Почела истрага против Трампа

Почела је истрага о могућој опструкцији правде, корупцији и злоупотреби, а послати су и захтјеви за документа особа повезаних са Трампом и његовим сарадницима.

Свијет 05.03.2019 | 17:54
Почела истрага против Трампа
Ово је изјавио данас предсједавајући Одбора за правна питања Представничког дома америчког Конгреса Џери Надлер и додао да је тај одбор послао захтјеве за документа на адресе 81 особе повезане са америчким предсједником Доналдом Трампом и његовим сарадницима.

Надлер је то урадио у оквиру проширења истраге руског мијешања у америчке предсједничке изборе 2016. године, преноси АП и додаје да је Надлер казао да су документа која се траже и која морају бити послата до 18. марта, начин да "почне да се прави јавни записник". 

"Током посљедњих неколико година предсједник Трамп је избјегао одговорност за своје скоро свакодневне нападе на наша основна правна, етичка и уставна правила и норме. Истраживање ових пријетњи владавини права је обавеза Конгреса и кључна функција Дома правосуђа", рекао је Надлер. 

Истовремено, три одбора Представничког дома америчког Конгреса затражила су од Бијеле куће и Стејт департмента информације о приватним разговорима предсједника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина. 

У писму Бијелој кући одбори за обавјештајна питања, за спољне послове и за надзор затражили су суштину Трампових и Путинових разговора уживо и путем телефона и информације да ли су ти разговори имали било какав утицај на америчку спољну политику. 

Како се наводи, они питају и да ли је Трамп покушао да прикрије неки разговор с Путином и траже да се обаве интервјуи с преводиоцима који су слушали разговоре двојице лидера. 

Стејрт департмент је саопштио да ће сарађивати са одборима.

Сандерс: Срамотне и лажне оптужбе

Портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс оштро је синоћ критиковала демократе, називајући парламентарне истраге које су покренули против предсједника Доналда Трампа "срамотним" и оптужујући их да од САД желе да створе "социјалистичку земљу". 

"Данас је предсједник одбора за правосуђе Представничког дома Џери Надлер отворио срамотну и већ виђену истрагу о лажним оптужбама", рекла је Сандерс. 

"Чињеница да застрашују америчке грађане је срамотна", додала је. 

Конгресни одбор за правосуђе који воде демократе послао је 81 особи, владиним агенцијама и другим организацијама захтјев за доставу докумената у склопу истраге о могућој Трамповој злоупотреби власти, преноси ХИНА. 

Одбор који контролишу демократе захтеве је послао члановима Трампове породице, бившим и садашњим запосленима, члановима републиканске кампање и бившим савјетницима у Бијелој кући, као и ФБИ-ју, особљу Бијеле куће и Викиликсу. 

Међу њима су предсједникови синови Доналд Трамп млађи и Ерик Трамп, Трампов зет и савјетник Џеред Кушнер, финансијски директор "Трамп организације" Ален Вајселберг, бивши министар правосуђа Џеф Сешнс и некадашњи савјетник у Бијелој кући Дон МекГан. 

"Демократе малтретирају предсједника како би скренули пажњу са свог радикалног програма", рекла је Сандерс. Њихов радикални програм, по њеном мишљењу, укључује, између осталог, стварање социјалистичке земље од САД-а и промовисање "новог зеленог договора" који би уништио радна мјеста и довео земљу до банкрота. 

"Зелени нови договор" програм је демократа за борбу против климатских промјена. 

"Амерички народ заслужује Конгрес који сарађује с предсједником како би се суочили с озбиљним питањима попут имиграције, здравства и инфраструктуре", истакла је портпаролка, додајући да "демократе више занимају јадне политичке игре и задовољавање радикалне и левичарске базе". 

"Њих не занима истина, њих занима само место предсједника", додала је Сандерс. 

Трамп је велику парламентарну истрагу назвао подвалом коју су покренуле демократе, али је ипак обећао да ће сарађивати.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар