Агаси: Ко је Г.О.А.Т?

Највиши ниво тениса сам видео код Ђоковића! Американац, Андре Агаси, верује да Новак Ђоковић може да престигне Роџера Федерера по броју Гренд слем трофеја.

Тенис 26.02.2019 | 22:45
Агаси: Ко је Г.О.А.Т?
Агаси је био Ђоковићев тренер од маја 2017. до марта 2018. када су се растали због неслагања.

"Ако нешто не могу да променим то је нечије тело. Шта је његово тело способно никад није био проблем. Он никад није био здрав два узастопна дана, због његовог лакта. А моја филозофија је ако не слушаш тело, ни тело неће слушати тебе. Мораш да оздравиш. Али за разлику од мене када сам играо, он воли да игра, жели да трчи и тражи начин да игра повређен што није одговорно. То не могу да подржим јер бих повређивао особу до које ми је стало. Не могу бити део нечега што осећам да га повређује и с тим сам се борио", рекао је Агаси за "Тајмс оф Индија". 

Агаси је био део сјајне генерације тенисера међу којима су били Пит Сампрас, Штефан Едберг, Борис Бекер, Џим Куријер, али њих је засенила актуелна у којој су Ђоковић, Роџер Федерер и Рафаел Надал. 

"Ово је посебна генерација. Ја сам са Сампрасом играо 37 пута. Новак, Роџер и Рафа су играли једни против других по 50-60 пута. Скоро дупло више од мене и Пита. Њих тројица су без сумње најбољи свих времена. Деценијама су само петорица освојила сва четири Гренд слема, а њих тројица су то учинила за седам година. Далеко смо од Новаковог краја, а и ја сам престао да се кладим на било шта у вези Роџера јер сам погрешио 50 пута". 

Иако су играчи попут Рода Лејвера, Роја Емерсона, Бјорна Борга и Пита Сампраса чинили чуда на терену, најбољи тенисер свих времена се сада тражи између Ђоковића, Федерера и Надала. 

"Како одредити ко је Г.О.А.Т? Бројеви не могу бити једини критеријум, иако много говоре. Борг је престао да игра у 26. са 11 ГС, пет узастопних Вимблдона. Освојио је скоро све у шест година, а није играо 10 Аустралијан опена када је била трава. Лендл није играо Ролан Гарос јер је желео да освоји један Вимблдон. Бројеви су постали битни 90-их када је почела ера кабловске телевизије, сви су се борили за вест "Пит Сампрас је најбољи свих времена". Ако ме питате као тенисера, који је био са друге стране мреже и на основу онога што сам видео, ако неко игра свој најбољи тенис, што се разликује од "најбољи свих времена", онда је највиши ниво игре који сам видео показао Новак када је играо свој најбољи тенис. То је несумњиво стандард којем сви теже. Федерер је направио више у каријери од било кога. Он је свестранији од свих. Могао би да освоји Гренд слем само са сервисом и волеј ударцем. Надал је прича за себе". 

Агасијева сарадња са Ђоковићем је трајала кратко. 

"Не жалим, срећан сам. Желео сам да му помогнем или сам се надао да ћу му помоћи јер је тенис то заслужио. Никад није било упитно за шта је способан. Имао је свој процес мучења, као и сви ми, искрено сам веровао да могу да му помогнем, а потом сам веровао да не могу. Осећам да сам научио много као тренер и да сам довољно продрмао кавез да тенис може да профитира. Искрено, прво заједничко вече сам му рекао да му нисам потребан". 

Ђоковић има 15 Гренд слем титула, испред њега су Рафаел Надал са 17 и Роџер Федерер са 20. 

"Ја сам из Лас Вегаса, па морам добро да се опкладим. Колико их има, 15? Да. Има децу има приоритете у животу, али ако буде желео, престићи ће га".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар