Наступ за 1. март или нема наступа

Амбасадорка БиХ у Катару Бисера Турковић спријечила је КУД “Босиљак” из Дервенте да учествује на међународном фестивалу у тој земљи, тврди за Српскаинфо руководилац друштва Стана Наградић.

Босна и Херцеговина 26.02.2019 | 19:44
Наступ за 1. март или нема наступа
Према њеним ријечима, прије више од пола године “Босиљак” је добио позив да учествује међународном фестивалу у организацији Катара у сарадњи са УНЕСЦО. Позив је прихваћен јер је био коректан, са одличним условима, а КУД је у међувремену завршио припреме и купио авиокарте.

– Међутим, прије око 20 дана добили смо допис из амбасаде БиХ у Катару у коме пише да очекују наш долазак и наступ поводом 1. марта, тзв. Дана независности БиХ. Немамо ништа са амбасадом, нити нас је звала, ни финансирала, као ни било која институција из БиХ. Одговорили смо да не прихватамо став амбасаде, ми нисмо никакво политичко удружење, не промовишемо било какве политичке датуме. Наш циљ је промоција културе, фестивал промовише културну различитости и окупља ансамбле са свих континената. Али, за госпођу амбасадорку то није важно, она је имала своје намјере да програм добије бесплатно, да се представи као одличан амбасадор који промовише БиХ. Наш одговор је био изрчит да не можемо то да прихватимо и не желимо у томе да учествујемо – каже Наградићева.



Како каже, након тога су организатори фестивала учинили све да “Босиљак” ипак учествује, али амбасадорка није дозволила да ни под којим условима КУД наступи на фестивалу.

– Организатор нам је потом понудио да дођемо као туристи и да одржимо концерт у Дохи мимо фестивала. Закључили смо да то не треба да радимо. О свему смо обавијестили Министарство спољних послова БиХ мислећи да ће поблем бити ријешен ако они реагују. Министарство је такав допис јуче и упутило, подржало нас, али амбасадорка ипак није промијенила став. Колико смо чули, галамила је и пријетила прекидом дипоматских односа. Она није амбасадорка БиХ, она је само своја или можда амбасадорка свог народа – каже Наградићева.

Подсјећамо, у Републици Српској се не празнује 1. март као Дан независности БиХ. 

Министар спољних послова БиХ у техничком мандату Игор Црнадак каже за Српскаинфо да је обавијештен да је КУД из Дервенте отказан наступ упркос писму подршке које је добило из министарства.


 
– Такође сам информисан да је тврдња организатора према ансамблу била да је амбасадорка БиХ у Катару експлицитно тражила да они не учествују и да су због тога одлучили да одустану. Данас је било немогуће ступити у вези са смбасадом БиХ, а амбасадорка се није јављала на мобилни телефон тако да нисам могао да чујем њен став о овом случају – каже Црнадак.

Обећава да ће бити провјерено све што се десило и да ће о свему бити обавијештено Предсједништво БиХ које је овлаштено за одређене оцјене поступака амбасадора и евентуалне санкције.

– Ако се покаже да је тачно да је амбасадорка радила на томе да ансамбл из Дервенте не дође у Катар, умјесто да чини све да што више наших људи учествује у културној размјени ван граница БиХ, онда је то страшна ствар, јако лоша порука – закључује Црнадак.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Мишо

26.02.2019 18:49

Нормалне државе реагују муњевито.МОМЕНТАЛАН ОТКАЗ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

27.02.2019 06:11

Па то је Баја са саучесницима прво мијењао. Зар сте већ заборавили први Бајин потез, а онда фарса око заставе, обезбјеђење...

Name

рст

26.02.2019 18:55

МИЛЕ;САД СЕ ПОКАЖИ,А НЕ НА СВОМ НАРОДУ КОЈИ САМО ТРАЖИ ДАВИДОВЕ УБИЦЕ И ЊИХОВЕ ЈАТАКЕ ИЗ МУП-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александра

26.02.2019 18:55

Незнам какве везе има Конзулат БХ?? Посаљите захтјев за визу директно конзулату Катра.Они одлуцују ко долази а ко не, а не Босанци :))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

26.02.2019 18:57

Ово треба ријесити билатералном медјународном сарадњом преко Брисела. Без обостраног увазавање европских вриједности, без толеранције и медјусобног постивања нема изградње демократије и демокрафског капацитета, ни политицког дигнититета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

26.02.2019 18:57

Бајина љубимица !

ОДГОВОРИТЕ
Name

079

26.02.2019 19:00

И хоће ли је господин министар смјети бар усмено упозорити јер јој отказ не смије дати? Замјерио би се риђобрадом. Хррррк пуууу клошари клошарски. Дјецу петљате у ваше болесне партијске амбиције. Исто бих рекао да амасадор БиХ у Београду петља бошњачку дјецу из РС са деветим јануаром. Све вас треба похапсити или протјерати. Не дате нам да дишемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

26.02.2019 20:05

Сад ће њој и ридјобрадом твој велики Водја одбрусити као са заставом, линком, аутопутем и осталом. А ти ћеш бити поносан што имаш таквог прешједника.

Name

ре дусанцули од 079

26.02.2019 21:14

Друже...мој предсједник је предсједник једне уважене европске земље која има више километара аутопутева него твоја магистралних километара. Поносан сам на њега јер би такве случајеве рјешио изабрани министар вањских послова којег би он у супротном санкционисао. Додик, чије презиме не можеш написати од мржње је предсједник предсједништва БиХ. Да ли је та БиХ твоја држава? Ако јесте онда је он твој предсједник па нек тебе и усрећује. Ја сам са својим довољно срећан.

Name

Ре(ре дусанцули од 079)алитиц

27.02.2019 00:33

Ти бас волис бурлу... зато из БиХ бјези народ због таквих предсједника и политицара и таквог народа као сто си ти који их бирају. Е залостан ли си.

Name

сарајлија

26.02.2019 19:07

Као прво,шта ће српско друштво у Катару? Као друго,добију новце за пут,дневнице,смјештај и још хоће да бирају шта, кад и коме ће да свирају? Сад свирајте и играјте на каквој кориди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

источни Сарајлија

26.02.2019 19:41

Ето амбасадорка ће им одлучивати коме ће играти и пјевати а и када. Ако је фестивал и ако су позвани од организатора шта се она има петљати. Е неће јој нико играти и пјевати за 1. март

Name

Кики

27.02.2019 01:49

Вец је КУД Љиљани ускоцио ..да замјени Босиљак..постено..нек пјева ко хоце.

Name

Брод

26.02.2019 19:15

Браво за госпођу и великог човјека Стану Наградић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРУКА

26.02.2019 19:33

САСВИМ УОБИЧАЈЕНО У КВАЗИДРЖАВИ КАКВА ЈЕ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћирилко

26.02.2019 20:16

Мени Амбасада БиХ у Бечу не одговара мејлове писано ћирилицом, па сам једном пробно написао на латиници са муслиманким/бошњачким именом, преносим вам само дио лицемјерства: ,,Поштовани, Покушали смо вас добити на број телефона који сте оставили у вашем маил-у али безуспјешно јер се јавља особа која нисте ви." Дакле звали су и одговирили мејлом, само ако се представиш као Бошњак, а кад пишеш као Србин мук као да сам држављанин Тунгузије. Срамота за БиХ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талибанска Посла

26.02.2019 21:47

ТО РАДЕ МУСЛИМАНСКИ АМБАСАДОРИ ГДЈЕ СУ ГОД ОНИ У ПРЕДСТАВНИШТВИМА БИХ СРБИМА ПРАВЕ ПРОБЛЕМЕ

Name

Милан

26.02.2019 20:25

1.март је велики празник. То је медјународни дан цивилне застите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

26.02.2019 21:25

Управо тако медјународни дан цивилне застите И сви треба да изàдјемо на улице са заставицама А ово друство како се вец зову нек одиграју једно коленце насем баји И нетреба боље

Name

брецало

26.02.2019 20:46

Заиста цист безобразлук ово нема смисла ова абасадорка под хитно да се врати у бих и да се санкцијонисе ово нема нигдје само код нас са полуписмени људи одредјују ко це ста да ради сотоно зенска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

26.02.2019 22:37

Излапела и стара и не зна због цега је тамо,а камо ли сто друго. Па имате ли уопсте мозга, ста саљете у свијwт да нас представља, поред толико дивне образоване способнw омладине у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

27.02.2019 12:04

Нека ми неко казе да БиХ нема способних кадрова којима је стало до нас, нпр. од 35до 50 година да нас представљају!? Ово ста се ради је узас!

ОДГОВОРИТЕ