Да ли избори у БиХ губе смисао?

Уређење Босне и Херцеговине, са њеним ентитетима и дистриктом, веома је компликовано, самим тим и изборни процес. Грађани БиХ до сада нису имали прилику да уживају у благодетима демократије речено је у емисији "Изазови" БН телевизије и наглашено да избори нити су фер нити су поштени.

Република Српска 01.03.2019 | 22:56
Да ли избори у БиХ губе смисао?
За једне празник демократије, за друге нова неправда. Избори су тренутак воље грађана у свакој нормалној земљи, осим у БиХ. Били општи или локални, остају упамћени по неком детаљу, често негативном.

"Код нас је борба за власт као борба на живот и смрт. Ви овдје имате мобинг, истискивање јавних личности из професионалних позиција да могу да стичу приход за живот а камоли шта друго, тако да је то постало невјероватно. То су јавне изјаве бившег предсједника РС који каже, можете бити Карл Маркс или Ајнштајн али ако нисте уз власт онда немате простора за живот", рекао је Славиша Раковић, економиста.

Избори често показују да се воља народа не поштује, те се све чешће поставља питање зашто излазити на изборе.

"Мени је помало необично да су нефер избори, а никад више политичких странака. Питање је свијести шта људи желе да постигну. Да ли су свјесни значаја избора, мислим да нису", рекао је Ђорђе Мариловић, виши асистент на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Оно што забрињава је то што код политичара национализам узима примат.

"Потезање за националистичком реториком је обиљежје недемократичности једног друштва. У друштвима која су неразвијена, национализам је најснажније оружје за прикупљање политичких поена и добијање избора, а нарочито у БиХ гдје су ране од претходног рата још свјеже, то још више добија на изражају. Мислим да су млади људи сити постављања националних питања и да једва чекају да се појави нека нова политичка идеја која ће бити потпуно другачија од претходних", каже Дарко Кузмановић, политиколог.

"Сад треба очекивати да систем сам од себе колабира, јер претјераном потрошњом мимо стварања има све мање мјеста да људи партиципирају. Ви ако увучете све у тај један блок шта имате, имате расподјелу на једнак број глава, а губите демократију", сматра Славиша Раковић, економиста.

И власт и опозиција сагласни су у томе да је изборни процес пун мањкавости, али и даље ту конкретних промјена нема.

Одговорност је првенствено на грађанима, који својим избором бирају и представнике који "кроје судбину" народу једне земље. Аналитичари у емисији "Изазови" БН телевизије оцјењују да у БиХ никада неће завладати атмосфера поштених избора, уколико законски не буду уведене озбиљне санкције.

( БН ТВ) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

синип

01.03.2019 22:52

Наравно да губе кад опозиција није у стању да 16 година дође на власт. :-) Него да ми то фино укинемо и вратимо једнопартијси систем... И послије Тита - Додик. :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепа

02.03.2019 07:14

А где је онај Мектић, кила злата, Павловић банка, Србска част, Цеца и хеликоптер, усташка унука итд!?? Јел се тако добијају избори, фуј

Name

Коментар

02.03.2019 07:33

У БиХ сваки избор губи смисао...све је намјестено, плацено и исконструисано...

Name

Ја

02.03.2019 08:11

Једино што у бих има смисла је отићи из БИХ.

Name

Дзоо

02.03.2019 05:03

Избори су ок само градјани нису здрави.Бирају оног ко ицх пљацка и ту је квака.Немој те кукати Додик добије изборе само сто је искрен а дали то оствари сто казе нецемо анализирати.А ови из опозиције хтели би на три столице да седе,пример је месање Србије у изборе нису смели да осуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДС

02.03.2019 07:27

Ко губи има право да се љути.

Name

посавски гониц

02.03.2019 05:57

ЧАВИЋ ПАПЧИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2019 08:19

Избори су изгубили смисао јер су дозвољени прелетаци. Гласас за једну опцију, а након избора дотицни предју у супротну јер је добила изборе.

Name

Маx

03.03.2019 13:17

Бас тако...ми се сами продајемо на дан избора за 50 марака а посље избора се папци купују. То не би просло ни у једној дрзави. Какав народ,такви и посланици. Свака цаст онима сто тако додју на власт јер боље нисмо ни заслузили.Ко не мисли на своју дјецу на дан избора..и њихову будуцност и треба да иде под МАЧ.

Name

Глпи Бсанац

02.03.2019 05:58

БиХ је рупетина без дна. С моје стране никад висе на изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2019 08:21

Забранити прелаз у владајуцу опцију у току мандата или вратити мандат странци. Једино тако мозе да се спријеци трговина и превара бираца.

Name

ро

02.03.2019 06:21

Ма који избори ? Гласа само онај ко има интереса ( да се ували на будзет ) лопови који краду и уз извињење БУДАЛЕ који не виде даље од носа.Свако жив иоле мало писмен види да се све свело на корупцију и везе јаке тако да је у овој несрећи у БиХ мало и среће дошло а то је да нам се омладина спашава из овог мрака и иде у иностранство.Ваљда дијеца виде да овде нема ни ПРОМИЛ шансе да се нешто промјени.Зато ми је и помало смијешно кад неко каже ИЗБОРИ СУ ШАНСА ЗА ПРОМЈЕНЕ.Јесте шанса али само за оне који добију изборе.Да се омасте онакви полуписмени.Зато народе правац ЕУ и спашавајте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.03.2019 06:40

Странкама на власти одговара овакав изборни закон. Зато га оне никада неце промијенити. Опозиција и градјани треба да изврсе притисак на власт у том смислу. У супротном не треба излазити на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДС

02.03.2019 07:29

На локалу гдје је опозиција побједила није критиковала изборни закон.

Name

Исток

02.03.2019 07:02

И позиција и опозиција раде само за свој грош. Потпуно су неискрени и желе заузети монополистички положај власти. Да су искрени , и једни и други би донијели нови изборни закон и закон о електронском гласању . Електронско гласање се може изводити сваког дана , а резулат може у једном дану, и сваког дана опозвати политичара који није задовољио очекивања његових гласача. Да су искрени у причи о " уговору са народом" могли су предложити стваран уговор , базиран на блоцкцхаин-у у коме би уговор са гласачем био гарантован материјалним пологом страначких средстава и личне имовине политичара , из кога би се , уколико политичар не исуини обећано наплатио пенал а средства била пребачена гласачу као одштета за непоштовање уговора. Свјестан сам да ће ово изгледати као утопија многим који ово читају ал то је данас лако изводиво , и једино на тај начин можемои стати у крај лажљивим политичарима. Уколико не додјемо до поштеног изборног закона пристајемо да учествујемо у превари и самопревари. То је исто као да пристајемо да одредјени људи нама "подмеће" фалсификовани новац а за то им ми дајемо легитимитет тиме што прихватамо да га користимо . Тиме осиромашујемо себе и своју државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.03.2019 07:15

Не излазим на изборе, нити знам кад ћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

02.03.2019 07:49

Е баш добро рече г-дин Славиша Раковић да је код нас борба за власт као борба на живот и смрт.Они на власти користе сва могућа легална и нелегална средства да задрже фотеље и прекомјерно плаћене функције, а недовољно јака и анемична опозиција мисли да ће само кририковањем владајућих преузети власт. А народ (гласачи) иако не вјерује ни једнима ни другима, ипак више гласова даје ониума на власти.Чудно, али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

02.03.2019 07:49

Градјани гласају до 19,00 а онда креце иксирање, додавање листица и др. Тако да је народ дзаба излазио до 19, кад ови из комисије око поноци све то прекроје по договору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли више јасно!

02.03.2019 08:50

Па зар још неком није јасно, осим оних глупана којим никад неће бити ништа јасно. КАКВИ ЦРНИ ИЗБОРИ, ПА ОВДЕ ВЛАДА МАФИЈА И ТО У СВАКОМ, НАЈМАЊЕМ СЕГМЕНТУ ДРУШТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

02.03.2019 08:51

Одавно сам ја то схватио и осјецам се сретно јер сам невин по питању гласања...незнам правила..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

02.03.2019 10:30

НАРОД ЈЕ НАЈВЕЋИ АНАЛИТИЧАР.СВЕ НАРОД ЗНА АЛИ КО ИМА НОВАЦ ТАЈ ИГРА УЛОГУ, НЕМА ТУ МУДРОСТИ НИ АНАЛИТИКЕ.АЛИ КАКО СЕ ТАЈ НОВАЦ СТИЧЕ И ОТКУД ТОЛИКИ НАРАВНО ОД ПЉАЧКЕ. СТО ГОДИНА ДА СУ РАДИЛИ ПОЈЕДИНЦИ НЕБИ ИМАЛИ ТОЛИКО БОГАТСТВО, СА КОЈИМА СЕ ПРАВЕ ЈАКО БИТНИ И РАДЕ СА ЊИМ ШТА ХОЋЕ СВИ СУ ОНИ БОЛЕСНИ И НЕ ЧАСНИМ НОВЦЕМ ЛИЈЕЧЕ СВОЈЕ ПРОБЛЕМЕ КОЈЕ НЕ МОГУ САКРИТИ. СВЕ СЕ НОВЦЕМ МОЖЕ КУПИТИ ОСИМ МОЗГА ТО ТРЕБА УВИЈЕК ПОНАВЉАТИ ЗАТО ШТО СЕ ТО ВИДИ У СВИМ КРУГОВИМА У КОЈИМА СЕ ЧОВИЈЕК КРЕЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ