Прича - Питање свих питања: Дерби у полуфиналу?!

Црвена звезда игра за критично подизање самопоуздања и јачање свих редова, Партизан за што бољу позицију уочи доигравања и потврду добрих игара.

Кошарка 03.03.2019 | 16:15
Прича - Питање свих питања: Дерби у полуфиналу?!
Јучерашњи фудбалски вечити дерби завршен је уз утисак да је могло и морало више. Навијачи су прогутали горку пилулу и прихватили да ће 159. судар два највећа српска клуба бити упамћен по сумњивим одлукама арбитра Данила Грујића, да је Партизан до вођства стигао после ситуације која је подигла огромну прашину и да је Црвена звезда на крилима Милана Павкова добила спектакуларан изједначујући гол, али из једног од ретких шутева ка голу Владимира Стојковића.

Јутро после, док се још сабирају утисци, у глава је почела да се врти још једна мисао - на предстојећи кошаркашки дерби (ТВ Аренаспорт, 18.00) где ће улогу домаћина опет понети Црвена звезда. Овог пута уз апсолутно минимално присуство гостујућих присталица... Ова утакмица могла би лако да нам одговори да ли у полуфиналу Јадранске лиге опет гледамо сударе вечитих или три екипе како грабе ка јединој „слободнијој“ позицији која гарантује предност домаћег терена у полуфиналу.

Црвена звезда је ту бригу пребринула још и пре пута у Ниш, одакле се вратила с амбицијом да се вечерас реваншира највећем такмацу и потврди доминацију у лигашком делу Јадранске лиге. Цедевита је кошаркашку јавност у региону непријатно изненадила поразом на тешком гостовању Крки, чиме је теоретски отворен лов на друго место на табели. Хрватски шампион у овом моменту има победу и утакмицу више од Партизана и Будућности, што несумњиво компликује ситуацију до краја. Парни ваљак има јасну слику - не стоји добро после двобоја са Цедевитом, али има бољи скор против Будућности. Велику улогу у разрешавању новонастале дилеме имаће управо Црвена звезда вечерас. Ако би славили, изабраници Милана Томића ће готово сигурно заказати нове термине са комшијом из Хумске 1. Све под претпоставком да Будућност добије све до краја, а да Цедевита не буде поражена у Љубљани од Олимпије или Морнара у Загребу. Будућност има релативно лак распоред и сусрете против Задра и Цибоне у Морачи, између чега је усађено и путовање у Сремску Митровицу кошаркашима Мега Бемакса. У супротном, на коначни однос снага у полуфиналу сачекаћемо да се спусти завеса на лигашки део такмичења. 

Црвеној звезди је репрезентативна пауза због финиша репрезентативних квалификација за Мундобаскет изузетно пријала. Не само да је Милан Томић добио прилику да психички растерети своје играче, већ је имао и довољно времена да у састав имплементира искусног шутера Кеј Сија Риверса и нађе му место у тиму. Српски шампион биће несумњиво јачи у односу на оно драматично финале Купа Радивоја Кораћа и пораз који је поново усталасао страсти у кошаркашкој Србији.

"Треба да уђемо у утакмицу без икаквих размишљања да ли ћемо победити или не, без икаквих калкулација. Важно је да уђемо чврсто у утакмицу, и искористимо енергију коју ће нам дати наши навијачи. Дерби је таква утакмица да је увек узбудљиво и неизвесно, тако је свуда, али навијачи Црвене звезде пред којима сам играо и раније, су ефинитивно наш шести играч и то треба да искористимо као додатно мотивацију", рекао је дебитант Риверс.

Осим некадашњег играча Краљевског клуба, стручни штаб црвено-белих моћи ће да рачуна на Мајкла Оџа и Мохамеда Фајеа, те потпуно спремног Бранка Лазића, што ће игри Црвене звезде дати потпуно нову димензију. Шутерску опцију више кроз призму квалитета шампиона Евролиге са Реалом 2015. године, односно чак две могућности више у рекету, што је тиму са Малог Калемегдана тако недостајало у Нишу пре две седмице...

"Дерби је специфична утакмица, о којој се прича данима пре него што почне. Ми знамо који је наш циљ у овом мечу, знамо колико је ова утакмица важна и за наше навијаче и за нас. Код нас нема калкулација, ни нула одсто! Први смо на табели, обезбедили смо предност домаћег терена пред плеј оф, за то смо се борили од октобра месеца, али ћемо се борити на овој утакмици као ништа нисмо осигурали или обезбедили. Потребно је да одиграмо борбено, чврсто, али са много памети у оба смера, имаћемо халу у којој ће бит наши навијачи, и желимо да искористимо ту огромну енергију са трибина", рекао је стратег црвено-белих.

Партизан овај вечити дерби дочекује уз нејасну ситуацију око тога колико ће Стефан Јанковић и Раде Загорац моћи да пруже и да ли ће Алексеј Николић уопште бити у саставу. Некадашњи крилни центар Црвене звезде недавно се повредио, али је нормално радио претходна два дана, због чега се верује да ће бити у тиму. Стање бившег капитена Меге је јасно - опоравио се од свих повреда које су га мучиле, али како више од месец и по дана није у такмичарском ритму, остаје велика дилема за тренера Андреу Тринкијерија. Према свему судећи Николић ће дерби пропустити јер већ неко време није у погону, није био ни на отвореном тренингу у петак, што више указује да ће меч испратити или у цивилу, или са клупе, али без минутаже.

"Нисмо сви здрави, али бићемо сви здрави", с осмехом је поручио Тринкијери и додао:

"Ми ћемо дати све, све, и оно што немамо ћемо дати. Једина ствар коју не могу предвидети је резултат".

На речи италијанског стручњака надовезао се заменик капитена Вања Маринковић.

"Доста је прошло од финала Купа Радивој Кораћ, прошло је 15-16 дана... Они ће да се потруде да поправе утисак из финала. Мислим да смо спремни, да смо имали добар период иза нас. Верујем да су и они добро одрадили припрему тако да ће бити интересантно, поготово што играмо пред њиховим навијачима. Очекујем доста бољу Звезду сигурно. Покушаће да покажу да финале Купа није било њихово право лице, а ми ћемо да наставимо да играмо као у Нишу", рекао је Маринковић и потом нагласио:

"Нама је главни циљ ово што се игра за викенд, дерби и АБА лига".

Црвена звезда игра за критично подизање самопоуздања и јачање свих редова, Партизан за што бољу позицију уочи доигравања и потврду добрих игара. Важно је! Увек је важно...и једнима и другима...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар