Ко то обмањује јавност?

Хеликоптерски сервис Републике Српске нема посебно одобрење за обављање операција хеликоптерске хитне медицинске помоћи. Нема ни потврду ваздушних оператера за комерцијалне операције, тврде у Дирекцији за цивилно ваздухопловство БиХ.

Република Српска 02.03.2019 | 19:29
Ко то обмањује јавност?
''За обављање услуга комерцијалног ваздушног превоза неопходно је имати АОЦ – Потврду ваздушног оператера. Хеликоптерски сервис РС није овој дирекцији никада поднио захтјев за издавање предметне потврде, нити одобрења за обављање операција хеликоптерске хитне медицинске помоћи'' – одговорили су из Дирекције за цивилно ваздухопловство БИХ.

Из Хеликоптерског сервиса Републике Српске одговарају да су некомерцијални оператор у саставу Владе РС. Поручују да своје услуге, укључујући и услуге медицинског транспорта не наплаћују, јер су оне су бесплатне. Тврде да Хеликоптерски сервис може да лети без АОЦ дозволе, јер се она односи искључиво на комерцијалне летове.

''Можда својим постојањем угрожавамо оне који би да зарађују на медицинском транспорту, али БХДЦА као надлежни орган својим тумачењима не би требало да грађане Републике Српске доводи у заблуду. Дакле, Хеликоптерски сервис Републике Српске се бави секундарним медицинским транспортом, тј. превозом од једне до друге здравствене установе и то ради бесплатно. Желимо да вјерујемо да изјаве дошле из БХДЦА нису злонамјерне, већ плод грешке имајући у виду да је та институција званичним путем информисана о свим активностима Сервиса на овом пољу од самог почетка'' – одговорили су из Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

У медијима се појавила и информација да Хеликоптерски сервис не посједује ниједан хеликоптер са два мотора, што је, према међународним прописима, главни предуслов за ваздушни медицински транспорт.

Из Хеликоптерског сервиса РС поручили су и то да је услугама медицинског транспорта здравствена заштита грађана Републике Српске подигнута на виши ниво. То би, кажу, требало да буде на првом мјесту или барем испред жеља оних који у медицинском транспорту виде шансу да зараде.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ре

02.03.2019 18:33

Не знам засто се висе води расправа око овога кад се зна цији су хеликоптери и коме искљуциво слузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

02.03.2019 19:42

хттпс://www.флигхтрадар24.цом/дата/аирцрафт/е7-пци Према овом међународном сајту за праћење лета ваздухоплова, нови хеликоптер АW 119 плаћен 10 милиона марака, води се у власништву приватног оператера. Сад претпостављам да ће влада упутити захтјев да се сакрију његови подаци као што су својевремено урадили и за авион цесна кад су путем истог сајта новинари утврдили да лети на Кипар и у Црну Гору. Што се тиче медицинског транспорта ово што они рекламирају исто је као да у обичан комби убаците носила и возите пацијента. Нити један хеликоптер нема цертификат и њиме рецимо неби могли пацијнта одвести у Загреб или Љубљану. Код нас може свакако па тако и тумачење закона, посебно кад се ради о некоме ко је близак властима. Кад не наплаћују услуге зашто су склапали уговор са фондом, узгред директор фонда рођени је брат директора ХС онај који је упропастио двије банке. Ко невјерује овом што сам написао нек на YТ потражи снимке како то изгледа на западу. Хеликоптер АW 119 је ВИП варијанта а то што они повремено убаце носила и превезу партијског послушника нема везе са ВМТ. О неким другим злоупотребама хеликоптерског сервиса, возање елитних проститутки, превоза сумљивих пошиљки могло би се дуго писати. Можда једног дана СВ објави као и за пелене. Узгред афера пелене су мала беба шта се ради у ХС.

Name

аа

02.03.2019 20:30

И заборавих, на наведеном сајту можете видјети и историју, па погледајте гдје све иде. Питајте ХС зашто је хеликоптер отишао у Швицарску у Луган...

Name

02.03.2019 18:41

Додо купио себи од насих пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.03.2019 19:05

А стварно бас за пацијенте ахаа јес мало морген !!!!возају се певаљке и политицари а пацијенти најмање аха супље прице не пију воде висе !!!а закон ???? Мијењајте закон подесите према вама !!!!! Багра балканска

Name

Мико

02.03.2019 22:00

Не дај Боже да вама затреба таква врста услуге.Све што је напредно и хумано не ваља.Закон је закон и трба га примјењивати а не тумачити.ХС није регистрован као превозник и он се не бави таквим послом.Тачка

Name

007

02.03.2019 19:30

Па није хеликоптерски сервис од јуче.сем тога он је у употреби у Српској,а не Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

008

02.03.2019 21:50

Дирекција је надлезна и за РС и за ФБиХ, о цему ти прицас? Знас ли ста је ста у овој дрзави?

Name

009

03.03.2019 08:01

Несрецо, 70% људи је на граници сиромаства, гдје це вам дусе....

Name

Милко

02.03.2019 19:45

На ту фору мозете преварити само цобане без мозга попут Бокија. Људи знају да је то приватни хеликоптер Додикове породице који плацају сиромасни градјани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕРВИС ЛОПОВА

02.03.2019 20:01

ТО ЈЕ МИЛОРАДА ДОДИКА ВЛАСНИШТВО ИАКО ЈЕ НАРОД ТО КУПИО НЕМА ВЕЗЕ И МИЛИЈАРДЕ МУ ЈЕ НАРОД ДАО ТАКО ДАСЕ ЊЕГА МОРА ПИТАТИ ЗА СВЕ УСЛУГЕ ХЕЛИКОПТЕРА ПРИВАТНО ВЛАСНИШТВО ЊЕГОВО И ЈОШ НЕКОЛИКО КРИМИНАЛАЦА И Р СРБСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

03.03.2019 07:39

Зар је Милорад Додик толико болестан, па га тај сервис нон стоп превози. До душе он има црно ма бијело, да је луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пилот

03.03.2019 07:45

Само напријед!Пусти дозволе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.03.2019 14:19

Ово је каубојска и спинерска изјава узмемо ли у обзир да здравствени систем у РС је све само не бесплатан јер га плацају и порески обвезници и јос се притом плаца кроз такозвану партиципацију. Ако је судеци по изјавама које долазе од власти која је унистила здравствени фонд, испаде да је здравствени систем бесплатан, док у стварности се и висе него плаца те је стога изједнацен са приватном праксом тако да оцекујем кривицну пријаву због крсења закона јер ово је теска подвала. Хеликоптерски сервис је има иста права и обавезе као и сви други припадници здравственог система ако се мисли бавити и здравственим услугама. То знаци да је дузан да се региструје и за ту услугу. Нису вјерска организација па да буду изузети од пореза. И дрзава плаца ПДВ.

ОДГОВОРИТЕ