ПЛ: 5:0 Ливерпул, 1:0 Сити, 1:3 Јунајтед, 1:0 Челси...!

. . . значи, изгубио је само Тотенхем и то четврти узастопни пут на гостовањима, што се "певцима" није догодило 11 година. Пре тога, имали су 11 победа на 13 мечева ван "Вемблија".  Арсенал је у налету, а Озил и даље мајстор! Иако бивши репрезентативац Немачке не игра много ове сезоне, није заборавио да даје мајсторске голове. Александар Митровић и Фулам већ могу да почну припреме за Чемпионшип.

Фудбал 27.02.2019 | 23:45
ПЛ: 5:0 Ливерпул, 1:0 Сити, 1:3 Јунајтед, 1:0 Челси...!
На крилима расположених Месута Озила и Хенрика Мхитаријана, Арсенај је убедљиво савладао Бронмут код куће - 5:1 и наставио са добрим резултатима у последње време.

Ово је пета победа "тобџија" у последњих шест премијерлигашких утакмица, тако да ће остати на четвртом месту које гарантује директан пласман у Лигу шампиона.

Епилог је већ у четвртом минуту наговестио Озил, када је сјајно матирао гостујућег голмана. "Жабицом", односно шутиравши тако да се лопта одбије од земљу, пребацио је Артура Боруца, а потом у 27. минуту несебично омогућио Мхитаријану да се упише у стрелце и на најбољи начин крунише акцију коју је и сам започео пресекавши додавање гостујућих играча.

Лис Мусе је у 30. минуту, такође, искористио грешку противника, али тај погодак није много користио екипи Борнмута.

Само два минута по повратку са одмора Лоран Кошћелни је вратио Арсенал на "плус два", а потом је Пјер Обамејанг у 59. отклонио сваку дилему. Обојица су погодили на асистенције Мхитаријана.

Тачку на резултат ставио је Лаказет поготком из слободног ударца за добру атмосферу у тиму уочи серије тешких утакмица: Тотенхем и Манчестер јунајтед у Премијер лиги, а Рен у двомечу осмине финала Лиге Европе.

Истовремено кад и утакмица у Лондону, Саутемптон је код куће савладао Фулам 2:0 и поручио "јарчевима" да би већ могли да почну да се припремају за изазове у Чемпионшипу.

Александар Митровић и саиграчи заостају великих 10 бодова за данашњим ривалом, првим изнад зоне испадања.

Фулам једном ногом закорачио у Чемпионшип! Колибари имају сад 10 бодова мање од Саутемптона и паклен распоред до краја марта.

Пораз који није смео да се догоди Фуламу! Колибари су изгубили од директног конкурента за опстанак, Саутемптона и сада су једном ногом већ у Чемпионшипу – 2:0.

Саутемптон је прелако дошао до победе. Прве после четири кола. Головима Оријола Ромеуа у 23. иЏејмса Ворда-Проуса у 43. минуту Свеци су имали 2:0 на полувремену и није им било тешко да ту предност сачувају до краја.

Што се тиче српских интернационалаца у Фуламу, Александар Митровић је био стартер, док је Лазар Марковићчекао шансу са клупе.

Фулама је сада, 10 кола пре краја сезоне, на 10 бодова заостатка за Саутемптоном, првим клубом изнад црте. А, распоред му је паклен! До краја марта Колибари ће играти против Челсија, Ливерпула и Манчестер ситија. Истина, све на свом „Крејвен котиџу“, али биће паклено тешко против таквих конкурената тражити бодове спаса.

Озил плесао критичарима у инат! Немац постигао први, па наместио други гол за Тобџије.

Трпео је Месут Озил данима критике и отровне стрелице на свој рачун, а онда је послао одговор. Немачки фудбалер голом и асистенцијом за други погодак је трасирао пут Арсеналу до убедљиве победе против Борнмута у 28. колу Премијер лиге - 5:1.

Још у октобру, против Лестера, Озил је постигао последњи гол за Арсенал у лиги, а у истој утакмици имао је и асистенцију за Хенрика Мхитарјана. После четири месеца бивши немачки репрезентативац је поновио тај учинак, а статистичари су израчунали да му је ово била 69. асистенција за гол откако носи дрес Тобџија.

Гол који је Лис Мусет постигао за 2:1 није много значио Борнмуту у коначном исходу, али је значио Арсеналу. Био је то јубиларни 1.000 погодак који је клуб из Лондона примио у Премијер лиги у историји и постао је тек осми клуб којем је то „успело“.

Друго полувреме донело је наставак атрактивне игре Арсенала, који је преко Кошелног, Обамејанга и Лаказета дошао до убедљивих 5:1.

Ливерпул лагано и спектакуларно, Сити тешко и спорно! Биће приче око пенала који је досуђен за Гвардиолин тим у мечу против Вест Хема...

Ливерпул лагано и спектакуларно, Манчестер Сити тешко и спорно! Оградићемо се за ово спорно - такав је бар први утисак, а ради се пеналу досуђеном за Грађане у мечу са Вест Хемом који је одлучио победника - 1:0. С друге стране Редси силни, без муке, трзавица, 5:0 против Вотфорда. Када се црта подвуче, све остаје исто. Иста мета, исто одстојање. Један бод у корист Ливерпула.  

Црвенима лежи Вотфорд, поготово када долија на Енфилд - изгубио 10 од последњих 11 утакмица код Редса у гостима - а све то у комбинацији са Садиом Манеом који игра у страшној форми гарантовало је Јиргену Клопу миран сан пред градски дерби са Евертоном предстојећег викенда. Иако без ударне песнице у шпицу (Роберта Фирмина), са Оригијем који по многима "није тај калибар", мада га даде други пут у сезони(притом, када је стартер има сасвим пристојне бројке - седам голова и четири асистенције на 18 утакмица), Ливерпул није имао ни најмањих проблема са Вотфордом. Знао је Клоп да ће ако заустави Ђерара Деулофеуа завршити пола посла. И тако је било. Стрелац три гола против Кардифа у прошлом колу имао је неколико покушаја, продора пре свега, међутим није ниједном озбиљно угрозио Алисона. Уосталом, статистика ће најбоље - за првих 45 минута гости са Викариџа нису упутили ниједан шут ка голу домаћина. Тотална инфериорност.  

С друге стране, кад је одбрана тако добро све затворила, Салах, Мане и друштво могли су да се размашу горе. Колико је Ливерпул доминирао казује следећа слика: Алекснадер Арнолд више времена провео је пред голом ривала, него пред својим, а два његова центаршута била су кључна за два гола која ће постићиМане. У 9. минуту погодио је "у трепавицу" своје лево крило, да би у 20. минута, додуше, Мо Салаходрадио највећи део посла. Поштено је Египћанин обрукао Адама Масину, пошто је успео да га претрчи иако је овај имао два корака предности - да не говоримо о плусу за Италијана у снази и висини - а онда му је неко избио лопту. Она је дошла до Вајналдума, већ је Салах био освојио велики део терена, онда фино одложена за Александера Арнолада и још једно лепо убацивање на Манеа. Није то био најбољи пријем, али јесте штикла што ће уследити. Мајсторија прве категорије.   

Вотфорд јесте био нешто опаснији у другом полувремену. Имао је и неколико прилика. Дивок Ориги, међутим, поготком у 66. минуту отклонио је све дилеме, ако их је уопште и било. И онда завршница у режији повратникаВирџила ван Дајка. Два небеска скока за коначних 5:0. Први центаршут Александер Арнолд (трећа асистенција на мечу), па Енди Робертсон (друга на мечу, прва била за Оригија). Пет комада даде Ливерпул и свих пет наместили бекови?! 

Ако је некога Пеп Гвардиола "одрађивао" без по муке у Премијер лиги онда је то Вест Хем. У досадашњих шест сусрета исто толико победа, 22 постигнута и само три примљена гола. Али вечерас мука. Велика мука. Доминација се подразумевала и овога пута - Чекићари једва да су неколико пута људски прешли центар, Енди Керол имао једину озбиљну шансу за госте у 50. минуту, Едерсон одбранио - посед, шутеви, све што генерално краси Пепов стил, но негде је шкрипало. Или је можда било до Пелегринија,Гвардиолиног претходника на клупи Ситија? 

У сваком случају, док се Ливерпул иживљавао на Вотфорду, на Етихаду је одлучио судија Стјуарт Етвел. Играо се 58. минут када је Бернардо Силва био у продору, ишао је кроз шеснаестерац, паралелно са голом, ттражио позицију за шут, пришлом му је неколико играча, он је изгубио равнотежу и пао. Кратка дилема па одлука - пенал. Утисак је - ни говора. Протести нису помогли, а Серхио Агуеро био је сигуран са 11 метара.     

Ни после тог поготка слика се није мењала. Играо је само Сити, Вест Хем се бранио и изборио частан пораз. А о пеналу ће свакако бити речи наредних дана. Поготово ће имати шта да кажу навијачи Ливерпула...

Манчестер Сити је, било како било, дошао до четвртог везаног тријумфа у Премијер лиги. А тек им следи лаганији распоред. За викенд иду Борнмуту, па им долази Вотфорд, иду Фуламу, долази Кардиф. Редси већ за викенд имају потенцијалну "мину", у градском дербију, док их крајем марта очекује дерби са Тотенхемом. 

Сари се пресвукао у официра и одвео Челсијеве пијане милионере на трежњење – тек сад ништа није јасно! На Селхурсту Парку повампирио се Ромелу Лукаку. Ко ће сад у Лигу шампиона?

“Мој избор! Порука за целу екипу. Да смо тим, да смо 25 играча. Мој избор“, говорио је још и пре почетка утакмице Маурицио Сари, трудећи се да изгледа као да држи ствари под контролом док објашњава одлуку о остављању Кепе Аризабалаге на клупи. И бар вечерас - успео је. Челси је у великом лондонском дербију у 28. колу Премијер лиге савладао љутог градског ривала Тотенхем са 1:0 и трку за два последња места у Лиги шампиона – јер тешко да ће Ливерпул и Манчестер Сити испустити своје позиције – учинио још неизвеснијом но што је била.

Наиме, пет тимова из “велике шесторке“ остварило је вечерас победе, изгубио је само Тотенхем, па сада трећег и шестог на табели дели свега седам бодова. Толика је разлика баш између Тотенхема и Челсија. На Стамфорду се вечерас није видела.

Уосталом, Вили Кабаљеро, који би да је случајно вечерас згрешио могао комотно да спакује кофере и озваничи крај озбиљне фудбалске каријере, скоро да је меч провео у улози посматрача. У првом полувремену пречка Харија Винкса – деловало је да би је Кабаљеро ухватио да је ишла који центиметар ниже – и један прилично опасан налет Кристијана Ериксена, који је феноменалним уклизавањем зауставио Педро, несумњиво најбољи актер вечерашњег меча.

Баш је Педро и одлучио победника када је после добре акције Едена Азара и Цезара Аспиликуете превише лако прошао поред дрвеног Тобија Алдервајрелда и изненадио вечерас не претерано сигурно Уга Лориса на првој стативи.

Маурицио Сари је славио крај аут линије. Какав контраст у односу на финале Лига купа против Манчестер Ситија када је беспомоћно вриштао на Кепу због његовог одбијања да послуша тренера и изађе из игре, када је осрамоћен умало побегао од камера на терену. По повратку на Стамфорд Сари се сабрао, пресвукао у улогу официра и заповедним тоном дисицплиновао Плавце.

Већ се то понавља превише често. Од почетка године је тако. Час је Челси аристократа који се дичи у најфинијој гардероби. Часе пијан ваља по блату. Добије га Арсенал, па избаци Тотенхем из Лига купа. Сахрани га Борнмут са 4:0, па се искали на Хадерсфилду (5:0). Сити га ишарама (6:0), па Челси слави у Европи, па опет у кругу са Манчестер јунајтедом и све јово-наново. Ваљда су после овог последњег гафа – једногласно се фудбалски свет обрушио на Челсијеву свлачионицу – схватили да овако једноставно више не може.

У 28. колу лепша страна Плаваца и заслужена победа. Заокружио ју је Кијеран Трипије скоро па комичним  голом. Спремало се Лорису тако нешто цело вече. Бар на једно вече, комшије ће преузети улогу дежурног спадала, па ће се Енглеска ноћас смејати Тотенхему.

Већ сутра, ко зна? Челси у 2019. не успева да веже две добре утакмице и неће се то преко ноћи променити. Али барем је у дербију продужен сан о пласману у Лигу шампиона. Тотенхем јесте и даље великих седам бодова испред, али Арсенал на четвртом месту само је три корака изнад Челсија.

Додуше, сад је ту и Манчестер јунајтед, који је васкрсао откако је Оле Гунар Солскјер наследио Жозеа Муриња. На обично изазовном Селхурст Парку рекло би се сигурних 2:1 за Јунајтед, иако су гости у Лондон допутовали без повређених Антонија Марсијала, Немање Матића, Хуана Мате, Џесија Лингарда...

У таквој ситуацији искочио је Ромелу Лукаку, помало заборављени див, који је последњи гол у Премијер лиги постигао још 2. јануара против Њујасла. Данас још два, први у 33, други у 52. минуту када је Лука Миливојевић остао на гол линији, па је Белгијанац избегао офсајд. И заиста се спретно снашао из не баш тако лако позиције.

Џоел Ворд је потом успео да унесе мало жара у завршницу, али је Ешли Јанг на асистенцију Пола Погбеотклонио све дилеме око победника.

После свега, после Јунајтедових пострања код Муриња, после свих силних критика на рачун игара Месута Озила у Арсеналу, после побуне Челсијевих “револуционара”, после толико киксева Тотенхема у дуелима са директним ривалима у борби за највиши пласман… После свега тога, ко још може са сигурношћу да тврди која ће се два тима придружити Ливерпулу и Ситију у Лиги шампиона?

Резултати 28. кола:

уторак

Кардиф - Евертон 0:3 (0:1)
/Сигурдсон 41, 66, Калверт-Луин 90+3/

Хадерсфилд - Вулверхемптон 1:0 (0:0)
/Муние 90+1/

Лестер - Брајтон 2:1 (1:0)
/Греј 10, Варди 63 – Пропер 66/

Њукасл - Барнли 2:0 (2:0)
/Шар 34, Лонгстаф 38/

среда

Арсенал - Борнмут 5:1 (2:1)
/Озил 4, Мхитарјан 27, Кошћелни 47, Обамејанг 59, Лаказет 78 - Мусе 30/

Саутемптон - Фулам 2:0 (2:0)
/Ромеу 23, Вард-Прауз 40/

Кристал Палас - Манчестер јунајтед 1:3 (0:1)
/Вард 66 - Лукаку 33, 52, Јанг 83/

Челси - Тотенхем 2:0 (0:0)
/Педро 57, Трипије аг 85/

Ливерпул - Вотфорд 5:0 (2:0)
/Мане 9, 20, Ориги 66, Ван Дајн 80, 83/

Манчестер сити - Вест Хем 1:0 (0:0)
/Агуеро пен 59/

Табела: Ливерпул 69, Сити 68, Тотенхем 60, Арсенал 56, Јунајтед 55, Челси (-1) 53, Вотфорд 40, Вулверхемптон 40, Евертон 36, Вест Хем 36, Лестер 35, Борнмут 34, Њукасл 31, Кристал Палас 30, Барнли 30, Брајтон (-1) 27, Саутемптон 27, Кардиф 25, Фулам 17, Хадерсфилд 14.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јус

28.02.2019 06:56

које сте ви мапетовци...цопy пасте методе писања...дрзите се љаканства, то и јесте...

ОДГОВОРИТЕ