Нађ о "Рамбу" Петковићу: Зашто је ћутао 20 година?!

"Сећам да се сам кренуо ка селектору Сантрачу по образложење, али је он побегао низ степенице у приземље хотела… све ми је било јасно", рекао је један од играча који су били део тима, али нису путовали у Француску.

Фудбал 27.02.2019 | 22:40
Нађ о "Рамбу" Петковићу: Зашто је ћутао 20 година?!
"Рекли су ми да су петорица или шесторица играча већ платили. Ако платиш 150.000 марака, идеш на Светско првенство. Није ми рекао нико директно из репрезентације, него преко посредника. Онда сам то пренео Паулу Карнеиру (председнику клуба за који је наступао, прим. аут) и он је рекао да ће платити двоструко више само да идем. Одбио сам", рекао је Дејан "Рамбо" Петковић прошле недеље у интервјуу за бразилски "Глобо Еспорте".

Ова изјава стигла је 20 "и кусур" година од Петковићевог последњег, шестог наступа за репрезентацију Југославије. 

Било је то у септембру 1998. године, док је "Рамбо" још наступао за италијанску Венецију, када га је селектор Милан Живадиновић уврстио у стартну поставу пред 91.966 људи на трибинама "Естадио говернадор Жоао Кастело" у Сао Луису.

Петковић је био бриљантан у везном реду поред Славише Јокановића, Ненада Гроздића, Јована Станковића и Зорана Његуша, а иза двојице нападача, Предрага Мијатовића и Сава Милошевића, који се прошле недеље у Мондо подкасту присетио и "Рамба" и те утакмице са Бразилцима не знајући шта ће "најбољи фудбалер Црвене звезде против ког је играо" изјавити неколико дана касније.

"Плави" су тог дана надиграли селекцију у којој су наступили Кафу, Заго, Маркос Асинсао, Вампета, Марселињо, Денилсон и највећа звезда, Ривалдо, за којег је популарни Жива имао свог "специјалца", Јокановића. 

Између осталог, у епизоди Све у 16 са Савом Милошевићем могли сте да чујете и анегдоту из свлачионице стадиона "Кастелао", односно како је селектор бодрио Јокановића пред дуеле са тада најбољим фудбалером света, Ривалдом.

Испоставило се да је пар дана касније до Србије стигла изјава у којој је Петковић оптужио тадашње руководство Фудбалског савеза Југославије да је "рекетирало" фудбалере и тражило новац за одлазак на велика такмичења - конкретно Светско првенство 1998. године.

Један од оних који такође није отпутовао у Француску, а налазио се на списковима селектора Слободана Сантрача до тада, је и бивши капитен Партизан, Алберт Нађ. Он је у разговору за "Вице" рекао да њему нико није тражио новац.

"Нико није хтео да игра левог бека у тој селекцији, па сам ја, иако ми то није била позиција у клубу, одиграо целе квалификације за Југославију и чинило се да сам једини сигуран путник у Француску", почео је Нађ причу за "Вице".

На припреме је био позван, али је пред крај сазнао да је "прецртан" од колега из репрезентације у ходнику Хотела "Хајат".

"Сећам да се сам кренуо ка селектору Сантрачу по образложење, али је он, када ме је видео, побегао низ степенице у приземље хотела… све ми је било јасно".

Упитан за то да ли му је неко тражио новац да би био део екипе на Мундијалу, Нађ је одговорио одрично.

"И да јесте, не бих никад дао паре да играм за репрезентацију, јер је то за мене пре свега било питање части. Морам да признам да нисам чуо да су неки играчи платили, или им је тражен новац".

Он се сложио да је "одувек било чудних састава и улазака у репрезентацију", да су "неки играчи вођени на утакмице како би испунили квоте са бројем наступа", али да "никада није чуо за плаћање".

"Ако је већ тако било, није ми јасно зашто Рамбо није изашао и рекао то јавно, а не сада после 20 година", упитао је Нађ, иако је готово немогуће пронаћи фудбалера, тренера, селектора или функционера у нашем фудбалу који је током свих ових година пристајао на било какав разговор о бројним скандалима остављеним у прошлости.

Одласком Живадиновића, односно доласком Вујадина Бошкова на место селектора, са којим је екипа преко "Максимира" изборила одлазак на ЕУРО 2000 у Холандији и Белгији, Петковићу се заувек изгубио траг и он више није позиван, иако је тада већ легендарни фудбалер неколицине бразилских клубова био помињан 2006. током припрема Србије и Црне Горе за одлазак на Мундијал у Немачкој.

Серије повреда тада су отвориле простор за накнадне позиве, део јавности - рачунајући и тадашњег репрезентативца Сава Милошевића - залагао се за то да "Рамбо" буде прикључен тиму, али се селектор Илија Петковић одлучио да поведе свог сина, Душана.

И о томе смо разговарали са Савом Милошевићем у трећој епизоди подкаста Све у 16, где је "власник" 102 наступа за националне тимове три државе био прилично искрен и отворен рекавши да је "Илија Петковић погрешио и да он то зна".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар