''Рећи ће - зашто гласамо за вас''

Иако је опозициони статус у нашем бирачком тијелу очито веома популаран, бојим се да би логика ”вјечне опозиције” у политичком смислу могла доћи главе и љевици и политичким структурама које се залажу за мултиетничку БиХ“, изјавио је члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић у интервјуу за подгоричку ”Побједу“, објављен данас.

Босна и Херцеговина 24.02.2019 | 14:20
''Рећи ће - зашто гласамо за вас''
– Грађани ће у једном тренутку с правом рећи – добро, па зашто ми уопште за вас гласамо. Најзад, наиван је онај ко мисли да ће БХ блок на сљедећим изборима успјети освојити 51 проценат подршке и тиме стећи право да сам направи власт – рекао је Комшић.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине је подсјетио да ће се на дневном реду у БиХ ускоро поново наћи крупне ствари попут измјене изборног закона, што би СДА могла испоручити према Човићевим захтјевима, без да странке љевице имају могућност то зауставити ако не буду дио власти.

– Да ли смо, дакле, својим узмицањем из учешћа у власти СДА-у дали за право да са ХДЗ-ом направи договор, односно да пристану на неке Човићеве захтјеве? Када будемо критиковали СДА због тога што је прихватио Човићеве услове, хоће ли грађани имати право да нам кажу – а, што се нисте борили. Зашто сте побјегли? Тога је мене страх. Као власт, ипак можете спријечити неке ствари, неке друге поправити. Овако… Моја искуства са СДА су катастрофална. О тој врсти политичког размишљања мислим доста лоше. Међутим, овдје није ријеч о томе; овдје је ријеч о процјени шта су посљедице ваших одлука. Имате прилику зауставити неке негативне процесе, а ви то одбијате. Под којим изговором? Гаде ми се! ОК, гаде се и мени, али грађани за њих гласају, то је реалност. Ако човјек у нешто вјерује, онда не смије одустајати, напротив: увијек је боље ући у политичку борбу, јер само тада имате шансу да побиједите. А то шта ја мислим о њиховим политикама, етничким и осталим, ваљда сам толико пута јавно рекао. Да не мислим тако, био бих са њима –  рекао је Комшић. 

Говорећи о томе шта је заједничко странкама БХ блока, Комшић каже да неформални договор о сурадњи још није прецизно дефиниран. Ипак, објашњава, заједничка је идеја очувања мултиетничког карактера БиХ.

– Демократска фронта је можда најрадикалнија у заговарању грађанског принципа, иако знамо да се, чим то поменете, половини грађана наше земље подиже коса на глави. Истовремено, жалосно је да неки истакнути чланови Социјалдемократске странке, партије из које сам политички потекао, постају ксенофобични, искључиви – каже он.

На питање да појасни своје тезе, Комшић је одговорио: „У смислу да грађане почињу да дијеле на урбане и на руралне. То што сам рођен у Сарајеву, а неко други у неком селу, за мене не значи ништа. Не можете градити љевицу, а заговарати урбани радикализам. На то не пристајем.“

(Српскаинфо)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Са стране

24.02.2019 13:30

Јефтини политикант. Залуд трошити речи на њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ото ...

24.02.2019 14:17

Кад се погледа реално „““Тако и јесте....

Name

Раде

24.02.2019 14:19

А ста су онда наси ратни профитери који воде твоју републику српску моја није нити це икада бити са таквим народом

Name

Са стране

24.02.2019 14:49

@Раде: ако није твоја, ниси се за њу ни борио. Ја јесам. Додик је пролазна непогода, РС је изнад свих њих.

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

24.02.2019 15:04

ВЕОМА НЕСТАБИЛНА ЛИЦНОСТ

Name

Ре Са Стране

24.02.2019 15:33

и ја сам се борио па сам на крају отисао. Није то висе ниција Република Српска. То је сад приватна својина неколико породица. Ако то јос ниси схватио, схватицес ускоро.

Name

Иван

24.02.2019 15:46

Реци це , да смо то хтјели гласали за СДА

Name

Опозиција

24.02.2019 13:39

Онда опозиција у БИХ није ни потребна, нека СНСД и СДА владају вјечно ко комунисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре опозиција

24.02.2019 15:04

Комунисти су бебе за ове демократе.

Name

Ре

24.02.2019 15:20

Нису проблем три националне странке вец двије нације.Има ли иједна странка гдје доминирају Срби или Хрвати или Босњаци а да су добре. Нема.Нпр. СНСД није национална вец социјалистицка странка а СДС јесте национална странка. Мозе ли неко уоцити икакву разлику измедју ове двије странке? Разликују се као ХДЗ и ХДЗ1990, знаци нема разлике.. По мом скромном мисљењу како их ја видим и дозивљавам за мене су СДА,СНСД и ХДЗ су криминогене а не националне странке,њих једино новац добијен од кредита и намета интересује...Циркус је ово посматрат.. И гледат како се исти врте у круг а народу самоо горе и горе...

Name

па да

24.02.2019 15:52

Истина. То је то, остало манипулација,која на залост пролази код недовољно еманципованог градјанства у корист мафијаске власти.

Name

Не мозе вјецно тако

24.02.2019 13:53

"...а, што се нисте борили. Зашто сте побјегли? " Пита се Комсиц. Тацно закљуцено. Наиме, он је био први који напустао партије и коалиције, избјегавао да преузме одговорност за власт. Није то слуцајно, зна Комсиц да је лаксе критиковати из опозиције него ли преузети власт. "Лактацки импалија" је ту много мудрији, он је опозицији, односно Савез за промјене пустио да преузму власт у Сарајеву, иако је и он могао владати и у Сарајеву. Наиме, позадина му је била да СДС преузме одговорност и да "истински показе" ста мозе. Видјели смо да је СДС на целу са Мектицем у Сарајеву тотално "извисио". Није урадио ниста. Рмпалија је остварио циљ. Опозиција је тотално разбијена у РСу и скоро да је и нема. Комсиц сада зна да це "извисити овако или онако". Ако преузму власт, знају да неце много промијенути, ако остану у вјецној опозицији бираци це им реци :"а, што се нисте борили. Зашто сте побјегли?" Засто смо вас бирали. Он то зна па стога и оваква реакција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радивоје

24.02.2019 14:00

Од овог познатог србомрзца и демагога, стварно нема шта чути паметно. Мајстор је за флоскуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

24.02.2019 14:04

Па лиевица треба да буде љевица или у позицији или у опозицији а никако да се мјеса са десницом.А одговорност могу преузети тек када направе лијеву вецину.Ниста спорно.Зато уради паметну ствар, сто паметне сиједе главе (Лазовиц, Иво Комсиц, Б. Боггицевиц, М. Пејановиц) препоруцују - удји у власт и бори се за опстанак БиХ, која никад висе није била нападана од БГ и ЗГ--а. Не обазири се на младе СДП гелиптере и њихове епигоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратковидна тактика

24.02.2019 14:54

Тацно. Управо тако. Он је други босњацки цлан предсједниства. То нема много заједницког са љевицом. Њега су бирали људи који знају да це на тај нацн имати два босњацка цлана у предсједниству и да це на тај нацин заступати дрзаву коју они зеле. Комсиц не зна да ја на овај нацин огадио својим поступцима БиХ, свим Хрватима.

Name

ре ратковидна политика

24.02.2019 15:34

па имате ви вец предсједницу Колинду,...хтјели би два пута да бирате предсједника !!!

Name

Пирова побједа

24.02.2019 16:28

То је могло Комсицу да "опали два три пута", али сада је крај. Ста си тиме добио? Добио си то да Хрвати нису имали вец у трецем мандату аутентицног представника у предсједнисту. Од твоје "владавине" није имао нтко користи. Сад је таквој тактици крај. Нови изборни закон је на помолу, то, захваљујуци Комсицу. Владе у Федерацији неце бити све док нови изборни закон не буде усвојен. Е, нека сада Комсиц процијени сам да ли је БиХ за коју се он залазе, његовом политиком на добитку или губитку. Имали смо и имацемо јос безброј застоја управо збок Комсица.

Name

ре Пирова побједа

24.02.2019 17:24

А замисли колико застоја би било да је изабран Д.Човић.Зато се дигла сва ова халабука коју форсира Човић и Додик. Није им упалило да сједе оба у Предсједништву, да покусају да разхебу ову БиХ...Е неће моћи тако, морају наћи неки други модул.Свакако се стално срећу...и вјероватно договарају.

Name

Радојица

24.02.2019 14:14

Комшић је политички кловн. Он је други представник Бошњака у заједничком предсједништву јер су га Бошњаци бирали. Може он да прича шта хоће али он не брани грађанску БиХ него концепт државе за коју се залажу људи који су га бирали. Дакле да поновим још једном. Комшић је представник Бошњака у заједничком предсједништву БиХ јер су га Бошњаци бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.02.2019 17:26

Није тачно да су га бирали само Бошњаци.Знам по себи и опет би њега бирала прије него Ћовића.

Name

007

24.02.2019 14:17

Кога ли ти заступаш??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

24.02.2019 14:32

тебе нико није изабрао знас како си досао на власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јоја

24.02.2019 15:44

досао је по закону на власт, да није било по закону не би могао ни бити изабран. А зна се ко га изабрао, градјани ,они који су као и он...па цуо си ста цовјек казе какву он политику води а оцигледно да му је устав дозволио да као такав буде биран. Ствар је проста да простија не мозе бити...а ко губи смије и да се љути.

Name

Јоја

24.02.2019 14:32

Тебе нико није изабрао знас како си досао на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шантић

24.02.2019 14:45

Комшић је доказани србомрзац па због тога га и не воле. Не воле га ни хрвати јер није по њиховој мјери, бирају га муслимани а они га воле само колико им треба. Према томе он је само свој. Без ауторитета и неважан тип.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сантиц

24.02.2019 15:38

докле год он мозе покупити толике гласове само политицки необразовани људи или глупи људи могу реци да је небитан. Није битно цији су гласови, то је маса. Е сад друга је ствар сто је Цовицу криво сто не мозе да прикупи довољно гласова, у сустини он је мртав политицар.

Name

Ре ре Шантић

24.02.2019 16:05

Морам ти појаснити само једну ствар а то је да муслимани бирају представника из свог народа и још бирају и хтватског тако да имају своја два човјека, срби једног а хрвати ни једног. Ово знају и дјеца а теби изгледа треба времена да средиш размишљање.

Name

ре ре ре Сантиц

24.02.2019 19:09

нема потребе да ми појасњавас јер сам ја за разлику од тебе сама узела устав у саке и процитала а нисам цекала да ми га цовиц или додик тумаце јер они лазу. Јос једном према вазецем Уставу сви ГРАДЈАНИ знаци не народи него г. имају право да бирају кога хоце а не како то додиг и цовиц казу само представнике који долазе из њиховог народа.Хрват који има највисе гласова и Босњак са највисе гласова иду у предсједниство. Дакле то је вазеци устав по коме се предсједниство бирало и предходних година па није било проблема јер је Цовиц био изабран. Ја могу да схаватим да се Хрвати љуте зато сто цлана предсједниства из хрватског народа (не хрватски цлан предсј. него цлан предс. ИЗ ХРВАТСКОГ НАРОДА) могу да бирају и други градјани али такав је устав. Е сад устав се мозе мијењати уз договор свих градјана и народа али буди сигуран да це одмах доци на расправу питање конститутивности уопсте јер она закида највисе Босњаке који онда справом питају засто они којих је преко 50 % у земљи имају трецину власти а нпр. Хрвата 10 % па добију исто толико. основно демократско право на коме Европа поцива је један цовјек један глас као прво а као друго не мозе се од БиХ захтјевати да задрзи конститутивност а све друге бивсе југословенске Републике су је након рата одбациле иако знамо да немали број Срба зиви у ЦГ или Босњака у Србији па Срба у Хрватској итд итд.

Name

Ре ре ре ре Шантић

24.02.2019 20:30

Очекивао сам управо такав коментар јер се може добити само од некога ко припада народу који није из реда хрвата или срба.

Name

ре ре ре ре ре сантиц

24.02.2019 21:45

е видис ја сам од тебе оцекивала аргументе а не да ме сврстас као овцу у неки тор. Ви националисти (али нездрави, свака цаст нормалној дози национализма) морате схватити да вас је народ сит, ово сто је народ гласао за комсица и јесте један вид отпора против тјерања људи у торове. Засто ја као Босњакиња (условно рецено) треба да будем ограницена да гласам само за Босњаке ? Да не могу да гласам за Србина или Хрвата за које мислим да постено раде. Знате ли ви да НИКО у свијету нема разумијевање за тај примитивизам и дискриминацију и кад тад би нас сами они присилили да то мијењамо? Према томе прицајте ви бајке коме хоцете али ево гледамо ми додиковце, бакировце и цовицевце скоро тридесет година ста раде кријуци се иза вјера и народа и људи су сити висе те прице.

Name

Шантић

25.02.2019 09:56

Поштована, с обзиром да сте се удаљили од теме гдје видите себе и свој народ као некакав доминантан фактор у односу на друге народе у БХ, сматрам да су даља дописивања непотребна јер су нам размишљања веома различита. Лијеп поздрав

Name

Попс

24.02.2019 15:00

Да се незаборави да је ДФ био на власти на поцетку периода 2014-2018 па су били избацени. Толико о Комсицевој демагогији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре попс

24.02.2019 15:40

па то управо говори за Комсица. Људи нису хтјели да краду и нису избацени него су сами отисли од лоповлука.

Name

хм

24.02.2019 15:47

А ста це реци градјани ако је опозиција у власти, а стање це и тако бити потпуно исто или слиједи оут!? Па реци це да нема опозиције, могу гласати и за позицију или ни за једне, до неке револуције..... Мозе се на ту тему црпити на разне нацине, али сназна опозиција тик уз позицију, је јако битна, потребна....

Name

Ј

24.02.2019 15:51

ДОБРО је рекао за опозицију треба несто да раде да предлазу да се боре договарају тразе рјесења они само оптузују мада ни Комшић нема здраву политку пуна је сукоба оптужби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле Бгд

24.02.2019 16:03

Комшић је бошњак тачно онолико колико је Додик србин.

ОДГОВОРИТЕ