Статистика рангирала 10 најбољих младих играча Европе...

Јовић на шестом месту.  Само фудбалери из “лига петице“ који су уписали минимално 20 мечева током сезоне.

Фудбал 03.03.2019 | 00:00
Статистика рангирала 10 најбољих младих играча Европе...
WхоСцоред, један од најпознатијих сајтова за вођење статистике у пет најбољих европских лига решио је да говором бројки открије који су то најбољи млади играчи на Старом континенту. У обзир су узети само фудбалери који су ове сезоне уписали бар 20 наступа за тимове из “лига петице”, а међу њима се нашао и наш Лука Јовић који је импресионирао наступима за Ајнтрахт и заслужено се нашао међу десет најбољих младих играча у Европи.

10. Јусуф Ен-Несири (Леганес) - оцена 7,08

Па да кренемо од зачеља – на десетом месту се нашао Јусеф Ен-Несири који ове сезоне носи дрес шпанског прволигаша Леганеса. За 22 наступа текуће сезоне, заслужио је просечну оцену 7,08 и нема сумње да ће понуде за њега пристизати са свих страна након сјајних партија које тренутно пружа. Већ је успео да постигне дупло више голова у досадашњем делу сезоне у односу на читаву претходну. Поред осам голова уписао је две асистенције, а доспео је у фокус јавности након хет-трика који је недавно постигао против Бетиса.

9. Кај Хаверц (Бајер Леверкузен) - 7,13

Девето место заузима Немац – Кај Хаверц. Није добро почела сезона за њега, пошто је углавном стартовао са клупе, међутим у последња два месеца он је један од кључних играча Бајера из Леверкузена. Вероватно му је пријала и промена на клупи, па је немачки интернационалац у последњих седам сусрета забележио чак пет голова. Да ствар буде занимљивија, постигао је свега четири у првих 16 мечева. Видећемо да ли може да задржи тренутну форму до краја сезоне, што би му сигурно донело промену средине.



8. Федерико Кјеза (Фиорентина) - 7,14

Место изнад је заслужио Федерико Кјеза који наступа за екипу Фиорентине. Играч Виоле ће морати да поради на самопоуздању уколико буде желео да се пробије у сам врх европског фудбала – делује нестварно чињеница да је упутио чак 104 шута ка противничком голу, а само пет пута затресао мрежу. Претходне сезоне је постигао шест голова, па је близу да изједначи свој скор.

7. Кристијан Куаме (Ђенова) - 7,15

На седмом месту је још један играч из италијанске Серије А – Кристијан Куаме. Овај момак из Обале Слоноваче је бележио маестралне партије у првом делу сезоне и био једно од открића сезоне у тандему саКшиштофом Пјонтеком. Како медији наводе, већ је договорен прелазак талентованог играча у редове Наполија, а Ђенова ће на име обештећења инкасирати 20.000.000 евра. Иако је постигао само четири гола, препознат је као играч који има велику предност у брзини, а над њим је направљено чак 55 фаулова ове сезоне што га ставља на сам врх те листе узимајући у обзир пет најбољих европских лига.



6. Лука Јовић (Ајнтрахт Франкфурт) - 7,21

А онда на ред долази Лука Јовић. Не престаје наш мајстор да краси странице спортских листова широм светских меридијана – помињу се десетине милиона евра и прелазак у највеће клубове. Медији кажу да је најближа договору Барселона, али наш ас се не обазире претерано на популарност која му се тренутно приписује и наставља да импресионира. Невероватан је пробој српског фудбалера ове сезоне у дресу Ајнтрахта из Франкфурта, а сигурно му је доста лакше због чињенице да за овај немачки тим игра права мала балканска чета. Уколико тим из Франкфурта којим случајем избори пласман у елитно фудбалско такмичење, знаће Немци на коју адресу треба да пошаље прву захвалницу. Јовић се и даље води као позајмљени играч Бенфике, иако ће Ајнтрахт највише зарадити на његовој продаји када га откупи.

Статистички гледано, не прође ни читав меч, а да Лука не затресе мрежу – он то чини у просеку на сваких 70,4 минута. Поред 15 голова које је уписао ове сезоне у Бундеслиги, наш фудбалер је забележио и пет асистенција, а од тога две на последњем сусрету против Хановера овог викенда. Ајнтрахт хита и ка завршници овосезонског издања Лиге Европе и биће више него занимљиво посматрати дуел наредне фазе против Интера.



5. Арон Ван Бисака (Кристал Палас) - 7,23

Одмах изнад Луке налази се Арон Ван-Бисака, фудбалер који одзвања у ушима фанова популарног “фантасy фудбала” у Енглеској. На почетку сезоне, многи су га убацили у своје тимове и нису очекивали ништа више сем да им попуни место на клупи. Међутим, испоставило се да је “момак из краја” процветао под палицом Роја Хоџсона. Ван-Бисака је одрастао гледајући мечеве Паласа, а сада је вођа одбране Орлова са Селхурст Парка. Прича се да би могао да пређе у екипу Манчестер Ситија у летњем прелазном року и то није никакво чудо – само седам пута су нападачи успели да га заобиђу у досадашњем делу сезоне, па је Ван-Бисака нерешива енигма чак и за најбоље нападаче у Премијер Лиги.



4. Алан Сен Максиман (Ница) - 7,25

Четврто место нас води у Француску, а разлог је Алан Сен Максиман. Под вођством Патрика Вијеире, успео је да постигне шест голова и да забележи две асистенције у досадашњем делу сезоне. Сен-Максиман је ипак најпознатији по сјајним дриблинзима и неопходан му је само један да дође до троцифреног броја у текућој сезони – то га ставља на врх листе у пет најбољих европских лига.

3. Усман Дембеле (Барселона) - 7,41

На најнижем степенику на победничком постољу нашао се Усман Дембеле. Многи су оспоравали долазак овог играча у Барселону, али изгледа да су се опекли. Талентовани Француз је учествовао у 12 голова у 22 меча, а обично их је постизао када је то било најнеопходније. Барси је својим головима укупно донео седам бодова у текућој сезони, а управо толико износи разлика између прва два тима на табели Ла Лиге.

2. Џејсон Санчо (Бросуија Дортмунд) - 7,53

Друго место, нимало неочекивано припало је Џејдону Санчу. Пун погодак је представљала одлука да напусти Грађане и сениорску каријеру започне у екипи Дортмунда. Иако је још само тинејџер, Санчо “жари и пали” у Бундеслиги – учествовао је у 18 голова у 23 одигране утакмице, а један је од два играча који имају више од десет асистенција ове сезоне у Бундеслиги. А тек очекујемо оно најбоље од њега…



1. Килијан Мбапе (ПСЖ) - 7,99

Постоји међутим један играч од којег смо најбоље изгледа већ дочекали, а није му ни 21 година! Његови наступи могу се упоредити само са играма Кристијана Роналда и Лионела Месија из најбољих дана. Постигао је 22 гола и забележио чак шест асистенција за клуб у досадашњем делу сезоне, а само Меси и Нејмаримају боље статистичке оцене од њега у текућој години. Наравно да је реч о Килијану Мбапеу.

Увек остаје оно питање – шта ли онда да очекујемо наредних сезона? Његово време ипак тек долази...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар