Како зауставити масовни одлазак

О томе шта су узроци, посљедице, али и потенцијална рјешења проблема названог одлив становништва из БиХ разговарало се данас у Бијељини, на округлом столу у организацији Националног демократског института у БиХ. Забрињавајуће је да је само у посљедњих пет година БиХ трајно напустило више од 40. 000 породица – истакао је проф. Срђан Душанић, са Филозофског факултета у Бањалуци.

Босна и Херцеговина 27.02.2019 | 17:10
Како зауставити масовни одлазак
Одлив становништва из БиХ сталан је проблем, који се посебно интензивирао посљедњих неколико година, када је ову земљу напустило 175.000 становника. Два су главна разлога, која наводе они који одлазе: економски и политички.

- Грађани су сити тога, те неизвјесности, напетости. Полако подвлаче црту, не желе више бити дио тога, не желе стално да слушају празна обећања, било владајућих, било опозиционих странака. Они одлазе без намјере да се врате – каже Душанић.

У земљама у које одлазе људи се осјећају поштованије, лакше долазе до посла, њихов рад се више вреднује – истиче професор Душанић и додаје:

- Овај проблем не интересује оне који воде ову државу. Они су фокусирани на своје гласачко тијело, јер знају да ови, који одлазе, су свакако незадовољни и нису подршка владајућој структури.

Међу учесницима округлог стола у Бијељини било је и оних који озбиљно размишљају о одласку преко границе:

- Као млада, незапослена особа, већ годинама активно тражим посао у струци. Нажалост, безуспјешно. Самим тим сам приморана да напустим РС, једноставно тјерају нас одавде – каже професор разредне наставе Славица Јовановић.

- Сви знају зашто људи одлазе, само што већина ћути. Посао искључиво могу да нађу људи који имају везу, људи који су политички подобни, а не способни – додаје Јовановић.

Након овог округлог стола, одржаног у Бијељини, Национални демократски институт ће наредних дана сличне расправе организовати у још седам градова БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Милко

27.02.2019 16:14

Само ви расправљајте а послије расправе на добар руцак. Док ви вијецате, сваког дана оду два аутобуса младих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.02.2019 17:31

А зашто уопште да заустављамо одлазак? Треба пустити свакога ко год жели да оде из ове провалије.

Name

Градиска!!!

27.02.2019 17:43

Вец одавно се требао упалити црвени аларм!!! Због цега увлацити опозицију са онима који владају у РС висе од 12 год, нисам на страни ни једни ни други ,али нај веци кривац је актуелна власт која се прави сљепа годинама за све проблеме које муце становниство РС!!!! Нике тацно да неодлазе "њихови гласаци" ( како рекосте за владајуце), одлазе и те како , знам лицно поридицу младу која се сликала са Додиком и објевљивала по фб и одосе сви!!! Од сликања и обецања и лазнога патриотизма се не зиви, дијеца се родила у РС оду за Њемацку тамо примају дијецији додатак , а са Њемацком немају ниста, а матицна земља недају ни основно да и задрзи овамо!!! И ста рециии, они и даље побиједјују на свим изборима и локалним и опстим , опет народ гласа за оне који нам отијерасе цијеле породице из РС!!! Појави се млади цовјек Станивуковиц који се бори за сву дијецу у БиХ, указује на све пљацке и малверзације које цине они за кога је тај народ исти гласово... али узалуд, ти исти подрзавају оне који нам тијерају становнисто ван РС , а против су они који истински зеле да остану овдије и да покусају направити систем из које се не бијезиии!!!

Name

Врло једноставно

27.02.2019 17:49

Повећањем плата и побољшањем стандарда!

Name

синип

27.02.2019 18:16

Апсолутно. А веће плате воде и већем стандарду. Али сконтаће то приватне газде и саме. На крају баладе.

Name

Ре

27.02.2019 18:47

Немојте тако. Па неце ваљда додикови ухљеби да врацају кредите које су сами потросили.

Name

СВЕ ИМАМО АЛ ПАМЕТИ НИДЗЕ

27.02.2019 19:06

ИМАМО 2 ПРЕДСЕДНИКА ХРПУ ПЕЛАМЕНТАРАЦА ИМАМО ВЛАДУ УХ ЗАБОРАВИ НА ПОЛИТИЦКЕ ПАПКЕ ИМ И ЊИХ ДОСТА СТА ЦЕ НАМ МЛАДОСТ НАРОД ИМАМО МИ НАСЕ АВИЈАТИЦАРЕ ХЕЛИКОПТЕРАСЕ КРИМИНАЛЦЕ РАТНЕ ПРОФИТЕРЕ, А И РЕФЕРЕНДУМ НЕМОЗЕ НАМ НИКО НИСТА

Name

лили

27.02.2019 20:22

Никако,Европа је тржиште рада.

Name

Мрцко Наиздан

27.02.2019 20:23

Изградити добре аутопутеве да људима буде драго да се врате!

Name

Цццц

28.02.2019 15:39

Остаће извори, ријеке, рудници, порези који ће расти, остаће ресурси, гиганти бившии српства пуна уста властодржаца и пљачкаша од деведесетих. Кога мислите да то интересује? Напротив, њих то радује.

Name

резиме

01.03.2019 06:22

Вазно је да имамо устав стар 27 година, традицију и "темеље дрзавности".. Али ни то не мозе помоци онима који остају, а ни онима који одлазе.

Name

лаки ре скептик

01.03.2019 21:28

Прица је заправо засто људи хоце и зеле да оду овадве и како то промјенити. Мој брат је напустио господски посао у приватној фирми гдје је имао 1900 км плату, није греска 1900 км плату је имао, јер је схватио да му је директор неко ко је далеко испод просјека по интелигенцији и моралу. Отисао на запад и сада има 3200 евра мјесецно. Није он одавде отисао јер није имао. Отисао је да не би гледао масовни дилеријум затупљеног народа. Ја имам посао у дрзаној фирми и покусавам да надјем неки нацин да одем. Ствар је проста. Ја овде презивљавам и тако не зелим да проведем зивот. Хоцу да зивим зивот. Да сада обецају не знам какву стабилност. Да се договоре и подјеле дрзаву измедју нација, опет ме не би наговорили да останем у дрзави у којој институције, предузеца и слицно воде БАЈЕ.

Name

Исток

27.02.2019 16:16

На питање како засуставити масовни одлазак одговор је једноставан. Уцините да нестану они који тјерају народ. Не правите се будале , знате одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

27.02.2019 17:32

Ти сто им смета напетост,неизвјесност су на дан избора сједили код куце или су гласали за оне који производе напетост и сукобе. Ј.б. луд збуњеног.

Name

Ре Тито

27.02.2019 17:53

А то да су гласали сигурно би несто промјенило? преко ноци би се отвориле фабрике, повецале плате и пензије за дупло, потекло би мед и млијеко... Па био је и СДС на власти, и тад је лоповлук владао, ови су га усаврсили, а неки нови кад би досли на власт, еее тек би они знали како се краде...

Name

Ре ре тито

27.02.2019 19:50

Да су тако људи размисљали кроз историју,да је све исто,да се не вриједи трудити,покусати несто промијенити,остали би јос увијек у пецини зивјети.

Name

истина

27.02.2019 21:22

Браво за исток. Само сто све треба дизати као из пепела, српзена земља од криминалаца, а млади немају времена да им на депонији пролази младост а имају и могуцност за колико толико бољу будуцност.

Name

истина

27.02.2019 16:23

Једноставно увести и постоват законе пустити приватнике да се развијају да мепогресно не схватите радник и приватник у правној дрзави исти радник добије плату и плаца рацуне приватник висе ради од радника два и три пута висе и добит улазе у производњу а не политицка багра да отима једноставно без богаток сељака и дрзава сиромасна без добри приватника радника нејма зато су сви тим ко и у дудбалу лопта пукне све пуца само правна дрзава и ријесено за десет година и капитал са запада заједно се иде правим путем не сваки дан супља прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.02.2019 16:25

Свака цаст професору који је дао изјаву тацну слазем се 20 год сам био на биро рада и никад нико није понудио ни метлу ,с тим сам отисао гдје могу да зарадим и зивим као нормалан градјанин и полако и фамилију превлацим овамо ! Куцу коју сам крваво направио оставицу да се Пацови легу у њој !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјежанија

27.02.2019 18:20

Додијала је неправда гдје год мрднеш, беззакоње, непотизам, корупције, муљање свих облика, криминал на сваком мјесту, .., штеле, куповни тзв. кадрови, страшне незналице на важним мјестима, итд. Једини је излаз бјежање из овог живог блата, за спас душе прије свега.

Name

Реално

28.02.2019 02:32

Мени само није јасно како можеш бити на бироу толике године, 20 година халллооо... То само значи да ниси ни тражио посао да будеш пријављен него си био на црно негдје... Ја би за 20 година обисао цијелу БиХ у потрази за послом ако нема посла у мом граду... Гдје год продјес неко тражи радника... Оправдање типа нећу ја да газда на мени зарађује милионе је дебилно јер ако ниси у стању да надјес посао 20 година онда сигурно неће на теби зарадити ни плату што ти даје, у 20 година си могао направити фирму па бити свој газда, ено људи на балкону посадили љуте паприке па покренули фирму преко продаје љутог соса путем ФБ, сад имају пар хектара под паприкама јер нису 20 година причали нема посла... Сад друга је ствар ако си чекао посао из снова да се увалис на државне јасле јер си способан за министра каквог очигледно...

Name

Мирослав

27.02.2019 16:29

Много је било обецања пред изборну кампању и после те нико и непита ниста а тако је и данас и мислим јос горе стање , а да дају нормалне плате неби народ исао из свог завицаја у тудјину али има нас и овамо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

27.02.2019 16:31

Имам 53 године, радим yа Њмеацку компанију у БиХ 20 година, солидан зивот не могу се позалити. Високо сам образован идјецу сам послао на студиј у Њемацку са намјером да се не врате, планирам да идем јер сам сит свега, бесциљне политике, не уласка у ЕУ, без реда и дисциплине, сталне лазне националне напетости.Цак нисмо у стању да имамо цист зрак! Један је зивот и стога продајем све само да бих конацно отисао из ове примитивне средине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тузлак

28.02.2019 01:12

супруга и ја смо радили за стране фирме. Имали смо мјесецна примања која многи могу само сањати. Све смо то оставили, спаковали дјецу и отисли. То тамо није зивот, да додје најпаметнији на власт треба јос 20 година да се несто поправи.

Name

Бијељинка

27.02.2019 16:34

БИЈЕЉИНА ЈЕ ЛЕГЛО КОРУПТИВНОХ ЗАПОСЉАВАЊА...ДА НАБРОЈИМ...ОПСТИНА И СВЕ СТО ВЛАДАЈУЦОЈ СТРАНЦИ ПРИПАДА..ЕЛЕКТРО БИЈЕЉИНА..ЗДРАВСТВО СКОЛСТВО...МИНИСТАРСТВО ЗА ПИЉОПРИВРЕДУ ВОДОПРИВРЕДУ ИСУМАРСТВО..ИТД И ТАМАН СТЕ У ОВОМ ГРАДУ О ТОМЕ РАСПРАВЉАЛИ..ОВДЈЕ ИЗАДЈИТЕ НА ТРГ И ПИТАЈТЕ..ГДЈЕ КО РАДИ..КО ГА ЗАПОСЛИО..ВЕЦИНА БИЈЕЉИНАЦА КОЈИ ТРАЗЕ ПОСАО ЦЕ ВАМ РЕЦИ..НИКО НИЈЕ ПРИМЉЕН ЗБОГ СТРУКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таман

27.02.2019 17:43

Подршка исељавању у бољу будућност.

Name

Јоја

27.02.2019 17:11

Забранити излазак, као у Сјеверној Кореји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем

27.02.2019 17:12

Колико лако прихватимо флоскулу режима да је "одлазак становништва проблем" . Испаде да они који одлазе праве држави проблем, а истина је супротна. Проблем је накарадни систем, режим и тајкуни. Кратко -ДРЖАВА.Крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зокс

27.02.2019 17:16

Борили смо се и крварили а политика нас је довела до ситуације да се сви се.... на њу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лако

27.02.2019 17:18

Поставити људе без криминалне прослости на кљуцна мјеста, одузети нелегално стецену имовину, одузети покуповане дипломе, дати отказе подобним и странацким увлакацима, довести закон у ред, дици економију и привреду, да млади људи могу да зиве од свог рада, а не да презивљавају...и онда нецемо одлазитти висе...али док то владајуца булумента схвати, млади це отици, они це се накрасти, а папци це испастати...кад их њихове главоње оставе на циједилу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блмојград

27.02.2019 17:22

Нико није луд да враћа туђе кредите да би нечији син возио бмw.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

27.02.2019 17:29

Многи олазе да би сачували ментално здравље и тиме да би остали нормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

27.02.2019 17:29

Греска драги мој професор. Велика грешка. Управо ти што одлазе су највеца подрска резиму јер управо дознаке и инвестирање "евакуираних"одрзавају резим. Без њих систем би сам себе пождерао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2019 17:47

Ма да. Липси магарце до зелене траве.

Name

Тоза

27.02.2019 17:48

Све це мање бити дознака.

Name

Боки

27.02.2019 17:44

Никако. У овој држави је дуго присутна велика пљачка, несигурност, неправда и небрига за човјека. Људима је досадило ово стање пакују се и одлазе са вјером и надом у боље сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рyм плоцица

27.02.2019 17:48

НИКАКО..БЈЕЗИТЕ ЉУДИ ИЗ ОВОГ ЗЛА И ВИЛАЈЕТА..Ко год мизе а поготово млади..ето јyце испратих двојицу комсија са породицама одосе..4 дјеце одведосе и то оба били на будзету..ПА ВИ ЗАКЉУЧИТЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

27.02.2019 18:10

Треба народ да се освјести и да од власти тражи одговорност. У свим нормалним државама у свијету кад нека афера власти изадје у јавност, тражи се ко је одговоран за то и његова одговорност. Код нас се краду милијарде, а власт нам то презентује да је то за насе добро и ми то нажалост прихватамо. Људи највише одлазе због система који појединциима омогућује све, а огромној већини ниста. Зато народе тражите од власти одговорност и немојте да допустите да неко вама манипулише!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.02.2019 18:11

А сто би заустављали људе који зиве у оцају 25 или 30 година и који за своју дјецу хоце боље сутра.Гдје сте са тим округлим столовима свих ових година док се брутално пљацка.Имате којекакве организације,примате плату да млатите празну сламо за ове лопове и ниста не радите.Сто нисте извели људе на улице прије 10,15 год или сад на крају крајева па мјењали несто да људи не одлазе.Вец предлазете заустављање одлива,бавите се ататистилама које су нама врло добро познате а ниста не нудите !!! Пустите људе који одлазе на миру !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Хик

27.02.2019 18:38

Привреда дефинитивно не постоји у РС и БиХ.Цудно неко стање.Сасвим сам сигуран кад би сви млади напустили РС неби битно утицало на резим и администрацију.Имам осецај да им фали новца и да су у стању да униште све здраво и постено да би досли до пара.Као карцином су сто проздиру све сто могу.Ту лијека нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицан

27.02.2019 22:22

Друзе тито ви сте умрли 4 маја у 3 И 5 вец у 3 И 10 ми смо били у толиким говнима И ево до дан данас сваким даном смо у све вецим. Излаз из овог свега је виза за еу.

Name

децко

27.02.2019 18:45

Никога не заустављати при одласку из тамног вилајета.... нека се спаси ко се мозе спасити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деwац

27.02.2019 19:07

Царујте ускоро сами себи.Свако ко нема посла и квалитетног зивота боље му је отиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

27.02.2019 19:08

Како ствари стоје никакако. Код нас се плате повечавају полицији која ће вјерно да шува постојеће стање у Републици Српској, Млади стручњаци никоме не требају и они одлаазе на запад без накнаде, без обзира што их је држава школовала. Нису они одговорни, већ власт која неможе да нађе начина да их запосли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се мозе ако се хоце

27.02.2019 20:47

Рецепт је једноставан: Поцети цијенити знање, а не припадност странци која најцесце припада једном цовјеку или неколицини. Управо супротно од оног сто нам поруцују модерни српски робовласници. Зивимо у парадоксалном систему. Наизглед слободни, а спутавани и уцуткавани на сваком кораку. Нема среце ни напретка гдје не постоји слобода да се без страха изрази неслагање са владајуцим мисљењем и засто не реци незнањем и безидејносцу неколицине. Нама требају идеје а до тих идеја се не долази тако сто цете изабрати да радите са људима који мисле као и ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

27.02.2019 21:22

Масовни одлазак ће зауставити прво кад дају наде људима у правду и систем (хапсити велике рибе) . друго кад отворе границе за извоз а затворе за увоз свакаквих глупости, трће кад почну давати подстицаје за пољопривреду и привреду, четврто кад почну повећавати плате а отпуштати вишкове по државном сектору, пето подстицати наталитет, шесто, кад се промјене политичке фаце јер их више гледати не можемо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одснивач

27.02.2019 21:40

Знам за РС, овдје дефинитивно влада државни терор на слободом и памећу. Они са купљеним дипломама су заузели факултете, владу, локалну власт, правосуђе и полицију. Они су истомишљеници, односно источиниоци, јер такви не мисле: Сви који се не уклапају у миље безчашћа корупције рекеташења, мита, морају да оду. Оду тамо гдје се може живјети, а овдје ни ја мјесто за умирање, ако сам не умреш има ко ће ти помоћи, Сваки ентитет јача полицију да буде "стуб и одбрана" а уствари је терориста свака свог народа! Ужас, бјежите одавде, само је овдје срамота и животно опасно бити паметан, мислити својом главом и бити патриоата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуба Либре

27.02.2019 23:08

Несто типа Берлински зид, мозда цак и Кинески у комбинацији са бодљикавом зицом и наорузаним цуварима мислим да би дало резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

28.02.2019 03:34

Народе идите сто даље од црвених кмера и њихове власти. А ове црвене кмере који се куну у бурлу и хоце вани да иду, упамтити и сацекати гдје год да оду. Тако све слуге ове апокалиптицне власти треба упамтити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

28.02.2019 04:09

20 година чекамо боље . Доста је било. Од ове рупе и Бог је дигао руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментатор

28.02.2019 05:47

Политицари треба да створе здраву климу у земљи медју народима , да народ мозе зивјети нормално, стране инвестиције и мање зависности од увоза и кредита страних банака .Свако препуцавање ,ми -они пуни мрзње ,утице прво на народ и свако будуце улагање страних инвестиција .ЗНАЦИ МОРАТЕ ОСИГУРАТИ ДУГОТРАЈНИ МИР на овим теренима ,како ,размисљајте.Знаци свако састајање политицара мора бити и потписивање мира измедју народа ДА несмије БИТИ РАТА.Смањење орузја у БиХ и продаја другим дрзавама истих.Стимулације насих људи извана да отворе и запосле људе са минималним порезом. Када су власти безбозне нестаје народа. Тразите мудрост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

28.02.2019 08:50

Један радник који је отишао преко гране оставио је државу без бар 500 марака пореза на плату ,ПДВ што је овде трошио и остале ствари које је плаћао. То држава надомјешта таксама ,акцизама , притишће приватни сектор а и њима пад промета па тешко опстају . Око н.године маса затворених радњи а држава повећава трошење и какве мјере за заустављање одласка. Овдје је преживјет све теже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

28.02.2019 11:56

Само отворите граничне прелазе да се народ не гужва и не прави застој, тако је најбоље, свима нека је са срећом ко оде одавде. Задњи нека угаси свијетло ко буде излазио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлазак

28.02.2019 15:24

Када оне пензионере и Парламентарне скупстине посаљете у пенрзију а на њхова мјеста поставите младе и образоване људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

28.02.2019 15:48

Превише смо вјеровали странцима и њиховим лажним обећањима у боље сутра и у владавину права. Док је ЕУ са свим могућим механизмима заштитила своје тржиште, ми смо наше тржиште широм отворили врата за месо које је замрзнуто већ 15 година, за холандско млијеко у праху, за најслабију врсту данске свињетине итд. Тиме смо уништили наше село, уништили смо сточни фонд итд. Разни бјелосвјетски експерти су нам увалили пљачкашку приватизацију а резултат тога је да нам је уништена привреда а стотињак наших пљачкаша се је преко ноћи енормно обогатио. Школски систем је уништен. Млади људи кад заврше факултете нису способни да оснују свој бизнис, као што то раде у Аустрији. Страначко запошљавање је уништило правну сигурност наших грађана. За утјеху слично је у свим државама на подручју бивше СФРЈ. Узмино примјер Македоније, све су урадили што су им страни експерти савјетовали а резултат тога је да су створили једну од најсиромашнијих држава Европе. Па македонски парадајз је три хиљаде пута бољи, квалитетнији и здравији од холандског, шта то вриједи, чим њихово поврће доспије за тржиште на улазу у Македонију чекају холандски и дански шлепери са својом јефтином и неквалитетном робом препуном водом са огромним дозама пестицида, хербицида и других додатака за здравље штетних људском организму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смоки

28.02.2019 18:18

Ратовали,убијали и мрзили друге да би створили рс.а сад пут под ноге па у Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реванант

01.03.2019 15:45

Тако је то. Ко нема у глави има у ногама.

Name

има се мозе се

02.03.2019 11:44

питајте драска он све зна неце он вани он се налапао па сад сере по дрзави и сиротињи просто рецено зајебава народ јер сит гладном не вјерује а он само глуми да вјерује због политицких поена, ако је он за политику јадни смо и цемерни

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАН

02.03.2019 16:17

И одлазак градјана из РС је ПЛАН владајуци. Само сто они нисуобавезни да Извјестај о реализацији тога плана, поднсе градјанима. Јер све је транспарентно. И, за власт, веома задовољавајуце.

ОДГОВОРИТЕ