Све мањи број грађевинаца

На почетку нове грађевинске сезоне фирме се суочавају с проблемом мањка радника. Зидара, тесара, бравари, армирача, краниста, керамичара, молера… скоро да нема ни за лијека.

Босна и Херцеговина 24.02.2019 | 13:50
Све мањи број грађевинаца
Фирме из Хрватске, Словеније, Њемачке одводе раднике нудећи им вишу плату и боље услове.

Да је ситуација врло тешка, потврдио је предсједник Синдиката грађевинарства и индустрије БиХ Махир Семић, који каже да ће домаћим фирмама у грађевинској сезони, која је на прагу, највише недостајати стручне и квалификоване радне снаге.

„Званични подаци говоре да је прошле године у Словенију отишло више од 13.600 радника, а од тога је око 10.000 грађевинаца. Идући мјесец из Словеније долази 30 послодаваца по 5.000 радника. И њима највише треба грађевинаца“, каже Семић.

Он истиче да се зато већина домаћих грађевинских фирми не може прихватити озбиљног посла, јер мајстора, једноставно, нема.

„Послодавци покушавају повећавањем плата задржати раднике. Тренутна просјечна плата у грађевинарству је 606 КМ. Но, задржати раднике не могу само послодавци, нешто мора урадити држава. Ми обучимо раднике, добијемо стручњаке и онда нам одоше, што је поражавајуће“, сматра Семић.

Због мањка радника неколико послова још од прошле године пропустили су и у једној грађевинској фирми у Сарајеву.

Како је истакао Енвер Шакић из ове фирме, која гради стамбене објекте, само од јануара отказе су им дала петорица зидара и један армирач.

„Потрудили смо се колико можемо да повећамо плате и задржимо раднике. Међутим, немогуће се борити са словенским или њемачким фирмама. Раније су нам људи долазили сами и тражили посао уочи сезоне, а сада ми кубуримо како и гдје их пронаћи“, рекао је Шакић.

Извор: Аваз

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

синип

24.02.2019 12:58

Коначно ће наше "газде" и "бизнисмени" морати да почну да плаћају неке пристојне плате а не да људи раде за сићу од 500КМ без радног времена, осигурања одмора и било каквих права. Или ће морати да затворе "бутигу".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путник

24.02.2019 14:09

У животу све се враћа и све се плаћа. Ничија није до зоре горела. Не може до века џипови, куће, станови, путовања,бахаћење и љубавнице, а са друге стране биједни радници са ниским примањима, рад на 40 степени,без одмора, многи без здравственог и пензионог осигурања а кад се неко повреди или уђе у године ко га шљиви. Има правде и достижна је.

Name

Јад

24.02.2019 14:20

Ето ти 550? Ал сваки мјесец

Name

Зна се

24.02.2019 13:03

Дабогда газде једине остале да раде у овој вукојебини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.ЛУКА

24.02.2019 13:06

Да Бог да имали,па не имали!Клели су их радници што су малтретирани за тричавих 500 КМ.Тек ће новопечени бизнисмени да јаучу,баш ми драго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

24.02.2019 13:18

606 марака?! Па то градзевинац доброг апетита поједе током радног времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

24.02.2019 13:31

Баш тако.Бобе.Срамота написати ту цифру,а не исплатит.Толика је теренска накнада у Хрватској.

Name

Треф

24.02.2019 13:42

Добар мајстор у Немацкој то заради за три дана.

Name

ЗА

24.02.2019 13:56

НЕИМАРИ СРЕЋНО. НЕКА У БИХ ИЗВУКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ ДА ОБАВЉА ПОСЛОВЕ ГРАЂЕВИНЦА. КЊИЖЕВНИК, ПСИХОЛОГЕ, ПРАВНИКЕ, ПРОФЕСОРЕ СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА И НЕКА ИМ ДАЈУ ПЛАТУ ИСТУ КОЈУ ПРИМАЈУ ЗА ШЕТЊУ ЦИПЕЛА И ТОРБИ. НЕКА ДОДИК БУЧЕ И БИСЕРКА. БОЛНИЦА СРБИЈА СРАМОТА. ЛУКАЧ ЗАУСТАВИ ПОЛИЦИЈОМ НАРОД ШТО ОДЕ. ОТИЋЕ И ТВОЈА МИЛИЦИЈА АЛИ НЕЋЕ МОЋИ ПРИМОЛИТИ БИЈЕДИ ШТО ЈЕ УНАКЗИШТЕ.

Name

Боро

24.02.2019 14:26

зато бијели хљеб... мјесецно 3 000 КМ.... анекс закона о бијелом хљебу... бронзани хљеб 4 000 КМ .... сребрени хљеб 5 000 КМ и златни 10 000 КМ .. златни добијају министри... помоцници и сви цланови владе од возаца до премијера... њима треба дати јер су они погинули радеци да запослени у градјевини добију мјесецно 600 КМ... ма ово је дрзава кретена и коња..

Name

ИСТИНА

24.02.2019 14:58

Свака част Боб. Трба да ти одговор на питање како је плата наших радника најмања, а километар изграђеног аутопута скубљи негоо у Њемачкој. Зна се све само је интерес да се ћути. У ланцу оних који се уграђују у цијену градње је најмање дест појединаца или фирми. Прво узимају министри, па слуђбеници у министарствима, па начелници општина и њихови сарадници, а највише фиктивне фирме које имају само директора са ташном и машном. У овој земљи све послове ће преузети стране компаније и доводиће своје запослене или ће домаће почети плачати као и у својој земљи. Наш народ ће отићи да ради на запад, а остаће мањина која ће да србује предвођена са влашћу. На крају кад нестане народа, нестаће и државе и власти. Можда то и знају људи у власти, па хоће да се материјално на вријеме обезбиједе са имовином и новцем у другим земљама попут Аустрије и Србије.

Name

Дх

24.02.2019 13:39

ЊЕМАЦКА.СВЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.02.2019 13:41

Цуј 606 Марона ја толико на Доруцак потросим....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

24.02.2019 13:53

У задњих пет година затворено је 80% малих и средњих предузеца у градевинарству.Зато смо ваљда једина земља у свијету која има далеко веци број запослених у нискоградни него у високоградњи.Станоградња је осим мањим дјелом у Б.Луци заустављена и радови се своде на санације постојецег. Нове куце које се изграде у Републици Српској зависно од локације мозете продати за од 25 па до максимално 55% у узем рејону Блуке од улозеног.Зато новоградње и нема.Цијене некретнина у задњих 10 година пале су зависно од локације од 80 до 30 %. Будуци да закони понуде и потразње не постоје цијене радне снаге су такве какве јесу.Млади одлазе а и они пред и у пензији су довољни да задовоље потребе трзиста.Будуци да не образујемо нове кадрове за пет десет година градевинарство нецемо ни имати.Дрзава са својом огромном администацијом и ухљебима укуцава посљедње ексере у мртвацке сандуке како привреде тако и градевинарства а граданима оставља једино могуцност емиграције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

24.02.2019 13:57

Нон сто прица се о повецању плата ал нико ниста не предузима ово од политицара глувих неце на добро изаци оде народ за бољим стандардом и зивотом у свим брансама и старо и младо комплет породице одосе из БиХ ста треба да ови глуваци од политицара виде да је озбиљна ситуација одласка за увјек са ових простора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

24.02.2019 14:01

То је висе него мизерно и бједно , и јос се жале да нема радника и да људи одлазе у друге државе . Како политичаре у БИХ није срамота да радник не мозе својим радом да заради за један нормалан зивот достојан човјеку ? Посто се често позивају наши бахати , препотентни , безобразни, политичари на неке законе у УСА ево само један примјер око грађевине . Армирача , тесар, зидар, варилац , електричар водоинсталатер и слична занимања имају сатнице 49.07$ плус на сваки сат око 10$ одпремнине у пензију и 4$ за одмор на сваки сат и те паре мозес дизати на свака четири мјесеца . Знаци, да је то око 63$ на сат плус осигурање и остале бенефиције. Ако радис суботом или недељом то је плаћено све дупло , знаци и одпремнина у пензију и идмор и сатница дупло . Ако радис суботу осам сати зарадиш у брутупреко хиљаду и сто долара . Ово је само због оних који пореде кад њима то одговара БИХ и Америку. А да је ово тацно сто сам горе написао свако мозе провјерити ко зна енглески на овим страницама Ирон wоркерс Унион лоц НY лоц Бостон лоц ЛА. Не радите дзаба уновчите своје знање и свој труд. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

24.02.2019 14:14

У Њемацкој,Аустрији,Свицарској и другим земљама гдје не владају сверцери,трактористи,уцитељице енглеског,подводјаци и дилери дроге радник је краљ!!!!Ако си добар газда не гледа ко си и ста си.Плате те изузетно добро.Застита радника им је на првом мјесту.Ради се осам сати пет дана у седмици нормалним темпом.Кад температура предје 30 степени не ради се или кад је хладно.Ако се разболис добијас 100 посто или 70 посто од задње плате.Напредовацес колико си способан.Нема ја сам Спирицев нецак,Додиков син,Бисеркина тетка вец само толико умијем и знам и зато цес бити добро наградјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сика

24.02.2019 14:27

Сви траже неку помоћ државе а плате у грђевинарству 606КМ и то просјечна. Очигледно да још није довољно људи отишло иначе би то скочило одмах. Како сад у Хрваткој грађевинце плаћају од 1100-1300 евра мјесечно, па то су Њемачке плате, а добро знам да је иста прича била прије пар година, као и код нас сад. Држава треба нешто интервенисати, порези итд. Па гдје имају веће порезе него у Њемачкој, тамо држава узме више него што радник добије на руке и нико не кука. Док год слушам ове приче од наших грађевинских фирми значи још има радника да се нађе, још треба отићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

24.02.2019 14:29

Са овако неуким народом нема напретка. Највише због оних који од шверцера, муфљатора, бескичмењака праве краљеве, цареве, вође и шта све не. Наравно, има газда који нису коректни. Ко су те газде? Углавном они који су блиски власти, намјештеним тендерима, избјегавају порезе, немају дозволе за којешта а све им се може јер су добро конектовани. Поштени власници, који плаћају све обавезе и раднике, често заврше у банкроту уништавајући своју имовину, уштеђевину па и породицу. Ко мисли да је лако, региструје фирму и зарађује колико хоће. Што се малтретирати код неког ГАЗДЕ? Погледајте просјечну плату, око 900 КМ. Наравно, кад су плате ухљеба, који не стварају никакву нову вриједност, од 1500 до 7000. Већи је проблем што народ не тражи функционисање система и правне државе. Политичари требају бити слуге народу а не краљеви. Највећа плата треба бити 4:1 просјечне. За то се борите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

24.02.2019 14:33

Обогатиле су се газде на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покусацу

24.02.2019 14:42

остати објективан и без клетве јер немам на то право то препустам вецој сили , медјутим нетреба ни ви да кукате да немате радне снаге него да видите узрок томе , мене лицно љути да јос увијек наси послодавци ( газде) зеле да постану богатаси за кратко вријеме и тако плацају радника као да му дају милостињу ,као да он није радио за то ,па ВЕЦИНА истих ових послодаваца је дрзала раднике непријављене без социјалног без пензионог тј. израбљивала и богатила се , мало министру ,мало раднику а послодавцу цури у касу , е сад виде билоби боље да капље сваки мјесец него да цури пар година а онда пресуси .И са овом логиком ми га обуцили изуцили а он онда оде , па господо када сте видјели да је приправницки готов и да радник мозе самостално да ради тада се и плата адекватно повецава не ви сте мислили да имате дозивотно право на свог роба е како видите није тако и сад стварно би требали да вам изадју у сусрет они којима сте пунили приватне дјепове, мјесто у пензионо и здравствено осигурање ,мозда вам они стану уз мјесалицу и сл. који послодавац је овако радио нека се стиди и као сто рекох ко зна ста га цека , који није нетреба ни да га дотакне мој коментар .Бити не цовјек не треба велико знање ,бити цовјек је велико умјеце и напор који се неизмјерно исплати само ако си стрпљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

24.02.2019 14:46

606,00км? Нек ти тата ради за те паре.зарадим то у њемацкој за три дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

24.02.2019 14:49

Ко зида јос зграде вец тајкуни и треба их бојкотовати.рад на црно у градјевини 99%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

24.02.2019 14:52

Који крртени су ови послодавци из грађевинске вранше. Чуј плата 606 КМ. Па нека му бабо ради за ту плату. Сад мангупи засучите рукаве па мистрију и фанглу у руке. Нема више будала да вам раде за сићу. Мајстору плату 2000 КМ или сами радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

24.02.2019 14:57

Који крртени су ови послодавци из грађевинске вранше. Чуј плата 606 КМ. Па нека му бабо ради за ту плату. Сад мангупи засучите рукаве па мистрију и фанглу у руке. Нема више будала да вам раде за сићу. Мајстору плату 2000 КМ или сами радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.02.2019 15:47

Изгледа да це прије затворити фирму него сто це раднику дати неку пристојну плату,цуј 606КМ па то је срамота за реци,немте ни образа ни карактера и дабогда и то сто сте зарадили на кицми јадних градјевинаца требало за лијекове.Мислите да дрзава треба да скине све намете да би ви за толико дигли плате,па бајо ако ниси способан да радис и платис радника пристојно затвори фирму и буди нецији радник ко мозе.И оних 30 Км су многи злоупотријебили а то није ниста и никаквог ефекта нема,дрзава ту гријеси али било је пред изборе па су се хватали поени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

24.02.2019 16:00

До јуче послодавци шта је идите ако има боље.Па изгледа дошло вријеме да има боље .Ћао одо И ја за бољим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

24.02.2019 18:59

Симо одмах у Русију,пусти западне земље и амере.

Name

Дјенерал

24.02.2019 20:19

Постоји 606 разлога што људи одлазе. Па ко још иоле нормалан и мало је намајсторичав може да ради за 606 км 12 сати па и више и то 30 дана у мјесецу???

ОДГОВОРИТЕ