Бореновић: Чувати тековине Дејтона

Снажно опредјељење Партије демократског прогреса је да се морају чувати најважније тековине Дејтонског мировног споразума и двоентитетско уређење са јасним и непромијењеним надлежностима Републике Српске, изјавио је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић у Бијељини гдје је данас одржана сједница Главног одбора ове партије.

Република Српска 24.02.2019 | 16:54
Бореновић: Чувати тековине Дејтона
Партија демократског прогреса је странка која показује стабилност и одговорност према најважнијим питањима у БиХ, рекао је предјседник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Бореновић је истакао да ће ПДП наставити опозиционо дјеловање у Народној скупштини предлажући конкретна законска рјешења из програма обнове Републике Српске. Кључни политички циљ ће бити инсистирање на измјенама Изборног закона како би имали фер и поштене изборе.

“Исто тако ћемо тражити да се ефикасније и професионалније према својим уставним надлежностима односе правосудна и полицијска тијела како би се долазило до пуне истине и правде. Такође смо свјесни чињенице да ће поједини режимски медији и дио режима у наредном периоду се снажно обрушити према ПДП-у, појединцима из ПДП-а, првенствено према Драшку Станивуковићу и Игору Црнатку”, рекао је
Бореновић.

Драшка Станивуковића већ очекује саслушање у полицији због аудио снимка који је испливао у јавност и у којем, како каже, инспектор Милош Бандић, пријети Ивану Бегићу.

“При томе тај човјек Милош Бандић је поднио кривичне пријаве против мене и мог сарадника Ивана Бегића због тог спорног аудио снимка, а против њега ће се водити мали дисциплинкси постпак од којег ништа неће бити. Дакле жртве тих пријетњи се гоне кривично, саслушавају се, а они који су пријетили највјероватније са њима ништа неће бити. Наравно, ми на то нећемо пристати”, истакао је Станивуковић.

Такође, Станивуковић је истакао да МУП у више наврата доказао своју контрадикторност. На посланичко питање на основу чега је МУП Републике Српске донио одлуку о трајној забрани окупљања грађана на бањалучком Тргу Крајине, из полиције није стигао прецизан одговор.

“Оно што је кључно, оно што они кажу усмено да се ми можемо као грађани окупити, у пракси је потпуно другачије. У пракси имате диктатуру, у пракси не можете да кажете своје јавно мишљење и оно што је у сваком демократском друштву јавно окупљање”, објашњава Станивуковић.

ПДП ће се борити да заштити сваког човјека од било каквих лажних кострукција и клевета, истакао је Бореновић.



БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Мој Бореновићу

24.02.2019 16:53

Паметан си човјек али знаш да сте тражили промјену закона о јавним РТРС сервисима ко зна колико пута?? Па знате да је то одавно претворено у приватну телевизију Бурле и Бисерке, црвене секте, купљених аналитичара и да она нема никакве везе са објективности

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕРЕМИЈА

24.02.2019 19:16

Народ у РС је уморан од цувара Српске ако се овако настави за 20г. Дан це у Српској поцињати и заврсавати са цуварима Српске јер це само они и покоји пензиц бити ту Празна Српска без народа је рај за цуваре Српске

Name

ВАЛТЕР

25.02.2019 08:24

Зашто ПДП у Добоју подржа криминалце

Name

Ре

25.02.2019 09:29

Боолно, болно је све постало.

Name

Окупација

24.02.2019 17:22

Како је могуце да из МУП-а РС буду украдени докази о убиству? Како је могуце да министар обмањује јавност лицно и не одговара за своје поступке? Ко води ову ненародну полицију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгас

24.02.2019 20:22

А ко је имао користи од овог убиства?Опозицијс или позиција?Убиство је режирао онај ко је имао користи од њега. И зато је то тако мистериозно.

Name

Ре

25.02.2019 05:54

На залост твоју нисте успјели у намјери да окупирате трг и скупстину РС па није ни цудо сто СЕ представљас окупатор

Name

Ре

25.02.2019 05:55

Зивјела полуција РС само по закону гази гамад

Name

рибар

24.02.2019 17:43

Драго ми је да ПДП, надам се и све партије из Српске "остају" чврсто привржене Дејтонском споразуму, ово под наводницима зато што су грађани Српске свједоци да се код многих годинама једно причало, а друго радило? Зато сам ја и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ за ПОЛИТИКУ ЧИСТИХ РАЧУНА. Значи, што се тиче ЗЕЛЕНИХ, од првог дана дјеловања, подразумијева се поштовање слова Дејтонског споразума, вођење национално одговорне политике, односно, заштита виталног националног интереса српског народа, све уз пуно поштивање права других народа и свих грађана Републике Српске. То су необориве чињенице. Нажалост, данас треба одговорити бремену времена, Српска је угрожена највише управо због политичара и досадашње политике. На сцени имамо годинама полтичке партије без идеологије, политичаре без визије и карактера, разне политиканте, недовршене политичке курветине који МИСЛЕ ДА МИСЛЕ (част изузецима). Морао сам ово да напишем из разлога што су послератне српске партије у различитим временима једно причале, друго радиле, треће мислиле, па због тога, А СВЕ ЗБОГ НОВОГ ВРЕМЕНА, хоћу јасно да напишем да за ЗЕЛЕНЕ Дејтонски споразум није света крава. ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су спремни за ПОЛИТИКУ ЧИСТИХ РАЧУНА, односно за евентуални нови "историјски" договор, или тзв. Дејтон 2, односно за могуће нове договоре три конститутивна народа око територијалног и уставног уређења неке нове конфедералне БиХ. Наравно, да дио тог договора мора бити Република Српска у садашњим границама,све са јасним надлежностима које нико више никад неће моћи доводити у питање, НИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК, ни евентуално неки од друга два конститутивна народа преко неуставних одлука Уставног суда. Наравно, тај јасан договор око будућих ЈАСНИХ ОДНОСА и ПОЛИТИКЕ ЧИСТИХ РАЧУНА треба у исто вријеме, све када га потпишу легитимни представници три народа, да својим потписом на том споразуму гарантују УН, посебно пет великих сила чланица Савјета безбедности УН, те Србија и Хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рибар

24.02.2019 19:14

Де Апострофу своје идеје продаји гдје си и до сада.У овој земљи никад није било мира када су се мијесали Србија и Хрватска.Нисмо ми вазали ни Хрватске ни Србије а богами ни Турске.Ово сто сада имамо је племенско раздвајање које је кринка за национално пљацкање оваца у тору.21 је вијек ,видите камо иде напредни свијет.Никада по Васем схватању се неце рјесити Национално питање .Сви морају одустати од својих високо зацртани циљева .РС има јасне и границе јасно утврдјене и ко Вас коци да напредујете у економији.Јесу ли протјерани криви сто је сада на власти у РС диктатор у лику и дјела МД.Сјеверна Кореја у малом .Слобода је битна .Хоцу да мислим својом главом ,имам право на све сто ми гарантује Бецка конвенција о застити људских права ,која узгред изнад свих домацих и медјународних уговора.Све остало је параван за пљацку оваца у тору.Питајте оне који су одселили фалили им ста у Еу. А ви сваки дан запоцните са рјесавањем националног,а народ нема ста да једе ,пензије 100-200 еура .

Name

ре-ре-рибар

24.02.2019 22:23

Није теби и нама свима проблем Дејтонски споразум, нити садашње уставно уређење БиХ, па ни Република Српска и Федерација. Сва ти права по бечкој конвенцији имаш и данас у овој лоповској држави, али немаш посла, или си плаћен као слуга од злих господара. Ја пишем о реалности, Срба у Федерацији има 3%, за десет година биће их можда 1%, шта ти сад очекујеш, да направиш "граџанску" државу, па да се 500.000 Срба врати у Бановиће, Зеницу, Какањ, Кладањ........????? Ко је овдје у заблуди, ја који знам да Срби могу само отићи вани, никад се вратити у Федерацију из које су отишли прије 27 година, ја који нудим спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА по узору на Аустрију, Њемачку, Шведску, Норвешку...... Да нисам можда у заблуди, или покварен човјек што хоћу да вам направим функционалну, чисту и културну конфедералну европску државу,(каква и сад јесте дејтоном) државу гдје су се поштени представници три народа договорили око свега за деценије унапријед , све гарантујући свим осталим иста права? Или ти који толико мрзиш Републику Српску, да не видиш да ће нам сва српска, бошњачка и хрватска, као и остала писмена дјеца отићи вани? Да ће стари помријети, а да ће, све ако не будемо паметни и сложни по моделу који ја нудим, за најдаље 5-10 година ова прелијепа земља постати уточиште милиона миграната? Поздрав.

Name

ЦАР

24.02.2019 18:19

СВИ СЕ ПОЗИВАЈУ НА РЕПУБЛИКУ СРПСУ А НИ ЈЕДНЕ РИЈЕЦИ КАКО СПРИЈЕЦИТИ ПЉАЦКУ КОЈУ ВРСИ КОАЛИЦИЈА КОЈА РАДИ ОВАКВЕ СТВАРИ.НАРОД УНИСТИСЕ СА ТУЗБАМА НА СУДОВИМА РАДИ НЕПЛАЦАЊА КОМУНАЛИЈА И РТВ ПРЕТПЛАТЕ.О ТОМЕ ПРИЦАЈ БОРЕНОВИЦУ ТРАЗИ ДА ТВОЈИ ПОСЛАНИЦИ ТРАЗЕ КОЛИКО ХИЉАДА ТУЗБИ ИМА НА СУДОВИМА ПРОТИВ ОБИЦНОГ НАРОДА.ТО ЈЕ УНИСТЕЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГДЈЕ ДРЗАВНИМ ПАРАМА УНИСТАВАЈУ СРПСКИ РОД.МЕНИ НЕТРЕБА ТАКВА РЕПУБЛИКА ЗА КОЈУ САМ КРВАРИО ЈА И МОЈА ФАМИЛИЈА.СВЕ ОВО ЈЕ МЛАКО ПРЕМА ВЛАСТИ ТРЕБА НАПАСТИ СА КОНКРЕТНИМ ПРИМЈЕРИМА ПЉАЦКЕ ОВЕ БАНДЕ.ЈА ЗНАМ КАКО ЦУ СЕ ЗАСТИТИТИ ОД ОВЕ БАНДЕ ЈЕР НЕМАМ СТА ДА ИЗГУБИМ ЈЕР САМ ФРОНТАЛНИ КОКУЗ.ОДРЗАЛИ СТЕ САСТАНАК И СТА ДАЉЕ НИКОМ НИСТА ЈЕР ЦЕ СЕ О ОВОМЕ ДАНАС ПРИЦАТИ А СУТРА ЗАБОРАВИТИ.ЗАТО БОРЕНОВИЦУ КОНКРЕТНЕ ПОТЕЗЕ ДА СЕ ОВАЈ НАРОД ЗАСТИТИ ОД БАНДЕ КОЈА НАС СИСТЕМАТСКИ УНИСТАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXл

24.02.2019 19:02

Па господине Бореновицу ко трази промјену Дејтонског споразума само прицате оно сто вас нико не пита. Има ли иста конкретно како сацувати ово мало народа док сви нису отисли из РС. Ста це нам РС ако остане празна без народа.

Name

Јаг

24.02.2019 18:26

Отпор стоко! Па кад цемо схватити гдје зивимо!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

24.02.2019 19:00

У праву си све господине Бореновићу, и ако си млад подржавам све твоје идеје, али праве ти проблеме људи у твојој странци, који су се енормно обогатили, какав је Вуковић. Који увелико преговара са СНСД, да би сачувао свој статус.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

за новак

24.02.2019 20:55

Млад јесте релативно али је премлад ушао у политику и већ посиједео у њој а вријеме му је за политичку пензију.Просто је невјероватно да неко са 25 година па до смрти живи од политике.То је само код нас.У Америци након два мандата си готов.

Name

ДОКЛЕ ВИШЕ

24.02.2019 20:08

Владајућа гарнитура ће ускоро бити одликовала орденом ЗЛАТНОГ ЉИЉАНА, јер је успјела отјерати много више Срба са својих огњишта, него што је то успјела Армија БиХ. Људи одолазе и продају своју имовину а купују је Бошњаци јер они имају новца. Па зашто смо гинули за српску земљу ако је сада продајемо само да би побегли од наших злотвора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.02.2019 21:22

Људи одлазе јер у Европи влада бијела куга и требају им радници,неће швабице да рађају,а границе су отворене и зашто не бих радио за много већу плату.Хрватска је празна,нуде собарицама 5000кн почетну плату .

Name

Брцак

24.02.2019 23:33

Под хитно се мора мјењат изборни закон и донети закон 0о коме власт припада онима који освоје мање 9д 10%гласова.Па мора једном и ПДП доци на власт Доста је ових сто освајају преко 50%.

ОДГОВОРИТЕ