Дефинитивно: Ових 12 селекција иде из Европе у Кину...

Победом Црне Горе против Летоније, комплетиран је списак екипа које ће на лето са Старог континента отићи у Азију.  Надреална завршница – првак Европе победом завршио квалификације.  Кошаркаши Словеније победили су Украјину после продужетка резултатом 85:84 на опроштају од квалификација за Светско првенство у Кини.

Кошарка 25.02.2019 | 22:25
Дефинитивно: Ових 12 селекција иде из Европе у Кину...
Словенци и Украјинци су и пре овог меча остали без икаквих шанси за пласман на Мундобаскет, а актуелном шампиону Европе је ово била једина победа у другом кругу квалификација.

Украјина је водила десет разлике пред последњу четвртину, у једном тренутку имала и 18 поена предности, а у последњи минут ушла са шест поена вишка, да би на крају отишла у продужетак после сулуде завршнице. 

На шест секунди до краја Украјина је водила 3 разлике и имала два бацања. Слава Кравтсов је промашио оба, а до скока је дошао Матиц Ребец над ким је направљен фаул. И Ребец, плејмејкер, је доживео исту судбину, али су његови саиграчи дошли до скока. 

После аута лопта је дошла до Зорана Драгића, који је хладнокрвним шутем постигао тројку и меч одвео у продужетак. 

У продужетку такође је виђена велика драма. Словенци су у последњи минут ушли са поеном предности, али Украјинци нису могли до коша. Словенија је имала шансу да реши меч, али су на 17 секунди до краја изгубили лопту јер нису успели ни да шутну на кош. 

Украјина је у свом нападу за победу такође изгубила лопту, а фаул је опет начињен над Матицом Ребецом. Он је, идентично као и при крају регуларног дела, опет промашио оба слободна бацања. 

На срећу по Словенце, шут Олександра Липовија у последњој секунди није био прецизан, па су Словенци дошли до тријумфа.

Црна Гора је "преживела" шут Даириса Бертанса за три поена и пласирала се на Мундобаскет у Кини (31. август - 15. септембар), остваривши тако највећи успех у историји своје репрезентације од отцепљења од Србије.

Поразом који је ипак означио тријумф екипе Звездана Митровића, Црногорци су заокружили списак европских репрезентација које ће на лето отићи у Азију, да се боре за титулу шампиона света против главног фаворита и двоструког узастопног шампиона - селекције САД.

На том списку се налазе само две репрезентације са простора бивше Југославије - Србија и Црна Гора. 

Словенија, актуелни европски првак, остала је без шансе за пласман још крајем лета, Хрвати су изгубили и малу математичку могућност прошле недеље, док су још даље од Кине стали Босна и Херцеговина (у другом кругу) и Македонија, која није "изашла" ни из уводне рунде.

Ово је списак европских репрезентација које ће учествовати на Мундобаскету: 

Чешка, 
Француска, 
Немачка, 
Грчка, 
Италија, 
Литванија, 
Црна Гора, 
Пољска, 
Русија, 
Србија, 
Шпанија и 
Турска.

Комплетан списак учесника биће познат када буду резервисане и преостале две америчке карте, након што су кинеску визу извадили Аргентина, Бразил, Канада, САД и Венецуела.

Афрички учесници биће Ангола, Обала Слоноваче, Нигерија, Сенегал и Тунис, а са подручија Азије и Океаније осим домаћина Кине на Мундобаскету играће Аустралија, Иран, Јапан, Јордан, Нови Зеланд, Филипини и Јужна Кореја.

Жреб за Мундобаскет заказан је за 16. март у Шенжену.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар