Кога изабрати на изборима у БиХ?!

Иако говоре да су на политичкој сцени БиХ потребни нови људи са модерним идејама и схватањима, грађани такве кандидате игноришу на изборима.

Босна и Херцеговина 26.02.2019 | 19:21
Кога изабрати на изборима у БиХ?!
Политичке кризе и проблем који муче Босну и Херцеговину нестаће тек када на политичку сцену дође потпуно нова генерација, која ће водити модерну политку.

Реченица је ово коју сваке седмице изјави неко од аналитичара, а судећи по коментарима – и народ је сагласан.

„Овдје би и Курц лијепио плакате“ говорили су људи, а реченице попут „сви су они исти“, „већ 20 година исти људи у политици“, „има ли неко нови и нормалан“ сваки други грађанин често изговори гледајући дневнике. Међутим, на изборима изаберу потпуно другачије.

Нови и независни кандидати готово да немају никакву шансу поред кандидата иза којих стоји политичких партија, а младима се обично замјера што немају искуства.

– Дај боже да немају оваквог искуства као домаћи политичари и да нам се појави неко „чист“ – сматра аналитичар Жарко Папић.

Он као примјер наводи нову кантоналну владу у Сарајеву, која је нешто млађа од претходних, а људи их тренутно критикују јер немају никаквог политичког искуства.

– Мени је то у овом случају предност, јер је свима доста овог искуства које се стицало у политици 20 година, а оно значи искуство у непотистичким везама и мијешању у јавне тендере. Волио бих да неко нема то искуство. Свима је доста старих и истих, а онда дођу млади и буду критиковани јер су премлади и немају искуства. Па, дај боже да нам се појави министар који нема оваквог министарског искуства – наводи Папић.

Додаје да би најбоље било да политичке партије почну укључивати нова лица с озбиљним професионалним референцама и великим личним кредибилитетом.

– То би био добар пут да се освјежи демократска сцена у БиХ, а тако би се мотивисали и гласачи да не апстинирају као што по обичају раде – додаје он.

Сматра да би најбоље за домаћу политику било када би се политичке партије уозбиљиле. 

– Међутим, независни кандидати имају други проблем. Без озбиљне партијске инфраструктуре тешко ће проћи. Независни кандидати пролазе само у мањим локалним срединама, јер их људи знају и ту не треба велика кампања. Потпуно је другачије када је ријеч о ентитетским изборима, гдје они често немају шансе – додаје он.

Зашто народ коме је доста истих политичара не да шансу новим људима, питали смо и професора Ђорђа Вуковића, који сматра да је то врзино коло и једна од већих проблема.

– То јесте једно од најизраженијх обиљежја наше политичке културе. Стално се уопштава и говори да сви су политичари исти, а то само свједочи о једној чињеници да су карактеристике већине људи на јавној сцени сличне. А с друге стране, такав их народ и бира – објашњава Вуковић.

Додаје да то све говори о ниском нивоу политичке писмености, из кога излази мит да нам требају нови млади људи који послије немају подршку, јер влада мишљење да су сви исти.

– Та сумњичавост, обазривост и примједбе да им недостаје искуства више говори о политичкој култури нашег народа, него о кандидатима. То је уџбенички пример етнонационалних психолошких карактеристика, које утичу на политичку орјентацију – наводи он.

Вуковић сматра да влада једна парохијална поданичка свијест, која не смије да препозна, а онда да подржи и повјерује новим људима.

– То је ствар одсуства демократске политичке историје. Старији политичари често младе људе користе као изборне старлете или орнаменте којима се они размећу и говоре “ево, ми имамо нове чланове”, а заправо се они своде на ниво партијске пјешадије. Немају простора да се наметну идејама – наводи Вуковић.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

26.02.2019 18:43

Наће се млади политичари, међу овима што нам долазе као мигранти. Међу нашима није могуће, јер они одлазе на запад гдје владају друге вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНАЛИТИЧАРИ

26.02.2019 18:45

ДОСТА ВАШИ ГАТРСКИХ ПРИЧА. СТРАНКЕ ПЛАЋАЈУ ДА ОСТАНУ СТАРИ ПОЛИТИЧКИ КАДРОВИ РАДИ ОЧУВАЊА КРИМИНАЛА. ДУШАНКА МАЈКИЋ, СРЕДОЈЕ НОВИЋ, НИКОЛА ШПИРИЋ, РАДМАНОВИЋ НЕ ТРЕБАЈУ НИ СВОЈИМА ЈЕР СУ ИХ ОБЕЗБЕДИЛИ ДО ПЕТОГ КОЉЕНА КРИМИНАЛОМ ОД ОВОГ БЈЕДНОГ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојо

26.02.2019 19:14

Грађанима БиХ се не пише добро никако

ОДГОВОРИТЕ