Пољопривреда РС пред изазовима

Доктор пољопривредне науке и академик из ове области Васкрсија Јањић, на скупу највећих пољопривредних произвођача Лијевча поља , који је одржан синоћ у Кукуљама у организацији Пољопривредног института РС, рекао је да је веома значајно то што се људи окупљају у вријеме када пољопривреда никада није била у сложенијим односима него што је сада.

Република Српска 28.02.2019 | 16:34
Пољопривреда РС пред изазовима
„Сложена је због тога што с једне стране имамо могућности гајења генетски модификованих биљака, с друге стране говори се о значају органске производње, а с треће стране све већи број биљака користи се за друге намјене, које раније нису биле – за производњу горива, док у свијету 1,1 милијарда људи гладује“, каже др Јањић, који се 50 година бави научним радом.

И поред великих могућности, поред развоја науке, пољопривреда је у сталним проблемима, јер држава не посвећује потребну пажњу мада смо ми пољопривредна земља и Српска и Србија, додао је овај стручњак.

„Истина, пољопривреда не учествује много у укупном друштвеном производу, али је храна најважнији производ, јер глад очију нема. Било је година када је ћуп жита био вреднији од ћупа злата. Пољопривреди се никад не даје право мјесто које заслужује, а од тога народ живи“, казао је академик Васкрсија Јањић.

Око 350 пољопривредника из двадесетак села србачке, лакташке и градишке општине, обрадовао је руководилац Ресора за пружање стручних услуга при ресорном министарству Драган Малиновић, који је говорио о Преднацрту Правилника о условима и начину остваривања права на новчане подстицаје.

Мада подстицаји за неке производње још нису усаглашене, Малиновић је казао да ће пољопривредници у овој години располагати са буџетом од 71 милион КМ. Већ је сигурно да ће се регресирати нафта са 65 фенинга за 100 литара по хектару. Подстицај за пшеницу износиће 200 марака уз 5 фенинга на за килограм испоручене пшенице. За узорковање земљишта биће издвојено 100.000 марака, а ускоро ће се усагласити и субвенционирање набавке механизације, опреме и система за наводњавање, најавио је Малиновић.

Према ријечима директора Института пољопривреде Републике Српске, др Војислава Тркуље, ова научно-истраживачка установа, која иза себе има 72 године постојања, организовањем стручних предавања за пољопривредне произвођаче, постављањем огледа и селекцијом и стварањем нових сорти, даје крупан допринос примјени науке у пољопривредној производњи и постизању већих приноса. При томе се, додаје Тркуља, остварује успјешна сарадња са Министарством пољопривреде и Владом Републике Српске.

Овај Институт, како су рекли његови стручњаци Драган Мандић и Славко Радановић, је дошао до двије нове сорте сјеменског јечма „Ројал“ и „Витез“, као и једну сорту пшенице „БЛ-6513“, које ће након одредјених процедура наши на тржишту за двије године.

С циљем ослањања на властито сјеме житарица, бањалучки Пољопривредни институт пољопривредницима нуди и веома квалитетну сорту кукуруза „БЛ43“, чија је цијена подстицајна и износиће 58 КМ по врећици, што је за ратаре уштеда од 15 марака. На семинару за пољопривреднике Лијевча поља, о производњи дјетелинско-травнатих смјеша и заштити биља говорили су још Жељко Какић и представник Компаније „БаYер“ Милан Томић.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

брецало

01.03.2019 12:42

Вазно да су столови пуни и да та скупа вецера или руцак плаца сиротиња док ви кркате а сутра цете викати како пољопривредници немају ста јесри и како сте угрозени хаха Само кркајте кркани

ОДГОВОРИТЕ