Универзитети без акредитације

Акредитација високошколских установа у БиХ предуслов је за њихово учешће у међународним академским програмима какав је Ерасмус+. Међутим, захваљујући етничким превирањима унутар Управног одбора Агенције за високо образовање, ова установа је од 2016. године блокирана у проведби процеса институционалне акредитације студијских програма високошколских установа у БиХ. То значи да нити једна високошколска установа тренутно не може бити реакредитована од стране Агенције.

Босна и Херцеговина 01.03.2019 | 09:25
Универзитети без акредитације
Укупно шест универзитета је прошле године остало без акредитације, која им захваљујући блокади рада Агенције још није продужена. Ради се о Униеврзитету у Зеници, Универзитету у Бањалуци, Универзитету у Источном Сарајеву, Универзитету за пословне студије у Бањалуци, Високој школи „Бања Лука Цоллеге“ и Независном универзитету у Бањалуци. 

Делегација ЕУ у БиХ је Агенцији за високо образовање БиХ дала рок да до 31. марта 2019. године споменутим високошколским установама продужи акредитацију, што је по Оквирном закону о високом образовању БиХ и дужна да направи. Ако се то до 31. марта не деси, ових шест универзитета ће бити избачени из Ерасмус+ програма, а њихове дипломе би временом могле постати неважеће у ЕУ. 

 По ко зна који пут, стварни образовни проблем закочила је - ПОЛИТИКА. Наиме, посљедице оваквог приступа могу бити далекосежне. Искључење из Ерасмус+ програма и престанак важења универзитетских диплома у ЕУ су посљедице каквима високо образовање у постратној БиХ још није свједочило.

"Уколико не реагујемо, не само да ћемо бити избачени из Ерасмус+ програма, већ би и дипломе оних који ове године завршавају факултет могле постати неважеће у Еуропској унији.Другим ријечима, ако одлучите да тражите посао у Аустрији, Њемачкој и Шведској, имајте на уму да би вам те земље могле довести у питање валидност дипломе, јер сте факултет завршили на универзитету који није акредитовала државна Агенција за високо образовање", навео је у свом ауторском тексту за БУКУ дугогодишњи студентски активиста Самир Бехарић.

Данас је стигло и саопштење руководства и чланова бх. огранка Ерасмус Студент Нетwорка (ЕСН), једне од највећих међународних студентских организација у свијету, који су позвали одговорне да што прије приступе реакредитацији универзитета у БиХ и ријеше кризу која би највише погодила студентску популацију у БиХ.

"Као организација која у свом чланству окупља бивше и тренутне Ерасмус студенте из БиХ, али и стране Ерасмус студенте који тренутно студирају у БиХ, скрећемо пажњу на потенцијално катастрофалне посљедице које би ова блокада могла имати за студентице и студенте у БиХ. Поврх свега, наши професори неће бити у могућности да преко европских програма стјечу нова знања која би преносили на своје студенте", навели су они  у свом саопштењу за јавност.
 
Контактирали смо Универзитет у Бањалуци поводом ове ситуације.

Како наводе из ове институције за БУКУ, Универзитет је благовремено предао сву потребну документацију која је неопходна за процес реакредитације, као и за акредитацију нових студијских програма. 

"Што се тиче експерата при Агенцији за акредитацију високошколских установа Републике Српске, Универзитет је доставио комплетну документацију која је била неопходна за реакредитацију и акредитацију студијских програма. Сходно томе, од Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, наш универзитет је добио допунско рјешње о акредитацији и на тај начин се сматра акредитованим.  Када је ријеч о Еразмус+ програму, Универзитет у Бањој Луци активно учествује у реализацији пројеката из наведеног програма. Сматрамо да не постоји никакав проблем с наше стране, те да Универзитет у Бањој Луци, али и други универзитети који су у процесу реакредитације неће сносити никакву одговорност", стоји у одговору Универзитета порталу БУКА.

Уколико ипак дође до одштетних захтјева, они ће свакако бити усмјерени на оне институције које су спријечиле процес акредитације и реакредитације високошколских установа. У овом случају, како је и јавност упозната, цијели процес блокира Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ.  

"Проблем је препознат и упућен је апел од стране Ректорске конференције БиХ. Наиме, ректори јавних универзитета упутили су апел да се цијели случај оконча.
Подсјећања ради, Универзитет у Бањој Луци је 2013. године акредитован и уписан у Регистар високошколских установа који се води код Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета.  Рјешење о акредитацији  Универзитета у Бањој Луци, донијела је Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске 15.08.2013 године. На овај начин потврђен је стандард квалитета рада Универзитета сходно стандардима и смјерницама за осигурање квалитета у европском простору високог образовања (ЕСГ стандард) и критеријумима за акредитацију високошколских установа", речено је за БУКУ из бањалучког Универзитета.

Блокада процеса акредитација високошколских установа представља директан атак на образовање у БиХ, али и потенцијалну опасност од уништавања комплетног образовног система. Проблем треба под хитно ријешити и одблокирати све процесе. 

(Бука)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

реално стање

01.03.2019 08:27

Доказ како је власт унистила не само привреду него и образовни систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све унистили

01.03.2019 09:14

Све су унистили.

Name

Црни Груја

01.03.2019 10:00

Универзитети на Палама, Соколцу и другим вукоје*инама. Де немој те ме насмијавати.

Name

Коментар

01.03.2019 12:51

вецини факултета у РС и БиХ треба дати акредитацију за испирање мозга студентима и формирање контигената неспособне радне снаге, која ниста не зна, јер је уце професори који немају благе везе о зивоту, привреди и политици. Професори на факултетима (конкретно друственог смијера) немају ни дана радног стаза у привреди, као руководиоци дрзавног успјесног предузеца или сопственог приватног предузеца, јер немају благе везе о привредјивању...и такви да нам уце дјецу? Добро казу Амери, да онај који ниста не зна уци друге....

Name

Хајте - милим вас!

01.03.2019 08:32

Какав коледз, какав НУБЛ, јос само фали тзв. "Прометеј" поспрдно назван "Бањалуцки Харвард" гдје папире купис за 15 минута, колико им треба да их испринтају. Због таквих тасна-масна "факултитета" и јесмо стигли на дно дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

01.03.2019 08:48

Супер сто их нису примили Па у овим такозваним универзитетима се купују дипломе

Name

Чекрчићи

01.03.2019 09:16

Па министар просвјете је конобар!Ша хоћете?

Name

Сарајка

01.03.2019 09:43

Дјецо искаците из брода који тоне. Срам вас било и сколство сре обесцастили дудуци једни

Name

Како

01.03.2019 10:12

јел стварно мин.просвете конобарица

Name

истина

01.03.2019 08:37

ово србовање све унисти али нема везе идемо до краја па макар цркли

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

01.03.2019 09:29

"цијели процес блокира Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ" -- НИЈЕ ТАЦНО да је проблем овдје.Информисите јавност тацно . проблем је сто власт у ентитету рс казе да је то пренос надлезности. једини проблем је мањи ентитет у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.03.2019 10:43

Знас ста, ови сатрапи на власти јесу досадили, али и тебе ми је висе пун к. Стално несто блблебецес. Ако је пренос надлезности и треба да је блокирано. А сто се тице мањег ентитета, најмањи је онај на 23% измедју Сарајева Тузле и Зенице.

Name

Антун Касиповиц

01.03.2019 09:34

Јос ја нисам то растурио до краја... Хи хи... Поздрав из Сироког Бријега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртут

01.03.2019 09:35

Универзитети???? Аххахахахаххахахаха Ахаххахахахахаххахаха Ахххахахаха И јос једном Ахахаххахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

01.03.2019 09:53

Паметњаковић Рајчевић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тодор илић

01.03.2019 10:06

Шта значи институционална акредитација? Зашто није извршена акредитација студијских програма,то је суштина и циљ акредитације ВШУ. Све је овдје јасно. Треба само пажљиво прочитати и тумачити одредбе члана 48. и 49. Оквирног закона о високом образовању у БиХ. Агенција за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета не обавља послове из своје надлежности на законит начин, или што неће, или што не зна, или је у питању политика. Да знају били би члан Европскоских удружења за осигурање квалитета у високом образовању. Зашто акредитације ВШУ нису извршене у року који је одредио напријед наведени Оквирни закон, а то је 8.8.2011. Шта ради Министарство цивилних послова БиХ? Ко је дао дозволе за рад толиком броју приватних универзитета и високих школа а квалитет и стручност тих ВШУ је на најнижем могућем нивоу. Је ли могуће да се може купити диплома ВШУ, а да студент не види ни факултета ни професора само донесе лову. Како нпр.Европски универзитет у Брчко дистрикту има преко 40 студијских програма, шта год ти треба они имају? Чудо невиђено. Високо образовање у БиХ је досегло до самог дна. Нема куд ниже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

01.03.2019 15:01

У РС,сваки град,те његове мјесне заједнице,имају не факултете него Универзитете.Прије рата били су Универзитети Бања Лука,Тузла и Сарајево.Данас,мањак становниства,а Универзитета као гљива после кисе.Да ли то има смисла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

03.03.2019 12:32

'Ствар' би требало погледати и из једног другог угла. Како се стиже до магистрата, доктората, до професорских звања..??!! Кад ће то клупко да се одасипа, кад ће то плетиво почети да се пара..?? Смрдљиво јесте, али се мора стати на црту и рећи: еј бре, еј болан, стани, доста је, доста смрада, примитивизма, лоповлука, злоупотреба, капак..!!

ОДГОВОРИТЕ