Руси обожавају српске глумце

У протеклих неколико година српски глумци, наоружани руским језиком, извршили су прави пробој на руску филмску сцену.

Србија 01.03.2019 | 20:02
Руси обожавају српске глумце
Позната српска глумица Катарина Радивојевић је 2008. године играла егзалтирану свјетску даму Јекатерину Карловну у филму култног руског редитеља Алексеја Балабанова "Морфијум". Филм је снимљен по истоименој причи руског класика Михаила Булгакова.

Деградација и смрт "малог" човјека приказана је напоредо са муњевитом деградацијом и пропашћу Руске империје. Катарина је улогом у филму великог руског редитеља у извјесном смислу "пробила лед", јер је она била прва српска глумачка звијезда која је учествовала у једном руском пројекту.

Прије тога је једна Српкиња већ почела да игра у руским филмовима. То је Данијела Стојановић, родом из Ниша. Она од 2000. године живи у Санкт Петербургу и редовно добија улоге, углавном у серијама. Најупечатљивије њено ангажовање током протеклих година је учешће у популарним серијама руског "Првог канала": "Мосгаз" (2012), "Џелат" (2014), "Паук" (2015) и "Шакал" (2016).

Све те серије су спојене истим ликовима, а један од њих је Маргарита Карпухина (касније Черкасова, када се удала за главног јунака све четири серије - иследника Ивана Черкасова), а игра је Данијела Стојановић.

Данијела врло ријетко даје интервјуе и не воли да се превише рекламира, тако да милиони руских телевизијских гледалаца и не подозревају да супругу вјештог иследника Черкасова игра глумица из иностранства.

Милан Марић игра главну улогу у руско-српско-пољском филму "Довлатов" (2018) редитеља Алексеја Германа Млађег. У филму се приказује шест дана из живота совјетског дисидента, писца Сергеја Довлатова. Сви догађаји се дешавају непосредно прије него што је емигрирао његов пријатељ, пјесник Јосиф Бродски - у новембру 1971. године, отприлике годину дана прије емиграције самог Довлатова у САД. Руски филмски критичари и гледаоци су одушевљени Миланом Марићем и веома се надају да ће се он ускоро појавити у другим руским пројектима.

Милош Биковић је у Русији постао права звијезда. Он се по ангажованости утркује са најпопуларнијим руским глумцима.

Млади симпатични српски глумац који одлично говори руски постао је познат руској публици захваљујући улози у филму Никите Михалкова "Сунчаница" (2014), снимљеном по мотивима истоимене приче Ивана Буњина. Филм говори о посљедњим данима безименог бијелог официра из разбијене армије капетана Врангеља. Биковић је играо потпоручника Николаја Гуљбе-Левицког (Коку).

Затим је заједно са популарним руским глумцем Данилом Козловским, који је српској публици познат по главној улози у филму "Викинг", глумио у филму "Духлесс 2" (2015), гдје је играо Романа Белкина - оваплоћење корупционаша. У филму је ријеч о бившем топ-менаџеру московске банке Максу који је побегао на острво Бали да безбрижно живи. Међутим, његов живот се из корена мијења када му у стан упада полиција и врши претрес. Јунак је принуђен да се врати у Русију, али ни тамо му не полази за руком да избјегне проблеме. У замјену за помоћ у рјешавању проблема Белкин му нуди опасан посао. Радећи на филму Милош и Данила су се лијепо дружили и спријатељили.

Услиједиле су главне улоге у мелодрами "Без граница", у телевизијским серијама "Хотел Елеон" и "Крила империје".

Важан моменат у Биковићевој глумачкој биографији је филм "Лед".

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А

02.03.2019 05:09

ја обозавам Рускиње !

ОДГОВОРИТЕ