У хладњачи нашли мигранте

 - Још један несмотрени покушај миграната да се у хладњачи која је укључена илегално пребаце преко границе спријечен је данас на излазној страни граничног прелаза Ватин.

 

Босна и Херцеговина 04.03.2019 | 16:46
У хладњачи нашли мигранте
Том приликом су цариници у хладњачи грчких регистрација која је, натоварена поморанџама, путовала на релацији Грчка - Мађарска пронашли осам "слијепих путника", од којих су шесторица држављани Авганистана а двојица су из Пакистана.    

Кад су стигли за контролу, возач је царинским службеницима пријавио да је чуо лупање и гласове из товарног дијела, као и да је уочио оштећену сајлу. Како је навео, мигрантима је највјероватније неко помогао да уђу у хладњачу када је правио паузу у Лапову.

Од почетка марта, иначе, забиљежена су још три случаја "слијепих путника" у приколицама, од тога два на Батровцима и један на Хоргошу. На тим прелазима цариницима је посао умногоме олакшао скенер уређај, који региструјући мигранте прије него што се приколица камиона отвори.

Током протеклог мјесеца цариници су осујетили око 100 покушаја илегалног пребацивања преко границе.

Поред шокантног случаја седморице Авганистанаца у хладњачи укљученој на -22 степена, којима су 9. фебруара цариници на Батровцима дословно спасли животе, било је и многих других, мање драматичних.

Тако је на прелазу Шид скенер 27. фебруара у два наврата регистровао илегалце у приколицама камиона српских и бугарских регистрација. Док је први превозио играчке ка Словенији и у товару двојицу Авганистанаца, у другом су затечена још двојица међу товаром ПВЦ ролни који је био упућен ка Аустрији.

Још један Авганистанац откивен је на истом прелазу у српском камиону који се упутио ка Њемачкој са товаром фрижидера, док су његова четири сународника пронађена на истом прелазу 4. фебруара међу намјештајем који је из Македоније транспортован за хрватско тржиште.

На Батровцима, прелазу који се налази у близини Шида, миграната је било у више наврата, а последњи случајеви претходног мјесеца забиљежени су 26. фебруара када је откривено 10 Авганистанаца: петорица у товару сунцокретових семенки који је био у путу ка Италији и још петорица у македонском камиону који је транспортовао металне цијеви за хрватско тржиште.

Највећих гужви са мигрантима на том прелазу било је 19. фебруара, када су их цариници открили у три шлепера: тројицу Авганистанаца у товару лименки који је из наше земље транспортован ка Италији, четворицу која су се међу ауто-гумама из Турске упутила на исто одредише и још двојицу у српском камиону натовареном материјалом за изолацију за италијанско тржиште.

(Тањуг)
(Фото: Управа царина Србије)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ро

04.03.2019 16:13

Колики је улазни ПДВ по мигранту ? Људи лову млате преко Дрине у талу са инспекторима а по танком лед пуца.Увијек било.Колико улази миграната дневно треба легализовати па би држава имала нешто од тога,неку таксу транзитну овако људи паре узеше од БН и Јање до Брода и све до Н.Града.Не требају радити читав живот.Ма све се зна ал свако се помало УТАЛИ и ћао

ОДГОВОРИТЕ