Што су против ње политичари?

Бивша румунска шефица за борбу против корупције, чија је смена изазвала велике протесте у земљи, бори се за нову моћну позицију и то у новом телу Европске уније.

 

Свијет 02.03.2019 | 07:38
Што су против ње политичари?
Одбор Европског парламента гласао је за румунског тужиоца Лауру Кодруту Ковеси да води нову канцеларију јавног тужилаштва, упркос жестоком противљењу њене владе. Одељење за правосуђе и грађанске слободе данас је дало највише гласова Ковесијевој - 26, док је Француз Жан Франсоа Бонер освојио 22 гласа, а Немац Андрес Ритер само један.

Коначну позицију парламента ц́е усагласити високи посланици ЕП, који ц́е о том питању разговарати 7. марта.

-  Били сте изложени многим негативним информацијама о мени. Апсолутно немам ништа да кријем - рекла је Лаура Кодрута Ковеси на саслушању одбора Европског парламента за положај шефа Канцеларије европског јавног тужилаштва.

За разлику од друга два кандидата, Ковеси нема подршку своје престонице, због тога што је кривично гонила корумпиране политичаре. Њен рад ју је учинио херојем за борце против корупције, али је румунска влада оптужила њену канцеларију за кршење закона и отпустила је прошле године.

На саслушању одбора, уводна изјава Ковесијеве је изазвала аплауз. Она је рекла да тужиоцима треба "јак морални компас" и нагласила своје искуство рада под притиском.

Двадесет и две земље ЕУ ц́е покренути Европско јавно тужилаштво до краја 2020. године. Биц́е задужено за борбу против криминала у вези са буџетом ЕУ, укључујуц́и превару и прање новца. Очекује се да ц́е новим орган позабавити неким веома политички осетљивим случајевима и значајно оснажити ЕУ да предузме директну акцију у случајевима када се средства ЕУ злоупотребљавају - што је улога која је претходно била у домену држава чланица.

Планирана тужилачка служба је делимично осмишљена да се бави слабостима ОЛАФ, агенције ЕУ за борбу против превара, која тренутно истражује злоупотребу средстава, али не може сама да кривично гони оптужене.

Румунија против
 
Чињеница да је управо Лаура Ковеси један од главних кандидата никако не радује владу њене земље, чији је министар правде Тудорел Тоадер најавио да Румунија неће подржати њену кандидатуру и чак оптужио ЕУ званичнике да су били "погрешно информисани" и "несвесни злоупотреба" које је она починила у Румунији.

Тоадер је био тај који је практично присилио невољног председника Румуније Клауса Јоханиса да у јулу прошле године потпише отказ и уклони је са дужности.

Кампања румунске владе против Ковесијеве изазвала је оштре критике неких чланова Европског парламента.

- Проблем за Ковеси је вероватно тај што је њена влада водила кампању против ње и није покушавала да прикупи подршку међу државама чланицама - рекао је један дипломата ЕУ.
 
С друге стране Француска је лобирала за свог кандидата Бонера, некадашњег високог тужиоца те земље.

Могућност да Ковеси постане европски јавни тужилац стиже у моменту ескалације спора између ЕУ и Румуније у којем блок тражи разјашњење од владе у Букурешту за мере за које критичари кажу да ће представљати још већу контролу над правосуђем у земљи.

Румунија, која тренутно председава ротирајућим шестомесечним председништвом ЕУ, треба, према речима портпарола Европске комисије Маргаритиса Шинаса, да се "веома ургентно врати на европски реформски процес и уздржи од корака који ће уназадити напредак" у борби против корупције. Шинас је додао да блок "прати са великом забринутошћу последња дешавања која се тичу владавине права" у Румунији, наводи "Радио Слободна Европа".

Многи медији пишу да ће румунске власти учинити и ризиковати све да спрече именовање Ковеси за европску јавну тужитељку.
 
(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аааааа

02.03.2019 07:33

Зато наси неце у ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ