Индија и Пакистан: Бој на небу

У ваздушном боју индијске и пакистанске авијације 27. фебруара учествовала су укупно 32 авиона, јавља телевизија НДТВ.

Свијет 28.02.2019 | 18:46
Индија и Пакистан: Бој на небу
Према писању медија, Ратно ваздухопловство Индије је употребило осам ловаца: четири Су-30МКИ, два модернизована Дассаулт Мираге 2000 и два МиГ-а 21.

Један од два посљедња оборен је током боја, што је званично признала и индијска страна.

Пакистан је подигао у ваздух 24 авиона, међу којима су били: осам Г-16, четири Дассаулт Мираге ИИИ и четири ЈФ-17 Тхундер — ловца-бомбардера заједничке кинеско-пакистанске производње. НДТВ пише да је осам осталих авиона само пратило групу, не предузимајуц́и никакве активне акције.

Како се наводи, индијски ловци су пратили пакистанске авионе, након што су они бомбардовали територију у близини војних објеката дуж линије раздвајања у Кашмиру. Командир авијације Абхинандан Вартхаман (Абхинандан Вартхаман) напао је Ф-16, употребивши против њега ракету П-73, али је његов МиГ-21 у том тренутку био погођен ракетом АИМ-120 АМРААМ, која се налази и у наоружању и Ф-16. Вартхаман се катапултирао, а затим су га Пакистанци заробили.

Њу Делхи није навео детаље боја, осим да је индијска авијација оборила један пакистански ловац. Индијска штампа пише да је оборени авион био Ф-16, али у Пакистану су то негирали, позивајуц́и се на то да 27. фебруара та техника није полетјала.

У уторак је индијско Војно ваздухопловство извело ваздушни напад на камп терористичке групе Џаиш ел Мухамед, који се налази на пакистанском дијелу линије контроле. Пакистанско Министарство спољних послова окарактерисало је напад као кршење територијалног интегритета и суверенитета.

Овај инцидент се десио након терористичког напада на индијски безбједносни конвој 14. фебруара, за који је одговорност преузела група Џаиш ел Мухамед. Аутомобил напуњен експлозивом детонирао се на ауто-путу у близини безбједносног конвоја у држави Џаму у Кашмиру и у њему је погинуло 45 припадника индијских паравојних снага. Ово је највец́и терористички напад у Индији од 2008. године, када је у Мумбају погинуло 150 особа.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар