Партизанове опције за дерби...

Шћекић – штопер или задњи везни? Павловић или Вулићевић? Са једним или два шпица? Црно-бели извесно са најмање три промене у односу на јесењи сусрет са Звездом, без зимских појачања на ''Рајку''. . .

Фудбал 28.02.2019 | 23:38
Партизанове опције за дерби...
Гори пламен оптимизма у Хумској улици. Разбуктао се после две уводне пролећне победе, верују Гробари да њихов тим може до хет-трика у 2019, а у седмици дербија једно од централних питања јесте у ком ће саставу црно-белии на мегдан комшијама (субота, 18.00, ТВ Аренаспорт 1).

Ако се погледају актери претходног сусрета вечитих јасно је да ће тим Партизана претрпети најмање три измене: Марко Јанковић је отишао у италијански СПАЛ, Светозар Марковић доживео повреду на премијери другог дела првенства и после данашње операције следи му двомесечна пауза, а Данило Пантић тек лагано улази у ритам тренинга и није реално очекивати га у рубрици „стартери“, ако се зна да је пропустио цео припремни период. Извесно је да су од места у првих 11, у било којој варијанти, далеко зимске новајлије:Муса Нџаи је и даље повређен, Дејан Георгијевић засад трећа опција у шпицу, а од младог РадивојаБосића се очекује да проигра тек у неким мање захтевним утакмицама.

Највећу бригу стручном штабу, ипак, задала је повреда Марковића, због чега је Зоран Мирковић пред изазовом да реши изостанак једног од стандардних првотимаца из првог дела сезоне. У минулом колу против Пролетера ту позицију покрио је Страхиња Павловић и под условом да је то била генерална проба за дерби логично је очекивати 17-годишњег дефанзивца као партнера Марку Валијентеу, с тим што би у тој ситуацији, као и у дуелу са Новосађанима, шпански интернационалац покрио Марковићеву страну, аПавловић се померио на место левог штопера.

Уз очекиван повратак Саше Здјелара (паузирао како не би ризиковао суспендујући картон) и ЗоранаБамбија Тошића (пропустио меч минулог кола због лакше повреде), Партизанових стартних 11 би требало да изгледа овако:



С једне стране то би било очекивано решење, следствено дуплом ставу – руководилаца да се промовишу млади и стручњака – да се на великим утакмицама постаје играч, међутим, није мали број оних који су у дебију Павловића видели трик Бате Мирковића, покушај да завара траг. Што има смисла, јер је било у прошлости случајева да талентовани изданци школе „изгоре“, да их прогута важност меча, као што се на претходном дербију на Маракани десило Марковићу и Армину Ђерлеку. Или, на пример, кад је Александар Миљковић 2008. директно из Телеоптика ускочио у последњу линију одбране за сусрет са Сампдоријом, упао у црну рупу и никад више из ње није изашао. Уосталом, сам Мирковић је више пута поновио да би у раду са младим играчима требало да буде опрезан, како их не би „потрошио“.

Заговорници те идеје подсећају да је дерби предвиђен за искусне играче, оне који су већ преко главе претурили свашта, па би у тој варијанти дошло до корекције, тако што би се Немања Р. Милетић са позиције десног бека (његов именањак и презимењак сигуран на супртном крају терена) преселио у срце одбране, што му је примарно место, чиме би се, нарочито после растанка са Габријелом Енакеом, отворио простор за Мирослава Вулићевића. Реч је о човеку дупло старијем од Павловића, искуством би знао да се носи са Ериком Јирком или Вељком Симићем, међутим, отажевајућа околност је што је последњи пут био на терену још 26. септембра на гостовању у Лазаревцу, само четири дана после 158. вечитог дербија.

Ако се то деси, Партизан би рачунајући и „зацементираног“ голмана Стојковића имао далеко искуснију одбрану, поготово ако се нађе места за Бојана Остојића, који је у финишу меча са Пролетером добио шансу:



Трећа опција би значила да дефанзива добије потпуно нове обирисе. У тој варијенти би на позицију штопера ускочио Александар Шћекић. Црногорски репрезентативац је већ био у сличној позицији, у реваншу против Бешикшташа баш је он заменио Марковића после првог полувремена и има наговештаја да се и ова идеја разматра. Тим пре што би Шћекић могао да помогне у скоку, ако буде требало да заустави нападе из ваздуха Ричмонда Боаћија (стрелца изједначујућег гола јесенас), новог Звездиног штопера, Немање Милуновића, па и капитена Вујадина Савића.

Ако се Мирковић определи за познаника из селекције Соколова, онда би Партизан могао да истрчи у следећем саставу:



Шћекић је јесенас био један од кључних играча Партизана на средини терена, потпуно је амортизовао везни ред црвено-белих и ако стручни штаб процени да је кориснији у тој варијанти, логично је да не дира одбрану која је играла против Пролетера, али да бившег фудбалера Генчлебирлигија упари са Сашом Здјеларом, на месту задњег везног, у покушају да њих двојица зауставе Звездине креативце, Марка Марина и Душана Јованчића (ако буде спреман).

У том случају би се Небојша Косовић померио на позицију централног везисте, али би то онда значило да напад трпи, односно да један од двојице све ефикаснијег тандема, Немања Николић или Рикардо Гомеш, мора да чека шансу с клупе. У претходном дербију Србин је заменио шпица са Зеленортских Острва у последњих 15 минута, те не би било изненађење да се нешто слично деси и овај пут, ако Мирковић прибегне мало опрезнијој варијанти.



Партизану је, ипак, победа потребна као хлеб. И зато, не само да се потврдило да са два нападача делује убојитије, него су Николић и Рикардо очекиване узданице за суботњу окршај, у коме би по крилима требало да дејствују Зоран Тошић и Горан Закарић, па да прекидом, центаршутем или ударцем са дистанце намучеМилана Борјана.

Јер, на основу приказаног у прва два пролећна кола гори пламен оптимизма у Хумској 1.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт, МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар