Стадиони у Италији су гори, него у Габону!

Ситуација са инфраструктуром у Италији превазилази сваку логику, каже Ђани Инфантино, први човек ФИФА.  "Невероватно је да само Удинезе и Јувентус имају стадионе у власништву. Стадион није само трошак, то је пре свега инвестиција", рекао је председник ФИФА и навијач Интера, Ђани Инфантино.

Фудбал 02.03.2019 | 21:00
Стадиони у Италији су гори, него у Габону!
Председник Светске фудбалске организације (ФИФА) Ђани Инфантино искритиковао је Италијане како мало улажу у стадионску инфраструктуру и изразио велику забринутост што на Апенинима само Удинезе и Јувентус имају стадионе у свом власништву. 

Инфантино је у разговиору за РАИ спорт казао :

"Ситуација са стадионима у Италији превазилази сваку логику. То је земља која има невероватну страст и културу према фудбалу. А ипак, данас је Италија иза Габона (организовао последњи Куп афричких нација) ако у обзир узмемо квалитет стадиона. Невероватан је податак да само Јуве и Удинезе имају своје арене. Људи треба да схвате да стадион није само трошак, већ да је квалитетна инвестиција".  

Не чуди, дакле, упињање Роме последњих година да се избори са локалним властима за градњу новог стадиона. Наполи, Лацио, Фјорентина и Болоња тренутно се баве пројектима, а и Интер чеслници Интера често су размишљали у том правцу.  

Италијански стадиони последњи пут су у великој мери "умивени" за Мундијал 1990. у тој земљи. Све после тога биле су само козметичке корекције...

Актуелни председник ФИФА је Швајцарац италијанског порекла и не крије да је Интериста.

"Да, одувек сам био Интериста, то су осећања која стекнете још као дете. Мој отац је навијао за Интер и гледао је уживо финала Купа шампиона 60-их година. Одвео ме је да их гледам кад сам био мали и сећам се буке тог дана када сам први пут ушао на 'Сан Сиро'", рекао је овај дугогодишњи фудбалски радник, који је у фебруару 2016. изабран за наследника свог земљака, Сепа Блатера, на месту првог човека "Светске куће фудбала".

Заправо, Инфантино се тада само преселио из Ниона у Цирих, јер је кандидатуру за функцију председника ФИФА поднео као актуелни генерални секретар УЕФА и један од најближих сарадника Мишела Платинија, који је попут Блатера такође морао да се повуче из фудбала под оптужбама за давање мита и корупцију.

Многи аналитичари сматрају да је проширење ФИФА светског првенства на 48 репрезентација заправо цена коју је Инфантино морао да плати за подршку коју је тражио и добио током кампање за место председника те организације. То, међутим, није била тема током његово интервјуа за италијански "Раи Спорт", за који је рекао да је "Италија данас иза Габона када су стадиони у питању" и да је "невероватно да само Удинезе и Јувентус имају стадионе у власништву".

"Нема никакве логике у ситуацији са италијанским стадионима. То је земља у чијој култури је невероватна страст према фудбалу, али је у исто време Италија данас иза Габона када су стадиони у питању, ако погледамо како је изгледао претходни Афрички куп нација", рекао је Инфантино.

"Невероватно је да само Удинезе и Јувентус имају стадионе у власништву. Стадион није само трошак, то је пре свега инвестиција", подсетио је овај 48-годишњак људе на челу водећих италијанских клобова да их је "време одавно оставило у историји".

Рома, међутим, годинама води борбу за легализацију пројекта "Стадио Делла Рома", иако је читава плејада локалних политичара и градоначелника Рима одбијала да подржи ову идеју.

Наполи, Лацио и Фиорентина такође су клубови чији пројекти стагнирају из различитих разлога, док су милански гиганти Интер и Милан имали својевремено израђене макете будућих стадиона, али је уследила криза, председници Масимо Морати и Силвио Берлускони повукли су се из клубова, после чега су нови власници из Кине решили да прво сређују клубове "изнутра", па потом размишљају и о селидби са "Ђузепе Меаце", тј. "Сан Сира".

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар