос томе што је био велика звијезда. Овдје то није показивао. Сви су га вољели и поштовали. Ми пецароши смо одлучили да му поставимо спомен-таблу на мјесту гдје је волио да пеца. Баш на том пијеску ћемо је ставити, за мјесец дана максимално, само да се договоримо шта ћемо да напишемо, то ће бити посљедњи поздрав од клуба пецароша – каже комшија Милован, који додаје и да је у више наврата питао Шабана када ће заједно поново ићи у Америку.

– Пошто сам и ја до 2006. године живио у Америци, питао сам га “када ћемо преко баре”. Рекао је да му се тамо више не иде, сада када почне сезона пецања, причаћемо о њему и свега ћемо се присјећати. Био је људина, громада од човјека, а понашао се сасвим пристојно. Овдје се често чула пјесма када је био, сада је све утихнуло – наставља Шабанов комшија.

Да је Крчедин остао без свог најбољег човјека слаже се и Шабанов велики пријатељ Миленко, који никада неће заборавити тренутак када му се унук родио, а Шабан је у ту част пјевао заједно с њим.

– Много ми је успомена остало у глави и никада Шабана нећу заборавити. Једино је Шабан спомињао Крчедин, ма огроман је човјек био. Заиста је туга што се то догодило. Обожавао је да пеца овдје с нама, то је била његова страст… Није силазио с чамца, често је доводио и своје пријатеље овдје, па су сви заједно уживали, пјевали и веселили се. Био је изврстан другар… Пјевати више нећемо у Крчедину, то је сигурно… Такође сам сигуран да Илда неће заборавити овај дио Шабанове душе – каже помало сјетно комшија који открива да су са Шабаном једино често виђали кћерку Илду од свих чланова породице.

Одмах поред Шабановог уточишта, у чијем дворишту и на гелендеру терасе горе свијеће, а виде се и остаци воска од оних које су пецароши палили данима уназад, старосједиоци откривају шта је све то краљ народне музике чинио за народ, а никада се није хвалио. 
 
– Сјећам се једном да смо сви сједили и разговарали у кафани, а с нама је у колицима сједио и момак коме је била потребна операција. Шабан га је питао колико кошта та операција и он је рекао да је 3.500 евра. То је и сада много, а камоли тада. Шабан је дословце рекао: “Сачекај ме тренутак”. Сјећам се да је ушао у кућу и након неколико тренутака момку је донио 3.500 евра. Нисмо могли да вјерујемо када смо видјели. Ето какав је човјек он био, а никада се није хвалио – каже за Блиц, Живота, који у Крчедину живи од рођења.

– Осим пецања, Шабан је обожавао да игра фудбал. Сјећам се такође да је с Мирославом Илићем и Зораном Калезићем све до прије 10 година рекреативно овдје играо фудбал. Били су ветерани и сви смо их гледали. Био је јако добар у томе – додаје комшија Живота.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АНА

06.03.2019 07:50

Лијепо је што се сјецате по лијепом Шабана, али мислим по његовом опредјељењу да се свијеце не би требале палити за његову душу. Он је живио другације, а и умро без вјерских церемонија. Ја се извињавам али је то непоштовање њега и његовог опредјељења. Уосталом он је био муслиман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

06.03.2019 14:01

Шабан је славио Крсну славу уз свеће . Зашто да му их сад не пале. Ма ко да је био био је човек

Name

миле

06.03.2019 08:12

Громада од цовека, пусте паре и ти викенд наступи у тим годинама. Ако није до сада довољно направио е ј... онда. Да је се богдо латио пецароског стапа, а јок микрофона. Могао је и код нас лијепо радити и зарадјивати ако је бас морало. Вјецна ти слава јунаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снезана

06.03.2019 08:34

Амин за Сабанову дусу. Људи треба да раде и да буду корисни до краја зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

06.03.2019 11:11

Па људи моји шта је вама . Човјек живи док му је суђено а не докле он хоће. Могло му се десит да умре пецајући .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.03.2019 15:47

Имао је своју крсну славу СВЕТОГА ЈОВАНА . За АНА немој да лупетас када незнас , распитај се мало .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судбина?

06.03.2019 16:03

Ми са Балкана радо каземо "судбина" и волимо реци "немозес ниста протув судбине". Такав нацин размисљања је специфицан за Балкан. Док на другој страни најуценији и најпаметнији мозгови свиејта казу "нема судбине". Кад би тако било, да је стварно има, " не би смо се онда требали ни за ста посебно трудити, јер це бити како је "судбина зацртала".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

06.03.2019 18:49

Свисмоми Бозији робови нек му пале свијеце тоје знак постовања а Саулиц стоје славио славу томује од зене ал требалаје иона постоват његову вјеру и дјецу науцит да постују обадвије вјере аја мислим безобзира когод је мјесовит брак дасе мора висе постоват цовјекова вјера сви носе његово презиме анезнају ниста оњеговој вјери нит постују није то крив Сабан него Мама од дјеце он ионако није никад био код куце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре одговор

06.03.2019 19:11

Браво за одговор потпуно се слазем са тобом. Једино на балкану јос постоји судбина, црне магије, врадзбине, виле и бјели мисеви. То је сулудо колико људи заостају за цивилизацијом! А за господју Ану, краљ музике није умро па да му се то могло десити и у крцедину него је цовјек погинуо, "мимо своје воље". Понекад вас цитаоце, а бога ми и коментаторе не могу да схватим никако. Битно је да се несто написе, а да ли то има везе са текстом или не то није битно. Укљуците мало свој испрани мозак, биће вам љепсе сигурно!