Очауш - село гдје гласови нестају

Очауш, планинско село на 40 километара од Теслића, нашло се неочекивано у центру политичког скандала. Наиме, у локалном СДС-у тврде да је у овом селу, у акцији достојној холивудских трилера, у недјељу украдено неколико стотина гласова.

Република Српска 05.03.2019 | 10:45
Очауш - село гдје гласови нестају
Начелник Теслића Милан Миличевић, о чијем су се опозиву бирачи изјашњавали, тврди да је предсједник Бирачког одбора Очауша побјегао из села, а да је врећа са гласовима, уз помоћ полиције, одвезена и замијењена, док сељани кажу да су они поштени људи и да немају ништа са овом ујдурмом.

Колико је, од укупно 778 уписаних бирача у Очаушу у недјељу гласало и шта су заокружили, за сада је тајна, јер је врећа са правим или замјењеним гласачким листићима још увијек запечаћена. Тајансвена врећа се налази у просторијама Комисије за гласање о опозиву у Бироу за запошљавање у Теслићу, гдје је чува полиција и специјалци МУП-а, али и активисти СДС-а, који ту даноноћно дежурају на бранику демократије.

У међувремену, шпекулише се са три различите цифре о изборној вољи грађана Очауша. Мјештани тврде да је резултат изједначен, те да је 270 Очаушана гласало за Милићевића, а њих 250 за његову смјену. Према подацима посматрача СДС-а, резултат је био 270 : 290 за Милићевића, док у спорном записнику о гласању, наводно, стоји да је 509 грађана Очауша гласало за Миличевићев опозив, а само тројица против смјене начелника општине.

– Какве су то глупости, не знају ни украсти како ваља! Из тог села су замјеник начелника, наш Милован Станковић, предсједник Мјесне заједнице је СДС-ов др др Станко Смиљанић, имамо и једног одборника из Очауша. Испада да су чак и наши људи глсали против нас – каже једна активисткиња СДС-а Теслић, која заједно са партијским друговима од недјеље дежура у странци.

У самом Очаушу, идиличном селу на истоименој планини, на око хиљаду метара надморске висине, мјештани нерадо говоре о изборним дешавањима – поготово пред непознатим људима “са стране”.

– Оставите нас на миру, шта сте се наврзли на нас! Ми смо поштен свијет, никад овдје нико није украо ништа, па ни гласове! Уосталом, нас странке не интересују – каже један мјештанин.

Други, забављен испијањем пива у бифеу мјесне заједнице, додаје да је у селу у недјељу “све било чисто као суза”, али да су све замутили “они из града”.

– Зна се како смо ми гласали, шта су они послије радили, кад су одвезли врећу, питајте оне у Теслићу и Бањалуци – каже овај горштак.

И конобар у мјесном кафићу, за којег његове комшије тврде да је био у бирачком одбору, тврди да “нема ништа с тим”.

– Немојте, молим вас, да помињете моје име. Нећу да ми сутра дјеца због тога имају проблема – каже престрављено.

У СДС-у у Теслићу, међутим, тврде да је у недјељу увече неколико стотина људи из Очауша дошло у град, тврдећи да је у селу “ванредно стање” и да се “ради о глави”. 

– Нашим посматрачима у Очаушу нису дали да сликају телефоном зписник о гласању. Предсједник Бирачког одбора је побјегао, а врећу са изборним материјалом су, под пратњом полиције, повезли за Теслић, али су у Блатници замијенили врећу. Чак ни печат на врећи није оригиналан – тврди начелник Милан Миличевић.

Додаје да се, када је у питању случај Очауш, не ради о његовој фотељи, него о “будућности Републике Српске”.

– Не дамо ни један глас! Хоћемо да докажемо да је то фалсификат и да тако виш не може! Инсистирамо на легалности, јер од тога зависе сви будући избори у Републици Српској – каже Миличевић.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Драган Богданић, у изјави за Српскаинфо, вјешто је избјегао да конкретније коментарише случај Очауш.

– Ако је било неправилности, активисти СДС-а су то требали евидентирати на законом прописан начин, а не да упадима и отимањме врећа ремете изборни процес, као што су учинили у Влајићима и Растуши, гдје чланови бирачких одбора нису могли безбједно изаћи са биралишта, па су спашени уз интервенцију полиције – каже Богданић.

Наводно, у Влајићима, на 15-так километара од Теслића, предсједник Бирачког одбора се заједно са врећом са гласачким листићима, бјежећи од СДС-оваца, забарикадирао у поткровљу мјесне школе. Ту је остао до поноћи, док нису стигли специјалци МУП-а и ослободили га.

Српскаинфо

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хаха

05.03.2019 10:16

Неколико стотина гласова па ста мислите колико има у том селу становника неколико пар десетина насмијалисте ме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хаха

05.03.2019 12:49

Па цитај писе да их има 778 уписаних,и вјероватно у тим замјењеним врецама и они који нису гласали сад су приписани ономе које фалсификовао небитно која страна али је за правду и неутралне пропаст

Name

Истоцно Сарајево

05.03.2019 10:17

Убједљива побједа Милана Милицевица!!! Поздрав за Др.Милана Милицевица из Истоцног Сарајева!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јозо

05.03.2019 10:18

Ето а како ли се тек крало на посљедњим изборима? Нисмо ми низашта,јер се продајемо ко стока на пијаци, за десет двадесет марака,па гдје то још има?Који народи то још раде и зар смо ми највећи шљам европе двадесет првог вијека. Додоле нам створио најгори могући систем,систем крадје и корупције,лажи подвала и преваре на свим нивоима.А најгоре сто нам затрова и омладину па они гори сад од нас старијих.Убиједисе нам омладину да само тако се живи и напредује,лажима фалсификатима,куповином свега па и дипломама можеш напријед. Зло сјеме је посијано да је партија све и свја.А Спириц и сви спирици љубе се у Сарајеву са свим Бакирима и бакировцима,са Цовом и цовицевцима.Зло је зло који је монструм створен у једној само природом лијепој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

05.03.2019 10:50

778 уписаних у бирачки списак. Па то је град а не село. Код нас вамо на истоку РС толико ни Општине поједине немају уписсних

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУX

05.03.2019 12:03

Има толико Уписаних, село је велико и опјевано је висе пута али јос није повезано асфалтним путем то није споменуо. Село се мора сналазити и тразити себи спаса па макар и на тај нацин ја мислим ако буду подаци тацни да це нас и Милорад Додик посјетити.

Name

Ре:

05.03.2019 13:52

Има много села и са преко 1000 бирача, само што то људе, који себе зову "грађанима", не занима. Републику Српску не чине "грађани", него народ. Избори се краду ван градова, јер чланови комисије не воле ићи у села. Др Миличевић је то одлично провалио, ангажовао велики број људи и похватао банду у крађи. Ако је овај лола у Влајићима у праву, зашто је онда бјежао од СДС посматрача и забарикадирао се на таван школе?! Зашто је бајица из Очауша побјегао из села?! Попиће они шаку у нос кад-тад, па нека кукају како су пали с тавана! Олоши!

Name

Баш смијешно за Богданића Б.Лука

05.03.2019 11:32

Која лажовчина од човјека, кога је спашавала полиција, кога СДС-овци гањали, чија је госпођа свратила у банку да промијени записник, чи лудаци су полупали камеру БН-ТВ, чији су лудаци измлатили недужног човјека па то само ти можеш да организујеш и такви као ти. Сама ти фаца говори ко си и какав си човјек. Др. Миличевићу не можеш ни пера одбити нико те више неће. Што се џабе бориш мало вас је остало таквих као ти у Теслићу, Нема друшкане силе више се силе нико не боји. Резултат и поштење се тражило у Теслићу зато је Теслић и побједио. Свака част свим Теслићанима који су видјели шта је зло а шта је добро. Ти си то зло сама ти фаца говори, ти си један обични хаос кога је страшно и посматрати. Склони се јадан да те народ не склања, криво ти што је др. Миличевић поштен човјек и што је побједио и што човјек има резултате. Страшно треба да им дођеш ти и такви као ти да све што је др: Миличевић урадио и изградио уништиш, е видиш неће те а и свака им част. Искрене честитке СДС-овом др. Миличевићу на великој и достојанственој побједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки Зоки Ђулић

05.03.2019 16:44

Свака част на коментару све си им рекао друже незнам од куда си само да знаш они су хтели да поставе свог човека на мјесто начелника Милићевића ,а тај зову га Руфи нема ни основну школу завршену па ми реци јели у реду да таква неписмена особа буде на врху једног града какав је Теслић који броји близу 50000 становника ,а Миличевић је ипак школован и поштен човек још је и доктор лп...

Name

Слобо

05.03.2019 13:02

ШТА ЈЕ СВЕ СПРЕМАН ЗЛОЧИНАЧКИ СНСД НАПАДАТЕ НОВИНАРЕ ТУЧЕТЕ СОБСТВЕНИ НАРОД КОЈИ НЕМИСЛИ КАО ВИ КРАДЕТЕ ГЛАСОВЕ НАРОД ПРИСИЉАВАТЕ НА ГЛАСАЊЕ ЗА ПРОКЛЕТИ СНСД ДОКЛЕ МИСЛИШ РУДОЊА БОГ ТЕ УБИО И ТВОЈ СНСД ЗАР НИСТЕ ДОВОЉНО ОСИРОМАШИЛИ ОВАЈ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОНАВЉАЊЕ ИЗБОРА

05.03.2019 15:17

Инситирати на понављању избора на овом бирачком мјесту и пред читавом јавношћу оголити изборне преваранте под командом Богданића! Оголити их до коске, до најситнијих детаља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

05.03.2019 17:23

Па царе ја сам из очауша из ђукарица па зато и казем знам колико има становника неприцај глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

сесдесетогодисњакиња

05.03.2019 17:52

ПА др Богданиц је вјероватно из Оцауса??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигс

06.06.2019 18:31

Из Горњег Булетића!

Name

ЗАШТО?

06.03.2019 06:54

Благо нама, богати о новцу, сиротиња о гласовима. БДП-у БиХ налази на самом европском дну. "Разлог томе је скромна стопа економског раста. Наиме, економски раст од три одсто годишње није довољан да сустигнемо друге земље региона, тако да је наш економски раст у ствари стагнација", казао је он. Хаџић сматра да ће, уколико се ове тенденције наставе и наредних година, доћи до још масовнијег исељавања становништва, јер у овом тренутку минимални годишњи раст који треба БиХ је шест одсто. "С обзиром на размјере исељавања, данас је тешко процијенити колики је заиста БДП по глави становника у БиХ", појашњава Хаџић. Благо нама, богати о новцу, сиротиња о гласовима.

ОДГОВОРИТЕ