Робертс: Вријеме је да Мило оде

Мило Ђукановић припада прошлости и време је да најдуготрајнији европски владар оде, поручује у ауторском тексту за Политико британски дипломата сер Ајвор Робертс. Робертс је био амбасадор Велике Британије у Југославији, Ирској и Италији, а од 2006. до 2017. је био председник оксфордског Тринити колеџа.

Регион 24.02.2019 | 10:42
Робертс: Вријеме је да Мило оде
Робертс у чланку подсећа да је Ђукановић на власти већ 30 година захваљујући између осталог и путиновској методи мењања позиција од премијера до предсједника. “Са 59 година, могао би да “гура” још деценију или две и обори рекорде које су поставили афрички деспоти. Или се бар тако чинило доскоро”, додаје Робертс.

Дипломата указује да се чини да је ових дана олабавила Ђукановићева контрола и подсећа да је 10 хиљада људи преплавило Подгорицу и затражило његову оставку, а да је иста порука стигла и са дебате у парламенту.

“Невоља је почела када се Мило разишао са познатим црногорским бизнисменом Душком Кнежевићем”, констатује Робертс додајући да се ради о човеку који је последњих 25 година био укључен у најинтимније послове владе и зна фигуративно, ако не буквално, “где су закопана тела”.

У тексту се подсећа да је Кнежевић покренуо кампању из Лондона и открио низ коруптивних скандала везаних за Ђукановића и његову фамилију, те највише нивое владајуће класе у Црној Гори, а акценат се ставља на чувени снимак где Славољуб Стијеповић узима новац од Душка Кнежевића и на оптужбе које је Ђукановић демантовао да је власник “олигархо-кичасте виле од 10 милиона долара”.

Робертс сматра да би серија непријатних открића могла да утиче и да чланови Ђукановићеве Демократске партије социјалиста, који сматрају да је време за промену лидерства, размишљају о удруживању са опозицијом и притиску да се повуче.

Дипломата је описао да је његов први сусрет са Ђукановићем био средином 90-их, док је био амбасадор у Београду и да се сећа да је Лондон извијестио да је другачији од осталих југословенских лидера.

“Био је из различите генерације од оних попут Слободана Милошевића. Доживљавао сам га као умеренијег, разумнијег и врло заинтересованог да стави интересе Црне Горе на прво место. Ово је неко са ким би требало да радимо, рекао сам Лондону”, описује Робертс.

Истиче да је Ђукановић годинама деловао да је испунио очекивања - одрекао се Милошевића и политике из Београда и осигурао да Црна Гора буде умногоме поштеђена бомбардовања, показао личну храброст водећи државу до независности, а онда и до чланства у НАТО, упркос непријатељском ставу из Москве.

Дипломата, ипак, нема дилему и поручује: “И поред свих квалитета и достигнућа, Ђукановић сада припада прошлости”.

Робертс наводи да Ђукановић повезује Црну Гору са ером Фрања Туђмана и Милошевића, британског премијера Џона Мејџора, руског предсједника Бориса Јељцина и америчког председника Била Клинтона, са комунистичком Југославијом, ратовима у Босни, Хрватској и Косову, те оптужбама за шверц цигарета и дроге.

“Епоха балканске политике у којој је његова каријера створена је била епоха снажних људи, нетранспарентности, заобилажења правила и недостатка одговорности. Ако Црна Гора жели да постане пуноправна чланица Европске уније, требаће јој другачији тип лидера и другачија политичка култура”, поручује Робертс.

Он подсећа да Црну Гору чека дуг пут у борби против криминала и развоја културе транспарентности и одговорности и да је за то потребан лидер који може да предводи у тим стварима, а не онај чији је интегритет доведен у питање.

Робертс сматра да Црна Гора има те лидере и наводи пример премијера Душка Марковића кога описује као мирну и ефектну фигуру на челу Владе и његовог претходника Игора Лукшића, “сјајну звезду следеће генерације”.

Упућује и на пример Северне Македоније у којој је промена режима водила трансформацији имиџа земље и помогла процесу приступа Европској унији. Робертс хвали Зорана Заева који је поправио односе са албанском заједницом и решио питање имена са Грчком, те тако убрзао пут ка НАТО и ЕУ.

“Црна Гора треба да се постави да би имала сличан успех. Сад је право време да се каже хвала и збогом - Милу Ђукановићу”, закључује Робертс.

Извор: Курир/Вијести.ме
 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Доста вас је више!

24.02.2019 09:52

Иди, сретан ти пут Мило, поведи и овог нашег, добар сте пар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2019 11:04

Нека поведе и насега али надјите прво замјену јер је сад нема

Name

Ре за Ре

24.02.2019 11:43

Како нема ево ја би предлозио тебе.

Name

Саво

24.02.2019 10:04

КРИМИНАЛАЦ МИЛО И ШЕФ НАРКО КАРТЕЛА КОРУПЦИОНАР ОПЉАЧКО ЈЕ СВАКИ ЋОШАК ЦРНЕ ГОРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

24.02.2019 10:22

Рано је, јос није наврсио ни 35 година на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас ме цуди

24.02.2019 11:15

засто овај Црногорац не одговара Британцу.Све стоји сто Британац збори,али не вјерујем да се он сикира сто имамо аутократу у ЦГ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

24.02.2019 11:19

ЗЛИКАВЦИ НИКАД НЕЦЕ СХВАТИТИ ДА И ЊИМА ЈЕДНОМ ДОДЈЕ КРАЈ. Затвор Спуз дозивотни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.02.2019 12:08

Мило је слицан насем Милету. Само се надам да це и наси тајкуни кренути овим путем тј. окренути ледја Додику јер његова политика стети и тајкунима, који усљед све мањег људства, остају без простора за даљњи раźвој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.24.2.2019

24.02.2019 12:55

Мило смеће од човека,завадијо је браски народ,а шиптаре је прогласијо пријатељем.Њега су довели амери да заваде балкан.Амери су направили свету злочина дасе неможе тај злочин опростити.Милогорцу је важна фотеља а не народ свој,смеће од човека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перфидна игра Запад

24.02.2019 13:17

Истина је свве сто казе Роберсон. Истина је да је Дјукановиц огресао у корупцији. Истина је и да владавини једног цовјека није висе Западу потребна, јер је он испунио све сто је Запад тразио. Са уласком у ЕУ це ици мало тезе, ту су критерији и интереси други, не као за НАТО. Изгледада да је по сриједи зеља Запада да се Мило скине са сцене, је је остварио њихов циљ. Сада це га пустити низ воду, јер им висе није потребан. Не би нас изненадило ако Запад не поцне сад отварати разне досиеје који би могли послузити да се Мило сто брзе скине, па цак да заврси и пред судом. Перфидна игра Запад, прво се неко употријеби за властите интересе, а онда одбаци као празна фласа. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

24.02.2019 13:22

Могао би Робертс прије на онај свет него Мило из фотеље. Збогом Робертс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

24.02.2019 16:29

Вријеме је већ одавно било да оду и да одговарају два лопова са власти Мило и Миле.

ОДГОВОРИТЕ