Сусрет Трампа и Кима у Ханоју

Амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун састали су се данас у Ханоју.

Свијет 27.02.2019 | 12:50
Сусрет Трампа и Кима у Ханоју
Њих двојица су се руковала и позирала фоторепортерима. Трамп је пријатељски потапшао Кима по руци, а затим су сели.

Трамп је рекао да се радује "веома успешном" самиту.
 
- Успели смо да превазиђемо све препреке и овде смо данас - рекао је Ким.

- Част ми је бити са председником Кимом, част је бити заједно у Вијетнаму. Супер је бити с вама, имали смо врло успешан први самит - рекао је Трамп.

Ккао је Трамп истакао, неки људи су желели да њихов састанак буде раније, али је он задовољан током разговора САД и Северне Кореје.

 
Амерички председник је поновио да је однос два лидера "заиста добар".

Како је предвиђено, они би требало насамо да разговарају 20 минута у хотелу Метропол, док ће читав самит у Ханоју трајати око два часа, наводи се у распореду америчког председника.

У близини хотела, који је у великој мери ограђен за јавност, чувено луткарско позориште Лотус подигло је портрете двојице лидера, од којих један приказује Трампа који маше испред америчких и вијетнамских застава.

Два председника ће се такође састати и у четвртак.
 
"Вијетнам се развија као мало која земља у свету. И Северна Кореја биће иста, веома брзо, ако се буде денуклеаризовала. Потенцијал је феноменалан, велика шанса, као ниједна друга у историји, за мог пријатеља Ким Џонг-уна", написао је Трамп уочи данашњег сусрета са Ким Џонг Уном

Ово је други самит двојице лидера, који су се први пут састали у јуну прошле године у Сингапуру, када је Ким обећао да ће радити на потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва.

Међутим, напомиње Ројтерс, од тог "историјског самита" постигнут је мали напредак у преговорима, пошто Северна Кореја захтева укидање америчких санкција како би се званично окончао Корејски рат, који је трајао од 1950. до 1953. године и тражи безбедносне гаранције.

(Блиц)
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

...

27.02.2019 11:56

Фали им још један одавде, па да су сви луђаци на једном мјесту.

ОДГОВОРИТЕ