Да ли су нижи мушкарци агресивнији?

Предања кажу да је Наполеон свој недостатак висине надокнађивао вођењем ратова, а научна студија која је спроведена у Атланти тврди да су нижи мушкарци агресивнији од високих.

Занимљивости 26.02.2019 | 10:27
Да ли су нижи мушкарци агресивнији?
Студија коју су недавно објавили научници Центра за контролу болести у Атланти показала је да су ниски људи често агресивнији и насилнији, пише Бригхт Сиде.

Научници су посматрали 600 мушкараца старости од 18 до 50 година и открили су да су они мушкарци који су се осећали мање мужевно чак три пута склонији томе да почине насиље или криминални чин. Научници су открили да је разлог за то највероватније стрес који ниже мушкарце подстиче да буду агресивнији како би надокнадили мањак висине.

Овај синдром познат је и као "Наполеонов комплекс" који је први пут идентификовао аустријски психоаналитичар Алфред Адлер.

Такође су прошле године еволуцијски психолог Марк ван Вугт и његов тим истраживача с Универзитета Врије у Амстердаму пронашли доказе о Наполеоновом комплексу. Наиме, након истраживања дошли су до закључка да се мушкарци који су нижи понашају агресивније. Према мишљењу стручњака, нижи људи имају јачи осећај рањивости и виши ниво параноје.

Међутим, научници су упозорили да је група која је учествовала у истраживању била премала, па ове резултате треба узети с резервом.

Наиме, научници Универзитета из Ланцасхиреа (УЦЛАН) дошли су до закључка да је Наполеонов комплекс заправо мит.

Њихова студија је показала да ниски људи ређе губе живце од оних просечне висине. Они су током истраживања пратили откуцаје срца и телесне реакције нижих људи у контакту с онима просечне висине и показало се да су виши мушкарци чешће и брже знали да се изнервирају.

Студија раста уВWесексу спроведена у Великој Британији, која је пратила психолошки развој деце од тренутка када су кренули у школу до одраслог узраста, утврдила је да нису пронађене значајне разлике у функционисању личности или аспектима свакодневног живота које би могле да се приписују висини.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Анонимно

27.02.2019 13:53

Исус је лек за сваку болест. ------- Волети је лек за свако обољење.Храна за дух,душу и тело и данас,довољна је Христом умножавање хлеба и рибе за све гладне и не засите особе.Хвала Богу.Слава Христу.Бивајте довољни са оним што вам је Бог подарио.БУДИТЕ ДОБРИ ЈЕДНИ ПРЕМА ДРУГИМА,БЕЗБРОЈНО ОПРОСТИТЕ ЈЕДНИ ДРУГИМА,ВОЛИТЕ ЈЕДНИ ДРУГЕ,ПРОТИВ ТАКВОГ ЗАКОНА НИКО ВАМ НИшТА НЕ МОжЕ И НИКАКВО НЕВРЕМЕ НЕћЕ ВАМ НАУДИТИ.Осим ако не падне снег у ово доба године,хвала Богу Исусу Христу на свим људима и на времену пролећном. - ОСТАЈТЕ У ЗДРАВЉУ,ДУГО И ДОБРО ПОжИВИТЕ ПОшТУЈУћИ СВОЈЕ РОДИТЕЉЕ. -

ОДГОВОРИТЕ