Албанци би да отму Трепчу

Паралелно с минирањем разговора са Београдом, Приштина испод жита покушава да се домогне српских предузећа. Док прете заузимањем севера КиМ, планирају отимање "Трепче", "Газивода", "Брезовице". . .

Србија 05.03.2019 | 09:15
Албанци би да отму Трепчу
Држећи кључ за наставак дијалога са Београдом у свом џепу и упорно одбијајући да укину таксе на српске производе, косовски политичари паралелно покушавају да стегну обруч око севера Космета. Оно што не би могла да добије за столом, Приштина покушава да присвоји испод жита - да српску имовину преведе на непостојећу државу, да "уједини" јужни и северни део Косовске Митровице, као и да са својом "војском" стигне до административне линије.

Упркос апелима Београда, на ове потезе Приштине европски посредници жмуре, а апетити косовских Албанаца расту.

Шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже, за "Новости", да косовске снаге могу да покушају да се појаве на северу КиМ с циљем да покажу како контролишу целу покрајину, али да би морали да рачунају на то да Срби то неће прихватити. Такође, како каже, они би хтели да се застава "велике Албаније" завијори на Копаонику, али су свесни тога да то држава Србија не би мирно посматрала.

- Све што раде једностраним потезима, од покушаја уједињења Митровице и успостављања контроле над "Газиводама" до присвајања "Трепче", раде да би избегли разговоре о имовини које Београд тражи. Свим тим потезима изазивају нестабилност, мада ће тешко ишта од тога спровести у дело јер им Срби са КиМ то неће дозволити. Чак и да скину новац са рачуна "Трепче север", неће им бити прихваћен нови менаџмент ако га поставе, осим ако не употребе силу - каже Дрецун.

Да треба очекивати да ће Албанци да наставе звецкање оружјем, указује политички аналитичар Драгомир Анђелковић, али он сматра да се, ипак, неће усудити да крену на север, јер би то био прави рат:

- Прво, Срби на северу су добро организовани, а друго, Београд је најавио да ће директно војно интервенисати ако на било који начин буде угрожена безбедност нашег народа. Мислим да не постоји опасност да север падне. Београд је у стању да га одбрани и има обавезу да га одбрани. Албанци ће покушавати да нам праве проблеме и око "Трепче", "Газивода", "Брезовице", али ипак немају такву моћ да отму нашу имовину на северу.

Бивши припадник КОС Љубан Каран каже, за "Новости", да косовски Албанци већ дуже време стварају планску конфузију, укључујући и наводно случајне преласке административне линије њихове полиције.

- Свакодневним мањим чаркама они настоје да успавају српску страну. Све то може бити део неког ширег плана са циљем да се ствар постепено заоштри, до неке озбиљне интервенције, рецимо заузимања севера, за коју би повод лако могао да се инсценира или испровоцира - упозорава он. 

Национални савет Албанаца доделио је у понедељак захвалнице организаторима нелегалног референдума у марту 1992. године, на којем су се Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе изјаснили за "политичку и територијалну аутономију уз могућност припајања Косову"?! Захвалнице су добили председник ПДД Риза Хаљими и чланови ДПА Али Ахмети, Ибрахим Кадрију и Шаип Дураку.

Признања су добили и председник ДПА Рагми Мустафа, лидер ПДД Шаип Камбери, као и председница огранка ПДД у Прешеву Ардита Синани. Мустафа је рекао да сви који су учествовали у организацији и спровођењу тог референдума "могу данас да сведоче о томе да је он одредио политички пут Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе".

Новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Косовка дјевојка

05.03.2019 08:25

Косово је изгубљено у косовском боју..ово сада су све скупљање поена за сваку власт..

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

05.03.2019 09:00

Их, ста све не би, свако мало!

Name

Милун

05.03.2019 09:41

Трепча ће бити њихова и то добро Вучић зна.Он то треба рећи људима на Косову.Што је амер дошао доле ради Трепче и осталих ствари које се налазе на Косову.Шта више глуми неког паћеника, не знамо шта радити, или признај или иди у р.. ако имаш м..а, па ком опанци ком обојци и тако заврши ствар.Најави америма да ћеш то урадит исто као што су хрвати урадили у Хрватској и завршили.

Name

Митоманија

05.03.2019 10:03

Каквом Косовском боју?

Name

Дамир

05.03.2019 10:15

Као и велика србија пројекат пропао 1995 а могао је бити погубан за србе у босни херцеговони као сто је бијо за србе у хрватској

Name

Ре дамир

05.03.2019 12:21

Добродошао у Републику Српску,пројекат исламске бих је могао бити погубан за вас јер је Војска Републике Српске била у Сарајеву,Бихаћу,Книну а ваша у Бања луци никад,спаси вас Саудијска арабија терористичне преко исламскокатоличке уније Нато.А осталим одговарати је не смислено Србомрзци па то.

Name

075

05.03.2019 13:50

@Ре дамир Нисте ви добро, књижицу и ка лијечнику док вам није касно!

Name

Истине ради

05.03.2019 11:21

Трепца је изгубљена јуна 1999 када је по Кумановском спразуму полиција и војска тдасње СЦГ напустила Косово и Народна скупстина СЦГ ратификовала (усвојила) тај спразум циме је он постао правно ваљан медјународни докуменат а сада наси као својатају Трепцу. То је као да сте купили цело ауто, оверили купопродајни уговор, а онда купац трази назад рецимо седиста од аута

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

05.03.2019 13:49

@Истине ради Мала погрешка, 1999. је била СРЈ, СЦГ је настала 2003. и трајала до одцјепљења ЦГ од Србије 2006.!

Name

Мир

05.03.2019 15:33

Све Србско и Албанско!!!!

ОДГОВОРИТЕ