Случај Алијагић поново у судници?

– Након што је прошле године одбио апелацију Салиха и Муамера Алијагића и ставио тачку на њихово милионско потраживање од Републике Српске, Уставни суд БиХ се изненада предомислио и сада донио потпуно супротну одлуку, те одлучивање пребацио поново на Врховни суд Републике Српске.

Република Српска 26.02.2019 | 10:24
Случај Алијагић поново у судници?
Предмет „Алијагић“ на тај начин ће опет бити у судници и о њему ће се одлучивати по чак 20 пут. Спор између Алијагића и Републике Српске траје већ деценију, а води се јер Алијагићи траже накнаду материјалне штете за одузете машине, алат, опрему и репроматеријал, полупроизводе и готове производе из њихове занатске радње у Требињу 1993. године.

Подсјећамо Уставни суд БиХ, у марту 2018, као неутемељену одбацио апелацију Алијагића против пресуда Врховног суда РС и Вишег привредног суда Требиње, чиме је стављена тачка на њихово милионско потраживање због одузете имовине.

Међутим, након тога су Алијагићи поднијели захтјев за преиспитивање Одлуке Уставног суда БиХ. Суд је захтјев прихватио у новембру 2018, те преиспитао своју Одлуку.

Након преиспитивања, исте судије Уставног суда БиХ које су лани одбиле апелацију Алијагића, сада, 31. јануара ове године, су је усвојиле.

„Утврђује се повреда права на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Укида се пресуда Врховног суда Републике Српске од 4. децембра 2014. и предмет враћа Врховном суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку“, наводи се у Одлуци Уставног суда БиХ од 31. јануара.

Наложено је да Врховни суд РС у року од 90 дана обавијести Уставни суд БиХ о предузетим мјерама с циљем извршења Одлуке Уставног суда БиХ.

Из кабинета Правобраниоца Републике Српске Милимира Говедарице за портал ЦАПИТАЛ су рекли да им је достављена одлука Уставног суда БиХ.

„Уставни суд БиХ је био дужан да достави свим странама захтјев за преиспитивање Одлуке, али у овом случају је прекршен члан 70. Правила Уставног суда, јер наведени захтјев није достављен, с тога Правобранилаштво РС није имало могућност да се изјасни на исти“, истакли су у Правобранилаштву РС.

Додали су и да се увидом у Одлуку Уставног суда примјећује да је основ за доношење одлуке пронашао у наводна четири вјештачења иако је неспорно да су у току дугогодишњег парничног процеса била само два вјештачења.

Деценија судских спорова

Алијагићи су, након престанка рата и повратка у Требиње, 1999. године тужили Републику Српску, општину Требиње и ДП „Металац“ из Требиња ради накнаде материјалне штете за одузете машине, алат, опрему и репроматеријал, полупроизводе и готове производе.

Основни и Окружни суд у Требињу, те Врховни суд РС у том предмету су донијели више одлука на које су се Алијагићи жалили, па је Уставни суд БиХ 2009. године дјелимично усвојио њихове жалбе и „утврдио повреду у односу на суђење у разумном року, као и на остале аспекте права на правично суђење“.

Уставни суд БиХ је тада, 2009. године, утврдио и повреду права Алијагића на имовину, па је оставио на снази пресуду Окружног суда у Требињу из 2004. године у дијелу у којем је одлучено о накнади материјалне штете за одузети репроматеријал, док је укинуо пресуду у дијелу о каматама на накнаду за одузети репроматеријал и накнаду штете за изузете машине и опрему.

Тада је предмет враћен Окружном суду Требиње уз налог да тај суд о захтјеву за накнаду штете за изузете машине и опрему по хитном поступку донесе нову одлуку.

Алијагићи су у међувремену, 2010. године Окружном привредном суду доставили поднесак којим су прецизирали тужбени захтјев и затражили да им РС и Требиње за изузете машине и опрему солидарно исплате 1,97 милиона КМ са каматом и трошковима поступка.

Окружни суд Требиње је 2011. године предмет доставио Окружном привредном суду као стварно надлежном.

Окружни привредни суд затим 2012. године усваја да се Алијагићима исплати 1,97 милиона КМ са каматама почев од 1993. године, те да им се надокнаде судски трошкови од 86.144 КМ.

На то су се жалиле РС и општина Требиње, те је Виши привредни суд у новембру 2012. године дјелимично усвојио жалбу и наложио да се Алијагићима исплати 305.270 КМ, са каматом, као и трошкови поступка од 13.898 КМ.

Виши привредни суд је закључио да је остало нејасно и неразјашњено на који начин су вјештаци дошли до процијењене тржишне вриједности машина у износу од 1,97 милиона КМ, те да апеланти нису доказали чињенице од којих зависи висина тужбеног захтјева у првостепеној пресуди.

Алијагићи су затим против пресуде Вишег привредног суда изјавили ревизију и допуну ревизије, што Врховни суд РС 2014. године одбија.

Врховни суд је стао иза пресуде Вишег привредног суда који је, прихватајући налаз вјештака Неђе Круља, одлучио да је штета која треба да буде исплаћена Алијагићима 305.270 КМ.

Алијагићи се затим жале Уставном суду БиХ, као посљедњој инстанци у БиХ, јер сматрају да им је прекршено право на правично суђење и право на имовину.

„Апеланти сматрају да Виши привредни суд и Врховни суд нису налаз вјештака Машинског факултета Мостар потпуно и правично цијенили као стручно мишљење, сматрајући да су погрешно прихватили налаз вјештака Неђе Круља. С обзиром на шест пута мању исказану вриједност вјештака Круља, апеланти сматрају да је било логично заључити да се ни његов налаз не може прихватити“, навели су у Уставном суду БиХ прошле године.

Додали су да задатак Уставног суда није да се бави преиситивањем закључака редовних судова у погледу чињеничног стања и примјене права, већ да испита да ли су, евентуално, повријеђена или занемарена уставна права – право на правично суђење, право на приступ суду, право на учинковит правни лијек и друга права, те да ли је примјена закона била, евентуално, произвољна или дискриминацијска.

Уставни суд БиХ је у Одлуци од прошле године истакао да су наводи Алијагића паушални и да не могу оспорити детаљна образложења у пресудама Вишег привредног суда и Врховног суда.

„Апеланти нити једном ријечју нису објаснили зашто сматрају да је због различито процијењеног износа, који им се треба исплатити на име накнаде штете, дошло до повреде њихових уставних права“, наведено је у Одлуци Уставног суда БиХ од марта 2018. и закључено да оспореним пресудама није повријеђено право Алијагића на правично суђење.

„Уставни суд сматра да су наводи апеланата о кршењу права на имовину, такође, неутемељени“, наведено је у тој Одлуци.

Према Уставу БиХ, одлуке Уставног суда су коначне и обавезујуће, истакнуто је тада, те је након тога прихваћен захтјев за преиспитивање Одлуке.

У новој Одлуци од 31. јауара ове године Уставни суд БиХ „сматра да редовни судови, који су донијели пресуде које се оспоравају апелацијом, нису поштовали принципе права на правичан поступак „у цјелини“ због тога што нису успјели да различита вјештачења усагласе на адекватан начин, те су тако оставили релевантна питања без одговора, што је неприхватљиво с аспекта принципа на правичан поступак „у цјелини““.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Судија

26.02.2019 09:51

Ако зелимо да будемо правна дрзава, морамо одмах исплатити пресудјени и утврдјени цјелокупан износ Алијагицима за одузете Масине, алат и репроматеријал, онако како и колико се то праведно и правицно од стране праведних вјестака процијени, јер приватна имовина је неотудјиво право сваког цовјека и појединца и РС то право не мозе једнострано да укине у овом слуцају. Само владавина права и закона у РС-у, мозе нас у медјународним оцима прихватити као дио са правном стецевином. Другације, то је анархија и безвласце. Приватна својина је неотудјиво право свугдје у свијету, па треба бити и код нас овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензор

26.02.2019 10:27

Да сте пазили на све наведено, не бисте ни настали као РС. Сва права о којима писес имали смо у Југославији, односно Социјалистицкој републици БиХ.

Name

ЖИКА Ж

26.02.2019 12:30

Божидар Вучуревић и Милорад Додик нека врате господи оно што је њихово.

Name

вратити

26.02.2019 14:19

вратити свакоме оно сто је његово доста нам је природних катастрофа изазваних неправдом.

Name

Директ

26.02.2019 19:31

А кад це тај исти суд да се позабави слуцајем неисплацивања пензија остварених на подруцју данасње ФБиХ пензионерима који зиве у РС?

Name

блбл

26.02.2019 09:57

Вратите људима сто сте отели. не постоји нити једна радња,фирма која је припадала Босњаку а да није опљацкана као ови. сви знамо да се вецином отете масине и опрема превозила за Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

26.02.2019 11:20

овдје се дебело уплео интерес треба надокнадити штету а колика је јесу ли ти стројеви од злата

Name

ре пзд

26.02.2019 14:17

нису од злата али праве злато кад су у погону па ти сад рацунај године од када су отудјене па до данас ,ста је цовјек могао да заради .

Name

Алеx

26.02.2019 10:26

Откуд муслимани на вековној српској земљи? Зар то Карадзиц и Младиц нису ресили до дведесет пете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

26.02.2019 11:27

А ко ће мени платити попаљено имање 1995.год. у општини Сански Мост,од стране учесника "олује",а зна се ко су,подизано генерацијама најмање триста година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

26.02.2019 14:15

морас да покренес посупак униставања лицне имовине , и морацес да будес упоран нико неце доци сам да ти плати .

Name

XXЛ

26.02.2019 14:50

СЛАЗЕМ СЕ ДА ЈЕ СВЕ СТО ЈЕ ОТЕТО ИЛИ ОТУДЈЕНО ТРЕБА ВРАТИТИ ВЛАСНИЦИМА КОЈИ СУ У ПОСЈЕДУ БЕЗ ОБЗИРА НА ВЈЕРСКУ ПРИПАДНОСТ..АЛИ СYА ЈЕ СА ИМОВИНОМ КОЈА ЈЕ ЛЕГАЛНО ЗАМЈЕЊЕНА И СУДСКИ ОВЈЕРЕНА..ЉУДИ УЛОЗИЛИ ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА МАРАКА ИЛИ ЕУРА А ВЛАСНИЦИ БИВСИ ПОДЊЕЛИ ЗАХТЈЕВ ЗА ПОВРАТ ИМОВИНЕ..БЕЗ ПРАВИЦНЕ НАДОКНАДЕ ЗА УЛОЗЕНА СРЕДСВА..САМО НАПОЉЕ И ТО ТИ ЈЕ ТО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

26.02.2019 16:25

Овдје тразити нека права, никад се неће ријеßити док је овако како је сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

02.03.2019 09:57

Овај случај је чист ко суза,моји су били приватници када је то био Антуновић или овај Алијагић. Јасно је да се Република Српска безочно и грозно пљачка преко оног похлепног требињског возача камиона. Зашто поново,зато што је чувар Српске сада добар са камионџијом. Моји су имали паре и послове у рукама по цијелој Југи али нико није имао страшне милионе. Све ово је велика пљачка.

ОДГОВОРИТЕ