Венецуела на рубу грађанског рата

Ривалске демонстрације одржавају се у главном граду Венецуеле Каракасу гдје је хиљаде људи изашло на улице.

Свијет 23.02.2019 | 21:09
Венецуела на рубу грађанског рата
То се дешава док опозиционе вође покушавају да унесу хуманитарну помоћ у земљу упркос противљењу предсједника Николаса Мадура.

Хиљаде присталица Мадура изашло је у центар града уз звуке трубача, док су многи други били на мотоциклима.

Присталице опозиције окупиле су се око војне базе у Каракасу и позивају војнике да им се придруже. Многи су обучени у бојама венецуеланске заставе. Скуп опозиције у главном граду је много мањи него присталица владе али Венецуеланци који траже одлазак Мадура масовно су изашли у близину граничних прелаза и траже од војске да дозволи улазак помоћи из сусједних држава.

Опозициони вођа Хуан Гваидо објавио је данас да је први камион хуманитарне помоћи ушао у Венецуелу преко бразилске границе, упркос наређењу предсједника Николаса Мадура да се та граница затвори. "Пажња Венецуело, званично објављујемо да је први товар хуманитарне помоћи ушао преко наше границе са Бразилом. То је велики успјех Венецуело", написао је Гваидо преко Твитера.

Мадуро демантује да постоји хуманитарна криза и наложио је затварање граница Венецуеле да би се блокирао улазак хуманитарне помоћи коју сматра да је само изговор за војну интервенцију. Гваидо се данас упутио у мјесто Кукута на границу са Колумбијом гдје је ускладиштена пристигла хуманитарна помоћ из САД. Он је рекао да стоји међу више тона помоћи али Мадурова влада не дозвољава да уђе у Венецуелу.

Мадуро је затворио границе са Колумбијом и војници националне гарде данас су се сукобили са демонстрантима. У другом граду који се граничи са Колумбијом венецуелански војници сузавцем су растјерали демонстранте који су покушали да дођу до моста Симон Боливар у граду Сан Антонио Тахира да траже да се дозволи улазак хуманитарне помоћи, преносе новинари агенције Франс прес.

Гваидо се прије месец дана прогласио привременим предсједником земље и обећао да ће прекинути, како је рекао, тиранију предсједника Мадура.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хе Хе

23.02.2019 20:22

Ови људи имају висе нафте од Саудијаца а овако биједно зиве, јако занимљиво. Мислим да је у питању патриотизам, у облику Албанских пелена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

24.02.2019 10:57

Тацно И исправно

Name

Бог с вама

23.02.2019 20:27

Рјесавајте како знате , само се не туците измедју себе , ПОСЛИЈЕ ГРАДЈАНСКОГ РАТА НАСТАЈЕ ПСИХОЗА А ДА НЕГОВОРИМ О ПОСЉЕДИЦАМА И БОЗЈИМ ОПОМЕНАМА, званим природне катастрофе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америцка демократија

23.02.2019 21:14

У коју год земљу су доносили хуманитарну помоц и уводили демократију народ је наје... Разлог зато је пјацка природних богатстава и војна доминација а не никаква помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро испробан план

23.02.2019 21:49

Американци дје упетљају своје прсте ту настаје хаос.

Name

Тебра

24.02.2019 09:18

Мозда најбоље да пусте Мадура да угуси ове демонстрације мирно и достојанствено. Па после да имају разлог да улете као хуманитарци, руси уз мадура а ови амери уз " дон хуана" , имацемо да гледамо риалити бар двије три године дзаба.

Name

Да

24.02.2019 06:26

Америцка демократија на дјелу!!! Ниста од њих неце остати као ни од Ирака, Либије ,Сирије.... Нек им је бог у помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

24.02.2019 08:25

Препоручио бих свима да прочитају текст Невена Ђенадије "Од црног злата до црног блата,,. Мислим да је добро обрађен проблем Венецуеле.

ОДГОВОРИТЕ