Анализа: Петорка која мијења климу дербија...

Зато ће овај окршај бити другачији у односу на финале Купа у Нишу.

Кошарка 03.03.2019 | 15:15
Анализа: Петорка која мијења климу дербија...
Био је 17. фебруар, прошло је од тада до данас, ево, две седмице. Пауза је пријала и једнима и другима, а иако није прошло много времена можемо да констатујемо да ће овај дерби бити доста другачији у односу на финале Купа Радивоја Кораћа у Нишу. Јер, Милан Томић и Андреа Тринкијери би требало да рачунају на петорицу играча на које нису могли на југу Србије.

То су Кеј Си Риверс, Мохамед Фаје и Мајкл Оџо код Црвене звезде, те Раде Загорац и Алексеј Николић (ако буде био спреман)код Паризана. Нису играли из различитих разлога на Купу, али би могли да имају важан утицај на предстојећем дербију у АБА лиги.

Једначина звана вечити дерби добиће своје нове чиниоце.

Кренимо од Звезде. Пре свега, од Кеј Си Риверса. Јединог дебитанта на мечу. Риверс је у Звезду стигао 12. фебруара, тако да је до данас имао сасвим довољно времена да се уигра и упозна са тимом и тренером. Проблем за Американца је то што није играо до сада ниједан званичан дуел за Звезду па ће му дерби бити уједно и деби.

Кеј Си Риверс може да игра на три позиције (примарне два и три), а велико искуство стицао је играјући кошарку последњих десет година у бројним великим клубовима (Бенетон, Локомотива, Химки, Реал два пута, Панатинаикос, Бајерн) са којима је освајао и трофеје на највишем нивоу. Риверс има 31 годину, а био је и шампион Евролиге 2015. године. То довољно говори о његовим квалитетима.

Звезда се највише нада да ће Риверс донети нову црту у тим, а то је индивидуално грађење позиције за шут. И да ће погађати у великој мери. Нема бољег начина да добро стартује него утакмицом против Партизана.

„Од потписа све иде прилично брзо, тренирамо добро, сви су ме прихватили одлично и видим да су сви мотивисани да побеђују. Добра средина и тим за мене, није било пуно проблема са навикавањем, сви су позитивни, врло отворени и одлично сам прихваћен. Дошао сам у Београд у доброј форми, осећам се одлично, и физички и психички, осећам се најбоље у последњих неколико година и очекујем најбоље за све нас", рекао је Риверс.

Ако је Риверс непознаница, онда то Фаје и Оџо свакако нису. Звезда ће у односу на последњи меч против Партизана добити на физикалијама испод коша, односно на атлетицизму. Фаје има дугачке руке и добар скок, док о снази Оџа не треба причати. Биће велика опасност за центре црно-белих. Оџо је у просеку до сада давао осам поена и имао шест скокова, док је Фаје убацивао седам поена по утакмици имао пет скокова по утакмици за 20 минута на паркету.

Пређимо сада на Партизан. За разлику од прошлог дербија, црно-бели ће моћи да рачунају на Загорцаи Николића. С тим што треба истаћи да је Николић у цивилу испратио тренинг пред утакмицу па није сигурно да ли ће моћи да помогне саиграчима.

Занимљиво, ова двојица играча нису играла против Будућности, а ни касније на Купу, а Партизан је и без њих успео да добије све мечеве. Какогод, ради се о два важна играча за ротацију црно-белих и зато ће Тринкијерију бити лакше да прави распоред минутаже.

Загорац је пред почетак сезоне предвиђан као носилац игре, међутим Раде је упао у серију повреда, имао их је четири до сада и зато није успео да пружи све оно што се од њега очекивало. Али Николић се највише показао дефанзивно, мада је пред повреду успевао да повеже погођене шутеве и тиме покаже да може да допринесе и у нападу. Он је изврнуо скочни зглоб на тренингу пред Будућност, играо је на неким тренинг утакмицама у међувремену, па је можда сада у питању неки нови проблем.

"Нисмо сви здрави, али бићемо", рекао је Тринкијери на тренингу пред дерби на ком Николић није био у опреми.

Загорац је ове сезоне у просеку давао 10 поена и имао је четири скока, док је Николић давао седам поена и имао 2,4 асистенције у АБА лиги.

Заправо, ту се прила не завршава. Јер, још двојица играча би могла да имају већи утицај него што је то био у Нишу. Прво, Бранко Лазић је боље опорављен и сада би могао максимално да помогне својој екипи против Партизана.

Са друге стране, Огњен Јарамаз је после првих мечева за црно-беле имао мало више времена да се навикне на захтеве тренера Тринкијерија, имао је времена да вежба и тренира са екипом и могао би да пружи још бољу игру. Његов први меч у дресу Партизана у АБА лиги. И шанса да надомести неиграње Николића, ако Словенац не буде спреман.

На крају, додајмо још један податак који би могао да има велики утицај. Домаћи терен Црвене звезде. Наиме, у Купу се играло пред навијачима оба тима, а сада ће Звезда имати велику предност, најављују се пуне трибине и нема сумње да ће играчи Милана Томића имати ветар у леђа и предност из те перспективе.

Када се све поменуто стави у блендер и измиксује, добијају се шансе оба тима да добију вечерашњи обрачун.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар