Кривичне пријаве за изборне крађе

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) поднијела је Тужилаштву БиХ девет пријава због кривичних дјела почињених током Општих избора одржаних у октобру 2018. године на подручју Брчког, сазнаје Балканска истраживачка мрежа Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Босна и Херцеговина 28.02.2019 | 18:01
Кривичне пријаве за изборне крађе
Истражиоци СИПА-е су за три везане истраге (“Избори 2018. – Брчко 1”, “Избори 2018. – Брчко 2” и “Избори 2018. – Брчко 3”) доставили Државном тужилаштву девет кривичних пријава због кривичних дјела “превара при гласању” и “изборна превара”, односно спровођења поступка такозваног “фиктивног гласања”.

Према кривичним пријавама, у које је БИРН БиХ имао увид, Тужилаштву БиХ су пријављени Дејан М, Јован К, Миљан В, Биљана П, Небојша Р, Александар С, Ђука В, Слободан Л. и Бојан К.

“Именовани од стране Изборне комисије Брчко Дистрикта БиХ, проводили су поступак такозваног ‘фиктивног’ гласања, на начин да су у бирачком списку, на мјестима предвиђеним за потпис гласача, вршили потписивање у име гласача који су се налазили на наведеним бирачким списковима али нису искористили своје активно бирачко право, након чега су задуживали гласачке листиће за све нивое власти и исте попуњавали, односно гласали умјесто другог, те у коначници кривотворили резултате избора на бирачким мјестима за која су били овлаштени”, стоји у кривичним пријавама.

Александра Пандуревић, бивши посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и чланица Главног одбора Српске демократске странке (СДС), рекла је да је њена странка пријавила нерегуларности током избора у Брчком.

“У Брчком је Савез независних социјалдемократа (СНСД) то радио, а СДС је пријавио изборне нерегуларности”, казала је Пандуревић.

Из Градског одбора СНСД-а у Брчком нису хтјели потврдити да ли су особе из пријаве њихови чланови, а БИРН БиХ није могао независно потврдити ову информацију.

Према службеним резултатима Централне изборне комисије (ЦИК), у Брчком је током октобарских избора 2018. године гласало укупно 63.771 особа, од тога 26.452 под опцијом “Република Српска”. У Брчком гласачи имају могућност да се опредијеле за коју ентитетску опцију желе гласати за више нивое власти. Највећи број гласова за Предсједништво БиХ и предсједника Републике Српске добили су кандидати СНСД-а.

СИПА је утврдила, како стоји у пријавама достављеним Тужилаштву БиХ, да је фиктивним гласањем у Брчком свој глас, иако 7. октобра 2018. нису били у БиХ, дало више бирача. Тако је, према подацима из истраге, свједок Т.С. потврдио да је његова кћерка Б.Т., иако већ двије године живи у Сједињеним Америчким Државама (САД), а исто толико није долазила у БиХ, 7. октобра “гласала” у Брчком.

Исто је рекао и други свједок, који је инспекторима СИПА-е потврдио да су његови синови и кћерка на дан Општих избора били у иностранству а пријављени су да су гласали.

СИПА је истрагом у Брчком утврдила и један случај да је умрла особа “гласала” на Општим изборима. Провјерама је утврђено да је Д.М., рођен 1943. године, умро прије дана одржавања избора, а и поред тога пријављен је као активни учесник на изборима.

Измјена воље бирача једно је од најтежих кривичних дјела у нашој земљи, за које су казне преблаге, а највећу одговорност сноси ЦИК, сматра Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције невладиних организација “Под лупом”.

“ЦИК јесте кажњавао бирачке одборе, али су те казне минорне. За таква кривична дјела присталица сам да буду казне затвора. ЦИК, као и друге институције укључене у изборни процес, мора јаче реаговати. Треба драстично повећати новчане казне, јер казна од 200 марака не може постићи ни индивидуалну превенцију, а да не говорим о колективној”, казао је Шехић.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић сматра да институција у којој ради има одговорност само за “провођење изборног поступка”, док су за изборне преваре задужени истражни органи.

“Посматрачи на биралиштима раде свој посао. Треба да буду све вријеме на свом бирачком мјесту. На прошлим изборима имали смо више од 50.000 посматрача, а само двојица, да буду константно на бирачком мјесту, могу спријечити све малверзације. Процедуре бројања су прописане законом, а све остале незаконитости ствар су истражних органа, а не ЦИК-а БиХ”, рекла је Пирић за БИРН БиХ.

Њено мишљење не дијели Александра Пандуревић, која тврди да је ЦИК дужан поступати по службеној дужности када има индиција да се дешава кривично дјело.

“Довољно је отворити бирачке кутије и пребројати у ЦИК-у. Они су то знали у јако много случајева и били су дужни поступити по службеној дужности ако има индиција да се негдје дешава кривично дјело. Довољно је да отворе и поново преброје гласове, и све би им било јасно”, казала је Пандуревић.



Према Изборном закону БиХ, ЦИК је, осим одговорности за провођење изборног процеса, задужен и за измјене неправилности у систему какав тренутно имамо током сваких избора, истакао је Шехић.

“Наравно да је одговорност на ЦИК-у ако не предузима радње према онима који крше Изборни закон БиХ. Они, као и друге институције укључене у изборни процес, морају рјешавати ове проблеме. ЦИК мора предлагати измјене Изборног закона, којем очито нешто фали, јер управо је ЦИК одговоран за спровођење изборног процеса”, сматра Шехић.

Изборне крађе, у мјери у којој су присутне у БиХ, обесмишљавају читав бирачки процес, сматра Александра Пандуревић, која је недавно саслушана у СИПА-и као свједок у још једном предмету, који се тиче избора у Зворнику.

“Никада ниједан кандидат мимо Зворника не може проћи, јер се покаже послије да ти кандидати освоје све своје гласове у Зворнику и потпуно промијене изборну вољу грађана. Ту се лако може установити криминал, јер они на неким бирачким мјестима дописују преференције. Исто је и у Добоју – идентичан сценарио као Зворник. То вам је већ, уз Брчко, 30 посто бирачког тијела у Републици Српској. Кад на такав начин промијените вољу бирача, у потпуности су обесмишљени резултати избора. Бесмислено је излазити на изборе када већ 30 посто гласова имате испројектовано”, рекла је Пандуревић.

Према пажљивој анализи бирачких мјеста, од 88 њих, на више од 60 се врше крађе гласова, тврди Пандуревић.

“На оним мјестима гдје се то не дешава, сасвим другачији је тренд гласања. Тамо гдје се изброје гласови по закону, напримјер гдје је урбано бирачко тијело, имате пет бирачких мјеста. На три мјеста локални кандидати имају 100 посто гласова листе, а онда видите два на којима добију по 20 посто гласова листе. Немогуће је да су тако различити трендови у једној згради, у два улаза”, казала је Пандуревић.

Након избора одржаних у октобру прошле године, медији у БиХ су објавили причу Сребреничанина Абида Дудића, који је рекао да је прије избора утврдио да је пријављен да гласа из Србије.

“Неко је искористио и пријавио ме у Зворнику Малом. Уочи избора ја сам изгубио возачку дозволу у Зворнику, у Каракају, и могуће је да су искористили то па ме пријавили. Не могу да гласам овдје, гдје сам провео 64 године. Нема ме на списку, провјерио сам”, казао је Дудић за Радио Слободна Европа.

Пандуревић је признала да “све политичке странке дијеле одборе у Зворнику”.

“То је тако и не мијешају се једни другима”, рекла је она.

(БИРН БиХ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

подновље

28.02.2019 17:37

Код нас је излазност на једном бирацком мјесту била 108%. Сељани долазили да гласају а неко им помогао и гласо умјесто њих, само им није јавио да су вец гласали и да могу остат код куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упис зиви од дрзаве

28.02.2019 17:56

Ста је за масовне крадје за крупне рибе. Гањају ове јаднике а покрадени комплетни избори на дрзавном и ентитетском нивоу. Упис од дрзаве. Које дрзаве.

Name

Јад и Биједа од Избора

28.02.2019 18:01

Ово сто је објаснила Пандуровицка је право стање избора у БиХ. Избори немају никаквог смисла посто су унапријед покрадени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

01.03.2019 07:50

Треба увести електронско гласање и ту нема крађе па ко побиједи.Друга ствар што би резултати били објављени за пар сати и знао би се побједник.Такође за оне у иностранству увести електронско гласање у конзулатима ко хоће да гласа на изборима.Овако даље гласање нема смисла.

Name

Добој2019

28.02.2019 18:06

У Добоју кандидати на изборима МОРАЈУ доставити шефу ГО списак са 100 "СИГУРНИХ ГЛАСОВА"! Има ли то гдје у свијету??? То знаци да ће кандидати, које предодреди странка, имати исти број "сигурних гласова" (дописивањем) али не и обрнуто! У пракси то знаци да 34 кандидата имају по 100 гласова а један кандидат 3.400....захваљујуци поткупљеним бирачким одборима само....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.02.2019 19:34

Ове године на изборима за градонацелника Добоја, у Подновљу су комплетни бирацки одбори цак и СДС-ови цланови радили за Папка Јериница, а посматраци из СДС-а који су "посматрали" гласање су купљени и нису ни долазили на бирацка мјеста али су их замијенили Јериницеви папци који су се лазно представљали да су та лица.

Name

Тојић

28.02.2019 18:49

Ма какви избори. Па овде се тарифе одреде пар мјесеци мм пред изборе. Стока се наплати лако, партијски мајмунчићи купују редом... Брашно, бандере расвјете, "предизборни" асфалт кроз насеље... А ови као нешто истражују. Добро нисте сунце уочили на небу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоца

28.02.2019 20:42

Додјите у Фоцу

Name

Директ

01.03.2019 00:09

Два су појма битна сто се тице изборног процеса у будуцности, а то су ванредни избори и електронско гласање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

¸НН

01.03.2019 07:57

Ма коко Брчко Зворник је највећи по крађи избора то су највећи лопови у држави

ОДГОВОРИТЕ