''Боска'': Радници затражили помоћ

Бивши радници и акционари Робне куће ’’Боска’’ обратили су се и правосудним органима у Сарајеву. Траже помоћ, како би прича о спорној приватизацији доживјела судски епилог.

Република Српска 05.03.2019 | 20:39
''Боска'': Радници затражили помоћ
Прича о сумњивој приватизацији Робне куће ’’Боска’’ стигла је и до Врховног суда ФБИХ. Мали акционари ’’Боске’’ обимну документацију предали су тамошњем суду. Убрзо су добили и одговор.

“Добили смо апелацију да се предмет 'Боске' мора узети у разматрање у року од шест мјесеци. Међутим, ни до дана данашњег ништа није урађено“, каже Фикрета Тодоровац, предсједник Удружења малих акционара РК „Боска“.

Тешко и да хоће, јер се судови у Републици Српској у предмету „Боска“ проглашавју ненадлежним. Основни суд Бањалука предмет је пребацио Окружном привредном суду. Окружни привредни суд је предмет поново вратио Основном суду. И тако годинама. Након једанаест година није одржано чак ни припремно рочиште. Бивши радници и данас свједоче о бројним малверзацијама, али из страха не желе да им се открије идентитет.

„Основни суд у Бањалуци и Влада Републике Српске нису ништа учинили. Овдје нема владивине права, овдје владају појединици и једни друге штитите. На тај начин чине привредни криминал“, каже бивша радница у РК „Боска“.

А привредни криминал, очигледно, нико не жели да испита. И неће, јер је у цијелу причу упетљана власт, кажу радници. Робна кућа “Боска” је у октобру 2008. године продата конзорцијуму “Делта-Зекстра”, у власништву Мирослава Мишковића и Драгана Ђурића, за три милиона евра. Уговор је у име Владе потписао тадашњи министар трговине и туризма Предраг Глухаковић. Купопродајни уговор никада није испоштован, али је проглашен несталим. Крадљивац још није пронађен. А одговорност се пребацивала са једног на другог ресорног министра.

У наредби о обустави истраге бањалучког Окружног тужилаштва против Југослава Јовичића пише другачије. Тужилаштво је у истрази саслушало све министре од продаје до данас. Испоставља се да је Глухаковић, заправо, једини који је видио уговор од дана потписа. Међутим, јавности никада није дат одговор на питање шта се десило са спорним уговором и да ли је он заиста нестао из Министарства.

Не занима то, чини се, више никог од надлежних. Уговором се београдски конзорцијум обавезао на укупна улагања од 40 милиона евра, што је, сада је потпуно јасно, била само још једна у низу олако датих и никада испуњених обећања.



БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Милко

05.03.2019 19:49

засто тразе помоц од Сарајева? Помоц нека тразе од оних за које су гласали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

05.03.2019 20:34

НЕК тразе помоц од "ДОДИГА" ; ЗА ЊЕГА СУ И ГЛАСАЛИ - ТО ЈЕ СВЕ ЊЕГОВО !

Name

Директ

05.03.2019 23:15

Дај лопову да ти цува куцу.

Name

ДодиГОВИНА

06.03.2019 11:12

Обратити се вођи за којег су и гласале, не сумњам уопсте

Name

Цињенице

06.03.2019 21:57

Не треба вам помоц, цекајте манипулатора да вам појасни!

Name

гаги

05.03.2019 19:56

Мишковић и Ђурић нису били стварни ,него фиктивни купци,а стварни је Милорад Додик.Раднике је управо МД отјерао на биро и годину дана исплаћивао им је Биро по 150 КМ,а послије су 3 године били на бироу без икакве накнаде па им је једва уплаћено и пензионо на минималац.Сада раднице Боске са 35 година стажа и са свим досадашњим повећањима пензија,примају 296 КМ.Од зарађених плата и отпремнина узето им је 20% укупних средстава (рекет).Радници су дизали кредите и куповали акције и били власници 53% Боске,да би исти тај додик подржавио њихове акције и докапитализацијом свео њихово власништво на 13%.Мислим да неће умријети мирно кад га стигну клетве радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацка

05.03.2019 21:10

Фино рек'о тренутни Предсједник Предсједништва БиХ Додик Милорад да су приватизације обављене на начин да се неколико породица обогатило. Једимо сад сви други говна.

Name

Ре Гаги

05.03.2019 21:56

Буди сигуран да је пола радника и даље гласало за цовјека који их је опљацкао. И опет це гласати.

Name

Боска

05.03.2019 22:52

Боска је власниство малих акционара,сто це се и доказати.Боска је власниство обесправљених радника,који су покрадени као и многи радници других предузеца.Све се то десава по одобрењу људи из власти,али и они неце сједити дозивотно на позицијама које сада дрзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један из масе

05.03.2019 23:01

Па гласали сте за тог сто вас је опљацкао,ста је сад? Ајде добро,довели га тенкови Унпрофор-а на власт први пут,па не држе га они стално. Идите брате на то ново Мисковицево градилисте,тај шопинг центар,и тражите своје паре. Или провалите ограду,и носите материјал,колико мислите да вам дугује. Е љути Крајисници,на шта сте спали,претци вам плацу. Једина позитива је што вас не искориштавају ни муслимани ни хрвати,него свако свој тор јаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.03.2019 11:14

Гласали него ста су, смијесан назови народ. Не заслузују боље.

Name

@Роки

06.03.2019 03:58

Инвеститори да дођу у овај хаос. Само се тужујемо. Закон се крши на сваком кораку, безвлашће је увео режим. Народ одлази зато што никад неће овдје бит боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

06.03.2019 06:59

Кад је Боска отворена ми дјеца смо само гледали и цуди се ста ту има сваста да се купи.. А да неко украде мајицу или поткосуљу то ниси смио ни помислити јер би одмах заврсио у полицији и на суду. А ОВИ ЛОПОВИ ТЈ.САМИ ЈЕДАН ЗНАМО КОЈИ УКРАДЕ ЦИЈЕЛУ БОСКУ !!!??? И нико ниста из полиције . Ни истраге ...ни саслусавања оптузених ..ни информативни разговора ...ни Тузиластва...ни Суда ...ни Затвора .. Нити се вратило коме то сто су украли. ццц... ПАЗИТЕ НАРОДЕ !!! САМИ БИРАТЕ КО ЦЕ ВАС ПОКРАСТИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.03.2019 07:57

У САРАЈЕВУ ЈЕ ГЛАВНИ ЧОВЈЕК ВС ВИЈЕЋА МИЛАН ТЕГЕЛТИЈА А Бањалучанима би све требало бити јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боса из Бијељине

06.03.2019 08:41

Ајд да видимо.Гурајте народе до Хага не Стразбура..да видимо ста ми радници из Бијељине да радимо..моја фирма ми дузна 10 плата..као блокирају им рацун..отворе пид другим именом..као попису им сву имовину а имовина на теткама и стринама ..и тако ја без плате без социјалног дали ми за ову годину .само рјесење за годисњи..и тако .ко це и када регулисати ово..дати на добос њихову имовину стецену отимањем од нас...они јос бјесније дзипове возе..а ја за хљеб немам.Бијељина...набројила би их ..ал препознаце се радници који имају слицног послодавца...док је Свабо био газда фирме све било ко у Њемацкој.Кад је умро све оде у п.м...на велику стету радника

ОДГОВОРИТЕ