Вјерни војник Гатузо, неће похвале и сјећа се критика...

О данашњем фудбалу, Хакану, Пакети, Игуаину, Симеонеу. . .  Миланов тренер је сада у доброј ситуацији, али подсећа да се екипа налази на раскрсници.

Фудбал 21.02.2019 | 20:50
Вјерни војник Гатузо, неће похвале и сјећа се критика...
Ђенаро Гатузо је у једном тренутку изгледао као „мртав човек који хода“, отказ је већ био спреман,Антонио Конте је чекао... Али Миланова играчка легенда је преживела ход по танкој жици, успео да поправи форму и резултате и да на прави начин искористи два велика појачања Пакету и Пјонтека који су препородили Милан.

Милан је сада у доброј ситуацији да коначно обезбеди повратак у Лигу шампиона. Већ сутра против Емполија на Сан Сиру може да приђе трећепласираном Интеру на само бод заостатка. Али Гатузо позива на опрез и спушта еуфорију.

„Забринут сам. Неће бити лако... Јакини (тренер Емполија оп.а.) је човек који добро припрема утакмице и са њим нема шале. Емполи има добре играче, чврсту одбрану и нову тактику. Овакве утакмице ће нам показати да ли смо и колико порасли. Имаћемо три меча у осам дана, што је фактор који се не сме потценити, али свакако је бескорисно сада размишљати о било којој утакмици осим о следећој“.

Милан је у доброј форми. У наредна три кола дочекује Емполи и Сасуоло, па гостује Кјеву пре дербија са Интером после којег би могао да преузме треће место.

„Налазимо се на прекретници сезоне. Морамо да покажемо константност коју до сада нисмо имали. Немојте да брзамо са неким стварима. Ја сам и даље чврсто на земљи. Размишљам само о наредном резултату и о наредном тренингу. Не смемо да размишљамо о дербију, већ да задржимо максималан фокус на наредног противника. Хоћу да сутра у првим минутима видим исти став као против Каљарија.  Везани смо за резултате и треба да размишљамо само о следећој утакмици“.

После дуго времена и критика које је слушао, Гатузо добија похвале италијанске фудбалске јавности за рад у Милану.

„Што се мене тиче, није ми потребно да ми неко свакодневно говори како сам добар или нисам. Превише је људи на тастатурама који пишу свашта. Сада нам добро иде, али не заборављам тешке критике које сам добијао раније. Трудио сам се да читам што мање те критике и да радим свој посао што је боље могуће. Данас се нападају тренерски монструми попут Муриња, Анћелотија, Алегрија... Живимо у неким другим фудбалским временима у којима није могуће нешто дугорочно планирати. Данас одмах мораш да знаш ко жели да остане, а ко жели да иде. Пре 12 година, када сам ја играо у Милану, није било тек тако једноставно напустити клуб. Сада смо са Леонардом и Малдинијем опет у добрим рукама. Показали су како се послује у прелазном року, довели су нам два важна играча попут Пјонтека и Пакете. Сигурни смо са таквим директорима“.

Гатузове речи о људима који желе да остану или оду су многи повезали са Бонућијем и Игуаином који су се брзо заситили Милана, али си испоставило да су више штетили, него користили младом тиму Росонера.

“Не желим да више причам о Игуаину већ о људима који су овде. Тренутно имамо нападача који користи сваку шансу која му се укаже, али то је и заслуга остатка екипе. Овај тим је млад и још може да расте. Битно је да се види жеља код играча да напредују. Следећи је корак да на важним ракрсницама током сезоне покажемо континуитет и да идемо напред“.

Гатузо је пре неколико месеци био под велики притиском када се спекулисало о његовом отказу и незадовољству тандема Леонардо – Малдини са његовим радом.

„Малдини и руководство не виде свакодневно оно што ја видим и често ту буде сукоба мишљења. Али Малдини, Леонардо и Газдис дају овом клубу додатну вредност и ја растем уз њих. Иако се често не слажемо око неких ствари, међусобно поштовање је огромно. Клуб је урадио много за мој тренерски раст“.

Посебно се претходних дана писало о Гатузовом односу са Хаканом Чалханоглуом. Турчин је био један од најслабијих играча Милана током већег дела сезоне, иритирао је навијаче, није постигао ниједан гол, али је код Гатуза био недодирљив у првој постави. Коначно, против Аталанте је постигао првенац, преокренуо резултат и одмах потрчао Гатузу у загрљај.

„Ја сам своје обавио јуче, отишао сам да га поздравим са шољицом кафе у руци. Хакан зна да није био на потребном техничком нивоу у претходном периоду и зато је пришао да ме загрли. Мени су међуљудски односи јако битна ствар. Не само са Чалханоглуом већ и са осталима. Посебну пажњу поклањам онима који имају малу минутажу. Неки тренирају јако пуно и јако напорно, а не играју много. Милан је клуб за све нас. За Пјонтека, за све играче, за директоре, за Гатуза...“.

Многи су мислили да ће Чалханоглу бити вишак после доласка Лукаса Пакете јер су слични играчи, али кодГатуза играју обојица.

„Пакета често одлази напред са своје позиције и игра „десетку“. Понекад се мења на левом крилу са Чалханоглуом. Може да игра на неколико позиција“.

О опцији да Андреа Конти пређе са позиције десног бека на десно крило...

„Има карактеристике да напада, али и да брани резултат. Оставићемо га на својој позицији јер је он важан играч. Он је пре свега бек. Имамо довољно помоћи од крила“.

Миланов тренер је упитан да прокоментарише и пораз Јувентуса од Атлетика и Симеонеов гест.

„Симеоне вас учини да изгледате лоше. Иако је он много више од тога и заслужује много више похвала. Има тим који не прима голове и који је добар са лоптом. Његов гест? Није лепо, али ја га сигурно нећу коментарисати. Ја сам последња особа која треба да суди о томе јер сам вреле крве попут њега“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар